TABUNG ANAK

Tuesday, November 20, 2012

CARA BUAT PUREE

petang2 baru sempat hapdet...alhamdulillah..airiell dah dah 6 bulan..dah stat mkn ahad ritu..tejuja sgt bila sampai masa yg sesuai untuk anak mkn..teruja sgt mumy airiell ni nak buat puree untuk airiell, teruja sgt nak rasmikan suma gajet2 yg dibeli khas hanya untuk buat makanan airiell..tp mumy dady leh tumpang sekaki..huhu


ni menu pertama airiell makan! nama die carrots puree wif mummy milk...mabeles! haha
nama mcm menu2 kt hotel ja..pdhal lobak merah lenyek ngn susu mak! ngehngehngeh... :)


teruja sgt nak wat puree...skali 2 jnis cikanis wat...beriya kan..pdhl bnda ni thn 2 mggu je...baby lak kena mkn utk 4 day tules! kalo dh exp, alamatnya singki la mkn..nak wat cena, mumy airiell beriya nak wat..a.k.a blajar skali la wat puree.....


MACAMMANA NAK BUAT PUREE?MEH NAK SHARE ILMU DAN PENGALAMAN!

NI ANTARA GAJET2 YANG DIPERLUKAN 
Gajet2 ni pilihan hati cikanis sendiri..xd sapa2 paksa...kpd yg nak bli food processor pun boleh, yg nak guna kekdah traditional pun boleh..asalkan jd puree untuk anak2 anda...
mcm cikanis ckp ritu...rs lg berbaloi beli rice cooker magic ni dgn blender dr beli avent steamer n blender..okey, pendapat masing2 berbeza kan!ini pendapat cikanis jek....
kos die hampir sama dgn blender steam avent tu...tp dua2 ni kena bli masa sale la..kuikuikui....cuma fungsi xsama...yg ni leh msk nasi, bubur, steam, kek, sushi mcm2 lagila...dgn kos sama mcm beli avent steamer n blender tuh..avent steamer n blender tu suma leh blend n steam j...fungsi die terhad!

okeh, jgn mrh ek sapa yg minat ngn avent steamer n blender..ni pendapat cikanis jek.. :)

gajet2 len pisau, pengupas kulit buah, bekas o jaras n apa2 lg yg korg rs sesuai nak guna la....







PUREE CARROTS

buang kulit carrots


potong kicik2...potong haluih2 kalo rjn..haha..xyah naty blend hancoq jugak...

basuh buah n caroots dgn bersih

steamkan benda2 yg kita nak steam untuk buat puree

dah setel steam blend..guna blend yg khas untuk baby ye..jgn guna yg blend cabai..naty pedas lak anak....

blend halus2..lumat2....

macamni la jdnya bila kita blend 

dah setel blend..dah haluih, masukkan dlm ice cube....bekukan..
SIAP!!!!
ni hasil dr 3 bijik carrots...
sapa2 yg nak wat stok lama2 kna la ltk date ye..cikanis xltk sbb cikanis wat utk smggu je....sampai jumaat kompom abis..huhu





PUREE EPAL

buang kulitnya..comey kan...bulat ja epal ni..hehe


 lg senang nak buang biji epal guna bendalah ni...huhu..suka..cantik ja dia potong buah epal ni...pastu kita just potong lg wat dadu..untuk sng nak steam n blend...
benda alah pisau potong epal ni RM2 j..cikanis beli dkt kedai  area bandar sri putra je..rsnya kt kdai2 len pun ada..ritu penah nampak dkt nsk selayang dkt tempat org juai "1 balang 2 lingit, 3 balang 5 lingit...lailailai"

gambar ulang tayang je..huhu...steamkan buah yg kita nak wat puree....
waktu steam ni cikanis set masa 30minit....sbb nak makesure buah2 dan sayur2 btl2 lembut..ke ada ms yg mmg dh ditetapkan sejak azali?sapa yg taw pliz tgalkan komen ye... :)


 dah setel steam blendkan buah epal tu...

dah setel blend..dh make sure puree kita dh halus mulus..mak2 boleh rs..kalo rs mcm ada hampas lg, blend lg...kalo dh blen dak, ada hampas lg, leh tapis..tp cikanis guna avent mini blender ni TERBAIK, puree haluih gila...xyah tapis dah...

 dh setel blend..masukkan dalam ice cube n bekukan....
ni hasil 2 bijik epal..dpt 3 cube jek...1 cube dh cukup utk skali anak mkn....
pastikan ice cube ada pnutup ye supaya kuman2 dan bau2 benda len xmnyerap masuk dlm puree...



PUREE KURMA

 pic ni je yg ada..haha..kekdahnya sama je..ekceli cikanis lupa nak amek pic proses wat puree kurma ni..sbbnya kurma ni bia sejuk dulu, sbb nak buang kulit n bijik..dhtu dh lama sgt...lupa dh psl nk hapdet kt blog..dh setel suma, sh bekukan baru tingat lupa amek pic..huhu..sory je anak2, nanty cikanis wat puree kurma lg, cikanis wat entry khas psl puree kurma ni ye....bajet mcm masterchep la plak dek non oit!huhu

kawan2  mumy yg sudi baca blog mumy, puree ni sedap taw..leh try untuk anak2 unty yer...
buat puree ni semudah ABC jek..mcm wat spageti guna sos prego...haha!!!




 SELAMAT MENCUBA!!!!

notakukukaki : bes rupanya masak dkt anak..sbb teruja nak bg anak mkn hasil air tgn mumy!stiap kali buat keje mmotong, membasuh, mensteam, memblend..cikanis sentiasa baca bismilah dan bdoa untuk airiell....
makanan dr air tgn ibu ni dimasak dr hasil  kasih sayang dan keikhlasan seorang ibu..
moga segala doa mumy dimakbulkan allah...


14 comments:

  1. susah nk cari epal yg betul2 manis, rin dh byk kali beli epal, asyik dpt yg x braoe manis je, so tak buat puree la, ayahnya yg mkn je

    ReplyDelete
  2. menarik plak tengok mendelah potong epal tu.. hehe. kalo anak ramai kne beli mende tu.bleh bagi2 same rate.. hoho..

    ReplyDelete
  3. Baby ju baru nak masuk 3 bulan...lagi 3 bulanleh mkn puree mcmbaby dear...sekrang pun dok tgh latih diri nak belajor resepi buat puree...yeppi...tq kongsi resepi eh...muahh

    p/s nak tanya, tempat potong buah epal tuh beli kt kedai Rm2 kt area mana eh? teruja nak beli coz cantik sesangat hehhehe

    ReplyDelete
  4. Nk tny, kurma tu lps steam br buang kulit ek? Sy buang sblm steam, tp mcm susah la.. Pedih2 mata nk belek. Huhu

    ReplyDelete
  5. I like to have it too. http://www.ukdresshop.co.uk
    [url=http://www.canadagoosehommes.com]canada goose chilliwack bomber[/url] Being aware is at the heart of learning..
    There was a job interview to get through, a house to sell, too many problems to deal with to think about a silly thing like the movie star next door.. [url=http://www.londongenuinepandora.com]pandora uk[/url] To complete your look, you have to finish off your polished style with a good pair of shoes. A craziest part for the well known Aussie boots company is you can absolutely trust innovative websites appearing daily displaying all the more unnecessary faux shoes for the purpose of ill-fated the ladies in order to throw away their money upon. As an invention it is attributed to Albert J Parkhouse in 1903.
    Cheap junior clothes at heavily discounted rates are an excellent option for those who want to be fashionable but cannot afford to buy designer clothes at upmarket stores. [url=http://www.soldesgoosefr.com]Canada Goose Chateau Parka[/url] You will also be able to benefit from special offers and discounts offered by online retailers.
    Primarily targeting the gamers' market and traveling enthusiasts, Nintendo launches Sudoku Gridmaster today, June 26th. With these people, compatibility had no bearing on their matches. And with men's shirts available in a variety of colours - from grey to raspberry - and in a variety of floral and striped patterns, it's clear that evolving trends in men's fashion are far from over.. [url=http://www.promkleidde.com/]mac duggal ball gown [/url]

    ReplyDelete
  6. Baby......tengok btl2 apa yg mama baby buat tu.....nti dh bsr boleh tlg mama buat kuih hehehe ,

    ReplyDelete
  7. Salam...nk tnye...puree tu bla kta dh msuk dlm freezer n bl nk bg bby kta kna warm kn ke?... u bt mcmne ye?

    ReplyDelete
  8. Salam...nk tnye...puree tu bla kta dh msuk dlm freezer n bl nk bg bby kta kna warm kn ke?... u bt mcmne ye?

    ReplyDelete
  9. dear boleh tak i nak copy paste u punya resipe utk letak dlm group mommies dkt kilang i..

    ReplyDelete
  10. slm... nak tnya tempat ice ciub utk simpan puree tu beli dkt mana

    ReplyDelete
  11. simple je buatnya... tapi ramai yang rasa macm susah je nak buat sehinggakan bagi anak makan nestum, dan makanan yang dah diawet macam heinz. Tahniah Cik Anis...
    http://sihatlindungselamat.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum tq perkongsian sgt menarik
    Nk tanya bekas puri beli kt mn?

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers