TABUNG ANAK

Wednesday, April 18, 2012

PETUA NAK ELAKKAN BABY KENA JAUNDICE (DEMAM KUNING)

smalam cikanis gi cekap untuk 34w...alhamdulillah..suma ok...baby pun dh ubah kdudukan..mtk2 baby xpusing2 ke atas lg...ok...sal baby xbreech itu kisah smalam...kisah arini cikanis nk gitaw petua yg nurse KK Bandar Sri Putra gtaw smalam....

PETUA NAK ELAKKAN BABY KENA JAUNDICE or NAK KURANGKAN JAUNDICE BABY

JAUNDICE atau nama pasarnya DEMAM KUNING....org2 besa pgl demam kuning ja...mak cikanis pun pgl demam kuning ja...xd kuasa la nk BERjaundice2 bagai..wat tegeliat lidah mak ja..hehe..


nurse tgk darah cikanis dlm kumpulan O...nurse kata risiko anak nk kne jaundice ni sgt tinggi...drh cikdil pun O..mak ai risau lak ati ni...xnk la baby cikanis naty kne jaundice tinggi2...naty kne dok bwh lampu sparuh bogel..hehe..sedey la tgk...bc kisah momy2 yg anak drg kne jaundice suma sedey2 je cite..xsgup nk tgk..kcik2 lg dh kne cucuk bagai..biru jari2..kalo leh, meh la kita elakkan dr anak kita pun kne jaundice nih..kalo kne pun mtk2 xsteruk mn la..

CARA NAK ELAK N KURANGKAN JAUNDICE ANAK

- JANGAN makan apa2 makanan yg dimasak berasaskan benda2 dibawah sebaik sahaja anda
bersalin @ melahirkan bayi..


LADA HITAM



KUNYIT

HALIA




*** nurse kata, lada itam, halia n kunyit mmg bagus untuk pemakanan ibu semasa didalam pantang...tetapi ibu2 harus ingat benda2 ni xbagus untuk bayi anda yg baru dilahirkan. ibu2 boleh makan, cikanis pun xckp xley mkn spnjg berpantang..cuma cikanis ckp ibu2 xley mkn sebaik sahaja selepas melahirkan...menurut nurse ckp smalam dlm hari 1-14..kalo nk lebihkan pun xpe...dlm kiraan hari 1-14 baby akan TERKENA jaundice...bayi yang lahir cukup bulan akan mengalami jaundice atau demam kuning semasa minggu pertama hingga ke minggu kedua selepas lahir. bila baby dh sihat dr jaundice, ibu2 dh leh stat mkn benda2 kt atas tuh..nak wat ikan masak lada bakar ke..nak msk ikan stim halia ke..nak mkn ikan paus grg kunyit ke...makan
la...xd mslh...hehe...


SUSU KAMBING

untuk susu kambing org slalu petua dkt ibu2 nak bg kurang kuning anak minum susu kambing pastu bg baby minum skali..inilah petua plg xbgs sebenarnya...cubala pk secara logik...baby air msk pun kalo ikut xley bg lg kat dia...ni kan pula kita men sumbat je susu kambing yg sifatnya panas tuh kt baby...baby ni manusia yg baru lahir kt dunia...suma abdomen dlm tubuh bdn die suma bnda baru..bak kata nurse smalam mcm mesin2 baru la....die akan terkejut kalo disumbatkan dgn susu kambing, serbuk apa2 kejadah yg dibeli kt kedai2 cina, buah2 la..xpyh..tu suma xperlu..yg penting bg susu ibu sejam sekali kt anak untuk kurangkan jaundice....yg penting susukan anak dgn cara penyusuan yg betul...nurse kata smalam, kdg2 ibu2 ni kata die dh
susukan anak die byk kali dh..tp xkurang gak jaundice anak die..kalo slh teknik penyusuan, susu ibu xkluar pun...baby tuh isap puting kosong je...bg baby isap sepenuhnya bahagian coklat kt breast kita tuh...c2 sbenarnya kilang susu..bila baby isap kt c2, barula susu mengalir ke puting....baru baby dpt mnum susu sepenuhnya....cara teknik yg slh tulah yg jd puting breast melecet o luka...

JEMUR MATAHARI


Org2 zaman dahulu kala mmg akan menjemur baby drg kt bwh matahari...org skg pun ada gak..tp untuk dunia zaman sekarang, menjemur baby kt matahari adalah sgt xbagus..nak tahu kenapa?nurse kata sebab skrg udara n cuaca dh xelok..byk pencemaran...jemur baby kt bwh matahari dh xsesuai untuk bayi sekarang...beter g letak bawah lampu kt spital je...

AIR TEH

ni petua dr kwn kakak cikanis..die kata mandikan baby ngn air teh..xyah la gi beli teh pewarna yg nak wat teh tarik tuh..naty kuning 1 badan baby lak..hehe...just guna teh uncang pun xpe....beli la teh uncang lipton..sedap..hehe..sempat wat iklan.. :p selagi bnda tuh xd bahan2 yg membahayakan tubuh badan...kalo bab2 mandikan baby nih leh terima lg la..dr bg baby mkn benda merepek2...

DAUN KUCHAI


daun kuchai...daun yg org slalu letak dlm char koew teow tuh..erm...sedap lak citer sal char koew teow nih...hehe.. ni nurse yg petua...n rasanya org2 xkira org kg ke..org key ell ke..mang akan mandikan baby ngn daun kuchai ni kan...so gi la beli kat pasar o kedai2 runcit..murah je pun...hehe

DAUN INAI


ni petua dr bloger ira...ira ckp wat mandi baby..mandikan baby ngn daun inai...selain kurangkan kuning, air inai ni leh melembutkan kulit baby..kulit baby pun jadi cantik.. :))



sumber pic :encik google


notakukukaki : kalo ada petua selain dr yg atas tlg2 share ek..kongsi ilmu xrugi..tambah pahala lg..hehe.. :))

cikanis sekadar berkongsi apa yg cikanis tahu..yg org2 len bgtaw cikanis..kalo yg membaca rs benda2 ni mcm karut marut je..xpe..xpaksa untuk anda elakkan pun..just nk share ilmu je k... xd halangan untuk anda tentukan itu o ini....ngehhhh..... :))

18 comments:

  1. i pun risau jugak, sebab i pun darah O jugak.
    Tapi rasanya since both of U darah jenis O, baby ok kot, sebab reason jadi kuning ni, baby tak sesuai dengan darah tu.

    Contohnya la, macam i darah jenis O, cik abe plak darah jenis A, so kalau i deliver, anak i berdarah A, chances untuk kene jaundis tinggi.

    Tu yang i paham dari ape yang Dr. terangkan lah. Tapi kalau salah, mohon mahap ye..

    ReplyDelete
  2. kalo cmtu anis xlah risau sgt...nurse pun xckp kalo dua2 o anak trk jaundice..die cuma ckp ibu drh o je..anis lak over g pk smpai ke drh en.somi...hehe

    ReplyDelete
  3. Anis,ira mandikan alysa ngan air daun inai...selain krangkan kuning,air inai ni melembutkan kulit bb...ira suke tgk muka alysa lepas mandi air inai...nmpk beseri2...sampai skang ira mandikan ngan air inai..

    Lg satu,bolew gune gak air inai untuk cuci kite punye tuttt...bagi dia cepat baik luka ;)

    ReplyDelete
  4. ira : thanx ira bg petua...aaa..kalo daun inai bab cuci kt tuttt tu mang mak anis ada gtaw..cuma untuk ilangkan kuning baby xtaw..info berguna...satgi nk update tambah daun inai...

    ekin : petua2 yg berguna...kalo ada apa2 ptua leh share..naty xd la kita kelam kabut bila baby kna jaundice..

    ReplyDelete
  5. saya alhamdulillah baby xkena kuning,saya pun darah o sama dgn anak jgk.masa ngandung 8 bulan,saya cuma minum susu kambing hi goat sampai la dah bersalin.mmg mujarab.anak pun lahir kulit putih kemerah merahan.alhamdulillah.try la.hehehe.

    ReplyDelete
  6. haah, tadi last check up pn nurse de gtau ciknaa jgn mkn 3benda kt atas tu. akan menaikkan lagi kuning baby tu kan?

    ReplyDelete
  7. ciknaa...aah..nurse yg cikanis cekap ritu pun ckp bnda2 yg 3 tu mang akan menaikkan lg kuning baby...so jgn mkn taw...naty cian kt baby..nk mkn naty tggu pas baby dh sihat...

    ReplyDelete
  8. Baru nak pos pasal petua2 ni..hihi..gud info! Hana pun darah O. Alhamdulillah baby aisy tak kena jaundice. Org pun ada bg mcm2 petua lebih kurang mcm yg anis ckp ni. Ada yg suruh baby minum susu kambing fresh yg baru perah. Being me, hana mmg melarang keras. dah la susu tu tak sterile kan? perah2 terus nak sumbat kat baby..hohoi..no no..

    Ada lg satu petua ialah anggur hitam. Hana mkn anggur hitam ni and pastu direct feed baby. Yg ni hana try la sbb dlm pantang bkn senang nak dpt mkn buah best2 ni..haha..tp jgn mkn byk sgt tau sekali makan. anggur hitam ni panas. Lg satu, kalo bf baby elakkan makan jamu awal2 pas baby lahir. ni pon boleh sbb kan bby kuning jgk.

    terpanjang plak sharingnya..hehe..

    ReplyDelete
  9. hana : hehe..thanx hana bg info..hana dh ada pgalaman...xpe sharing info taip panjang lebar pun ok...suma org yg bc dpt manfaat....

    p/s: baby aisy comey!!!besnya dh ada baby dpn mata...anis xsbr nk tgk bby dlm pewot ni kua...

    ReplyDelete
  10. i've read before,susu kambing is the most closest natural milk yang komposisi hampir sama dgn susu ibu.sebab tu ada yang guna susu kambing kot.baru beranak kan susu sikit je.i think dari misi topup fm lebih baik susu kambing kot.just my 2 cents.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. hai, sy pun tgh preggy, ari ni br je dpt tau yg sy darah jenis 'o', tu la nurse pun ade bgtau yang org berdarh 'o'ni risiko anak nak dapat kuning tu tinggi..tp semua tu kan ketentuan Allah, mudah2an baby kite sihat la kan? ok la, sy just nak kongsi..anak buah saya pernah kena demam kuning..pastu maknye mandikan baby tu ngan daun dukung anak..kalau sape2 yang xtau daun dukung anak tu cam ne, google la ek..ok...just sharing the info.. :)

    ReplyDelete
  13. info yg sgt menarik, nk kongsi kat blog kita jugakla boleh? nanti kita bg kredit kt awak ye.
    jemput ke blog kita permatacintaku.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. salam, tapi kadang2 petua org lama pun ada kebaikannya..kadang2 nurse punya ckp pun tak semua betul,so terpulang..

    ReplyDelete
  15. wah,petua yg bgus
    tq mommies!!!! due next month, wish me luck.

    ReplyDelete
  16. petua yang bagus dan rasanya ramai yang xtau.

    wana & husband darah O+, maisarah lahir hari tu memang ada kuning. alhamdulillah tak tinggi. wana teruskan BF..Dalam 3 hari, alhamdulillah jaundice berlalu pergi. :)

    thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  17. salam.. ema ada jumpa sorg makcik ni kat hospital masa g check up sbb demam..dia ada ckp untuk elakkan jaundice ni, kna makan sengkuang cina pada usia kandungan 8 bln ke atas.. ermm.. dia ckp semua menantu dan anak dia makan.alhamdulillah cucu dia xkena jaundice tu.. wallahuaallam.. skg ema dh 31 week, tp blm try makan lg sengkuang tu..
    thanks for sharing..

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers