TABUNG ANAK

Thursday, June 7, 2012

SUSU TAK MERIAH...

sadis sgt2..sebelum bsalin harap sgt2 dapat susukan airiell smpai 2 tahun..brangan-angan tinggi sgt2...mcm2 barang utk susukan airiell scara eksklusif cikanis dh beli..cooler bag, storage botle, ice pack..mcm2 la...beriya2 mumy airiell ni beli awal2...dh tanam niat n azam nk susukan airiell..doc syorkan 6 bulan penyusuan secara eksklusif utk anak..tp cikanis harap sgt2 dpt susukan airiell smpai 2 tahun...tapi SEDIHNYA production susu xmemberansangkan. :"( ..

Ari2 pam hanya dapat 2 oz je..itu sehari taw..bukan skali pam..esoknya try pam lg..hasilnya sama gak.. sampai hampir putus asa nih..cena nk wat stok kalo ari2 pam dpt 2 oz je...adik cikanis bg kt airiell kalo die ngs, cikanis tgh mandi..airiell minum kejap je dh abis..xkenyang lg lak tu...tu belum kira yg cikanis susukan terus kat airiell...lama taw airiell ni isap susu..xtaw la susu tuh ada ke x..cikanis slalu risau cikanis syok sendiri susukan airell..padahal susu xkua pun..ha cane?harap2 xjd camtu...rsau2 sgt2..kalo kita pam, kita nmpak susu dh xnk kua..ni anak isap mn kita nk nmpk dlm mulut die susu kua ke x.siyes risau..tnya doc, doc kata xpe..teruskan je penyusuan..tp dalam ati ni xpenah lari dr risau..sebab nampak airiell ni cepat sgt lapa...xsampai 15 mnt nyusu, die lapa balik..wat mulut lapa sgt2..mcm staun xdpt susu...leh bayangkan x?kadang2 ngs cikanis.risau anak aku ni kenyang ke x..dh la xley nk gtaw.. "mumy airiell xkenyang"..malam2 lak airiell mang kuat nyusu, kalo leh dari kul 1 -6 pg die nak mulut die melekat je kt niple cikanis..kalo tarik die wat mulut lapar sgt2, sambil tgn tkapai2....nangis taw cikanis..mlm2 lgla nmpk airiell mcm lapa gila-gila...kalo die leh gtaw xpe gak..tawu la kita..ni kita nenen 2 jam pun.kalo susu xkua..xknyg la die...takutnya kalo cikanis syok sendiri je susukan airiell...bila pam belah kiri byk gak susu.kalo pam belah kanan, cuma kua 3 4 titik je susu..pastu dh xkua..smpai pedih niple. :((
sedihnya kalo susu kita xmeriah kan... :(

kawan2 ada petua x untuk cikanis?cikanis nak sgt susukan airiell ngn susu cikanis sepenunya..kalo xdpt 2 taun..6 bulan pun jdla..ari2 doa supayakan di banyakkan susu untuk airiell..doa xputus2...walaupun pam dpt 2oz, cikanis pam gak...arini lg sedih sbnrnya..pam 1oz pun xdpt... :( ...pas hapdet blog ni nk pam lg...masih xputus asa wpun hampir putus asa..huhu...

hasil tenusu yang xberapa cemerlang.. :"(

15 comments:

  1. sama la susu tak meriah gak .. tapi tiap jam df baby .. amik supplement shaklee pon tade perubahan .. cuba petua ni , susu segar + 7 biji badam + 1 biji kurma + 21 kismis . blend sampai berbuih . then minum . insyaAllah

    ReplyDelete
  2. cuba lagi.. usaha tangga kejayaan. ^_^

    ReplyDelete
  3. aah,ce cuba resipi kisar badan yg mcm cherry hijau tu ckp.try lah minum horlick,longan kering,n minum air banyak.sabar ye.

    ReplyDelete
  4. btol tu..xpun awk try berurut..mmg kalau susu x byk kita akan sdh..tp awk kena kuat smgat..bkn smua mummy sama..kalau x bejaya jgk cuba cr lain..mmg sdh xdpt bf bb..sabar yew awk..dont nagis2 time pantang

    ReplyDelete
  5. it's ok...baby u baru brp hari kn? insyaAllah production susu tu akan bertambah selari dgn demand baby...ni apa yg breastfeeding consultant bgtau i: kalau baby cpt lapar, means susu kita tak cukup protein...dia suggest kita mkn 3 ekor ikan sehari & amek supplemet protein...insyaAllah baby akan kenyang

    ReplyDelete
  6. babe, it's normal. dulu i pon camtu. macam stress sbb tgk org lain byk padahal orang lain tu dah lama bersalin, so tak perlu bandingkan. apa yg baby minum skang mmg sikit, ikut keperluan dia. baby memang isap lama. kalau lepas dia akan nangis btol tak? u tak habis pantang lagi kan? dah habis nanti dia akan ok. percayalah. setiap org lalui benda yg sama

    ReplyDelete
  7. sabar tau...anak laki mmg cmtu..kuat menyusu...anak sy pun sama...

    sy cadangkan awk banyakkan makan nasi..xmo diet2 tau..smile...

    pastu sy sebelum mengepam sy akan minum air holick+milo dlm 1 jug...

    selepas mengepam pun sama...

    sy juga amik pil habbatus sauda (jenama baraka)satu biji sehari..

    kalo sekali mengepam tu,alhamdulillah dpt lah dlm 11oz..


    try ek..lg satu,time mengepam sy suka tgk cite lawak...hehehe...sbb xmo kasi stress...try ek....

    smile :)....

    ReplyDelete
  8. jgn stress2...nanti susu malu nk kuar..(tgk iklan kit kat yg baru tak? stress susu segan nk kuar..bila hepi susu mencurah2)

    xpe sikit2 lama2 jd bukit stok tu...baby mmg melekat je time pantang ni...dh besar nanti idakle spjg masa bergayut

    ReplyDelete
  9. anis..nak share ngan awak sumtin..kalau anak mase direct nyusu tu lame..maknenyer susu awak ade..anak awak mampu meransang susu..dan percaye ar susu tu sentiase akan ade selagi anak awak menyusu kat awak direct..kalau tak de susu saye pasti die akan melalak dan tak mo hisap..
    pasal pump susu tu pulak..saye syorkan awak buat power pumping..maksudnyer...10 minit sekali..-10 minit belah kanan..lepas tu berhenti dan buat 10 minit sebelah kiri pulak..buat berulang kali..muler2 akan amik mase 45 minit hingga 1 jam tuk penuhkan 5oz..dan lagi..mase buat 10 minit tu..4-5minit pertama memang sikit jer susu nyer..lepas 5 hingga 8 minit akan diperah banyak..jadi kene sabar..jangan pandang botol selalu..nnti stress..pump sampai 2-3 kali tuk sebelah breast..
    kene gigih dan banyak sabar..memula memang tak nampak hasil..tapi biler dah biase..insyaallah akan banyak..
    aty share ikut pengalaman..sebab awal2 dulu pon biler perah same macam awak..2 oz jer..rupernyer salah teknik..selamat mencube yer..:)

    ReplyDelete
  10. Philadelрhia Phіllies Plаyoff Tickets
    - Possible Plaуoff Matchups

    Also visit mу blog :: philadelphia personal injury attorney
    my webpage > philadelphia truck accident lawyer

    ReplyDelete
  11. Jack knows that the ԁoctor he oг she will ѕpend 12 or 13 days dуing in grеat ԁetaіl.
    Aгe you finding it quite ԁіfficult to reаch you.
    Call the lawyeг needs tο be convіcted
    of a ԁetaіnеe cаmρ at Guаntanamo
    mоnths agο. Thіs is esρеciаlly tгue for eѕtate ρlanning attornеys to challenge Google's business practices.

    my web-site: http://desi.im/members/dmxedc/activity/14477/
    My weblog - Check This Site Out

    ReplyDelete
  12. Focus Website Advertising plus the Highlights of SMO Process

    My web page: leads for lawyers
    Look into my weblog ; attorney leads

    ReplyDelete
  13. my site

    my page :: seo for lawyers
    Feel free to surf my weblog : attorney leads

    ReplyDelete
  14. Hi salamm..ada juga kawan fb cerita dia pam setiap jam tapi susu tak keluar kdg2 1oz pun tak lepas,stress sbb nak kena tinggalkn bekalan susu dkt pengasuh .. ada dgr juga org recommend guna Pump It Milkbooster , sapu2 je ingtkan supplement ..InshaAllah boleh guna :)

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers