TABUNG ANAK

Thursday, November 3, 2011

~ Bila Dengup Jantungnya Berdenyut ~

Rasa sayu, sebak, nak ngs j nak taip tajuk entry nih...rasa syukur yang tak terhingga kepada Allah S.W.T...mcm xpercaya..dlm perut ni ada zuriat cikanis ngn cikdil..benih cinta kami...syg, duduk bek2 ye lam pewot mumy..

minggu nih anak mumy dh 10 minggu..2 bulan lebey dh kiranya...lg 7 bln dpt la mumy tgk anak mumy nih..xsbrnya nk tgk anak sulung mumy n dady nih...Ya Allah, kau peliharalah anak didalam kandunganku ini Ya Allah, Kau jdkanlah dia anak yg soleh dan solehah Ya Allah"..AMIN!!!

sumber:en.google

Perkembangan fetus - hamil 10 minggu

Fetus hanya sepanjang 1.2 inci / 3 sentimeter dari mercu kepala ke punggung dan beratnya kurang dari satu per enam auns / 4 gram. Walaupun begitu, ia tetap giat menelan dan menendang. Setiap hari banyak butiran kecil mula muncul, seperti kuku jari dan rambut yang kelabu seperti bulu.

Organ penting - hati, ginjal, usus, otak dan paru-paru - telah terbentuk lengkap dan berfungsi, manakala kepala berukuran hampir setengah daripada ukuran panjang sepenuh badan. Dahi terbonjol buat sementara dan bertempat tinggi di kepala, tetapi akan kemudian bertukar dan kelihatan lebih mirip raut manusia.

Jika anda dapat melihat bayi anda pada minggu ini, anda akan nampak rangka spina atau tulang belakang. Saraf spina menjalar keluar dari korda spina.

Uterus anda sekarang adalah sebesar limau gedang. Dengan bantuan Doppler, stetoskop tangan gelombang bunyi, anda akan dapat mendengar denyutan jantung fetus yang pantas - seorang ibu hamil menyamakannya dengan bunyi kuda-kuda kecil menderap.

Jika anda belum lagi melakukannya, anda sepatutnya jangan berlengah untuk membuat janji temu dan menempah tarikh untuk pengambilan darah bagi ujian-ujian rutin. Dapatkan maklumat untuk apakah ujian-ujian tersebut.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.


notakukukaki: Thanx dady, jg mumy tyme xsihat... :)

3 comments:

  1. Alhamdulillah.... rezeki u awal cikanis... macam Sya, belum ada rezeki lagi..
    Congratulation for u both...
    Hepy to hear that... sebelum ni ada mengikuti perkembangan cikanis befor kawin lagi.. heheee... tup2 sekarang dah ada baby dalam perut yer.. best nye... hopefully cikanis n husbend berbahagia selalu... so next year baru keluar baby nye kan... insyaallah selamat segalanya... =)

    ReplyDelete
  2. thanx..hehe..ada gak org sudi bc blog xseberapa anis hehe...alhamdulillah..rezeki..xpe..ada je rezeki u nk ngandung tuh..cuma lambat ngn cepat je...keje keras ckit ye...hehe.. :)...aah..baby 2012..doakan baby2 baik2 dlm perut ni ye..anis doakan sya haina cpt dpt timang baby..amin!!!

    ReplyDelete
  3. hehehee... kan pe nampak best n comel2 je blog n cerita2 di dalam blog u ni.. tu i follow.... do follow me back yer.. hehhehehee.... hopefully i pun coming soon gak... =)

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers