TABUNG ANAK

Tuesday, October 23, 2012

CARA STERILIZER BOTOL ANAK

kang ada org kata, alah steril botoi anak pun nk kecoh sekampung! suka ati aku la..blog aku..aku hapdet sbb kwn2 blog aku nk baca, aku hapdet sbb ada jiran blog aku bertanya..dah org bertanya, kita menjawap la...tujuan nak berblog, sbb nak kongsi pendapat, pandangan n pengalaman..y sakit mata sakit ati, p dok jauh2...puihh...emo ptg2 ni..sj mukadimah skit..hehe....ok mulakan bicara....ada yg bertanya,tp xtaw sapa lak..die ltk anon je...tp xpe..cikanis cuba jwp n bantu sedaya mungkin...mtk maaf kalo ada tsalah n tsilap...apa yg cikanis taw cikanis cuba kongsi la...

 sory..lambat reply....dh sbulan lebih bertanya..tima kasih sbb sudi baca blog cikanis n tingalkan komen...wpun komen itu 1 pertanyaan..akan cikanis reply dgn jawapan... tp sory lambat..
baru arini sempat reply.... :)

soal menjawap....ngehngehngeh.. :)

Steril botoi anak nk pakai apa? : cikanis guna sterillizer little bean..tapi guna sterilizer cap apa pun xpa..tp kalo xdak...bukan beerti xleh nk steril botoi anak...guna cr traditional..rebus dalam periuk o air panas..bg mati kuman2 segala...
* momy2 skalian, harus steril botoi anak walau dgn apa cara skalipun..kalo x, naty kuman dlm botoi tu xmati..naty akan sng dpt sakit prt n crt birit...

selalunya, berapa kerap perlu steril? : hmmm..ikut kerajinan seseorang momy la kot..kalo die rajin, watla ari2..haha..cikanis xrajin...- ___- cikanis wat seminggu sekali jek..bgn pg sabtu o ahad, sblum c debab tu bgn, terus msk dapoq, basuh segala botoi dia..pastu steril....

macammana nak guna sterilizer? : kalo brand len xtaw la cara guna dia cena..tp kalo sama ja ok la..tp rasanya cr guna sterilizer ni sama j kot..cikanis leh tunjuk sterilizer cap little bean jek....

basuh botol nak guna sabun apa? : cikanis guna sabun khas untuk basuh botoi jenama pureen...byk lg jenama kt kdai baby tu..ikut citarasa masing2 suka kaler apa, suka bau apa, suka brand apa...boleh beli n guna....

 selalunya cikanis rendam sat dlm 20-30minit botoi2 ngn ayaq sabun...
(berus harus merah ye..kan tema sambut kelahiran airiell merah)
bekas biru tu mang cikanis khaskan bekas nk rendam n basuh botol je..

 sterilizer cap little bean...nyesal napa la xbli cap autumnz...rs lg cantik..sign* .. hahaha..
herp!bersyukur dgn apa yg ada...



 bila tgk dkt pnutup dah mcm berwap-wap tu..dah nak abis la tu proses steril..
tgu sat ja..satgi padam la lampu merah tu...

siap keje mak nak! dah kering naty, tutup la botoi2 tu dgn pnutup dia..satgi bhabuk lak....

AMARAN!!!!


jangan sesekali steril teether anak anda!!!
kalo tak jd gini...huhu..konon mumy airiell ni rajin sgt nak bunuh segala kuman..basuh n terus steril teather tu..sekbek steril dgn botoi2 yg steril no 2 pnya...kalo x jnuh nk bsh blk suma botoi2...steril no 2 xbyk botoi..tapi ttp kna basuh blk la..dh terkena air yg dlm teether tu..haiya...

dahla tu teether pebret airiell..sblum ni 3 teether dh bli suma airiell reject..dh tgk teether die jd camtu..c mumy trus g mtk maaf dgn si anak..anak terkebil2 bijik mata tanda tak paham apa2..haha..ptg tu jugak bw airiell g manjaku..mumy g bli baru..lama gak sorg2 dlm manjaku tu..dok plh..tkt airieill reject lg..sekbek airiell maw..teethet tu pun lembut...bes..brand OK baby je..xd la cikanis nak bli teether brand mahai2...xmampu mak nak!

3 comments:

  1. anis, kalau teether, puting or food feeder atau yang seanagkatan dengannye, anis basuh bersih2, pastuh simpan dalam peti ais...

    dia tak sama ngan botol susu...hihihi..anyway its learning proses...:)

    ReplyDelete
  2. akak xde sterilizer..pakai periuk besar je letak pil...cara orang lama

    ReplyDelete
  3. haha.. hancoq teruih.. hihi. ciknaa manual je anis.. masak air,rendam botol dlm air panas.. idop la rajin mane, kdg2 2,3 hari sekali je.

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers