TABUNG ANAK

Friday, September 28, 2012

GAYA BEBAS!


Bila dh umo 3 bulan tido dh mula lasak2...skg dh umo 4 bulan slalunya tido style 360' ..huhu....katil dh sempit..so ktrg tido kt lua je...sonang mak! dh luas, lg la luas jajahan si airiell ni..tamak ko nak! tekepit mumy..dady pun tido nk himpit mumy..airiell pun tido nak himpit mumy..last2 mumy bgn kul 2 pg on9..haha....asyik kena himpit n kepit je..huhu...

sapa la nak minang airiell kalo gini caranya..huhu....

Thursday, September 27, 2012

WALKER MAHAI VS WALKER MURAH?

pening gak pk2 psl walker ni....dr pbacaan sbnrnya walker xbgs..tp ok j stakat ni cikanis tgk baby2 nek walker..setiap ibu2 ada pndgn msg2 utk anak drg kan..cikanis mmg nk bli walker kat airiell..sblum tawen lg mang bkenan walker yg kalerpul..puihhh...nak yg warna warni ja..baru riang ria skit airiell...tp tyme tu xtaw la jnis cena bes..yg taw nk jnis yg colourfull yg jnis kaki tebai..aboi..kemain kaki tebai lg..paham?wat2 paham la...kalo xpaham tgk ja pic2 kt bwh tuh....ble dh ada anak..baru p servey2 sal walker ni...jumpa terus idaman qalbu! yg leh pusing 360' brand little bean..mang bes..leh pusing2 mcm kerusi opis! hehe....tp mahai la dek non oit..299...glup! telan ayaq lioq sat....tp ati mang bkenan sgt2..bg airiell cuba try test duduk..siap try karoke lg airiell tuh..ada 1 pic tu siap mleleh air liur..huhu....nsb la kalo sapa2 bli yg walker display ni..huhu...daddy kemain saited siap edit ltk no plat...verangan je la ko kjp..xbeli lg pong...testdrive j dulu...huhhhhh... -___-



yg jd prob nye skg..dok pk2, membazir x bli walker mahai?tp hati ckp xmembazir aih anis..walker ni leh simpan sampai adik airiell no 12...uih..12?huhu..idaklerrrr..cikdil je yg nak anak 12...cikanis nk 5 jer...kalo voley..kalo ramai itu ttp rezeki dr allah.. :) walker idaman ati 299...pastu nk kne beli 1 lg walker utk umah pngasuh..alah walker yg murah2 je..tp xmo yg kaki besi tuh...nak kaki tebai gak..gila ko..kalo 299+200++...xgila tyme nk bayaq?gila kan..so dok pikiaq2 nk amek yg murah2 je beli 2..ha..ok x?murah x murah gak kalo jnis yg mcm cikanis suka ni....td tiba2 dok rs cam beli ja brand sweetchery tu 2..ha sng....sweetchery murah ja..100++ ja...beli 2 baru jd 200++..jimat kan???
tp mslhnya hati ttp nak yg litlebean tuh..haiya..manyak susah tol...

walker kedua maybe nak beli bg airiell pakai kt umah pngasuh..n bla dh airiell dh xmo nek walker tuh, cikanis ingt nak lego ja murah2 naty...ada sapa2 maw beli x?hehe....

jom layan walker colourfull kt bwh nih...






kalo beli swetchery dua2 ni jimat abis kan?murah jek....


walker yg besa2 pun ok je sbnrnya..tp cikanis mang jenis suka yg warna warni kaki tebai...

cikanis bukan org kayo...org susah ajo dek non oit...skg ni dok giat kumpul dana la nk bli yg litle bean 299 tu...sampat la sampai target bila airiell dh stat leh dok dlm walker..sbb skg airill mniarap pun lesen L lagik! mcm bg "can" mumy kumpoi duit dulu jek... ngeeehhh..kalo xdan kumpoi..pejam mata beli j la yg mampu...huhu

APA PANDANGAN KORG?MEMBAZIR KE X?KE BELI J YG MURAH DUA?
KE XPAYAH BG KT UMAH PENGASUH?

eh, kalo xbg kt pngasuh, naty lg sng airiell mniarap msk dapur umah pengsauh ke hape kan?kalo bli 1 je, xkan nk usung pegi blk ari2 walker tuh?huhuhu

Monday, September 24, 2012

PESTYME AIRIELL GI TITIWANGSA!

pestyme kami laki bini bw airiell p jln2 ttwgsa..n pestyme gak g tempat yg smmgnya ramai umat manusia kan...ari ahad plak..pehh..nak cr paking pun bjanggut...blk dr servis keta kt gombak..tu yg trus g jalang-jalang tuh....airiell jakun...mata klipok2 tgk manusia...yg bes kami tgk ada dak tu nek keta menan yg bsr tuh..xsbr dady airiell nk blikan kt airiell...sonok tgk anak org men j...tgu la 2 taun kot baru airiell leh men keta menan bsr tuh....

 airiell wat thumb up! bes katanya... :)

tyme blk tgk pic ni..odw dr KL ke bangi...
cikanis kata " abg, rmbut abg dh pnjang la..dlm pic nmpk gemuk!"....
sampai tol..lalu smart tag (eh, plu ke gtaw)huhu.. trus belok kiri ke bandar sri putra...
cikanis : abg nak gi mana ni?
cikdil : nak gi potong rambut..huihuihui...
~nak bg nampak kurus letuew!!!hahaha~
hakikatnya abg ttp demok..wpun abang botakkan rambut..huhu
mlm2 abg jgn mkn nasi dh ek..mkn bege j..abg dh boolat...pdhl bini mls masak..kahkahkah!eh...ttp msk ye ksian somi nak mkn..kang mlm2 mcm tikus cr makanan.. :))

 yehaaaaa!!!! airiell syg mumy..mumy pown syg airiell gak...!!! cium kuat2..peluk ketat2!!!

airiell penat..jalan2 1 ari...minggu dpn bw airiell jln2 lg ye mumydady! 

Thursday, September 20, 2012

AIRIELL MENIARAP


akhirnya dgn rasminya airiell mniarap..sbnrnya risau gak..dkt nk msk 4 bulan airiell xmniarap lg..rupanya akhir 3 bulan lg 2 3 ari airiell nk msk 4 bulan dia mniarap..sblum ni pas pntg cikanis ingt airiell dh boleh mniarap..sbb ms tu cikanis tgh2 kemas2 bilik...airiell atas katil..pastu toleh tgk die dh meniarap..wahhh..kagum jap....tkejut gak kemain awal anak aku mniarap..bangga sat...plik sat....pastu ltk blk...esok tu tgk lg...rupa2nya airiell ngiringkan badan dia..bantal tinggi...dh ngiring2 cantik tiba2 tgolek die trus la jd mniarap..haha..mniarap tipu2 j..mn aci....TIPU! hehe...sampai la jumaat mingu lepas....cikanis blikan ketapi yg nmpk sipi2 tuh..ha..sejak pasan airiell ni suka tgk bnda2 bgerak..cikanis pun bli la ketapi tuh..alah..kt psr mlm je..xd lah nk bli ketapi jnama mahai2..playskool ke hape...jenama playtrain je..haha..yg pntg ltk bateri die jln...hahahaha....ok bbalik cita asal..lps j tgk airiell kemain kusyuk dok tgk ketapi pusing2..cikanis msk la blk konon2 nk tukar baju..dh msk..cr baju..pastu jengah airiell kt luar..tgk2 die tgolek..mniarap trus...sbelah bdn kt atas tilam bear..sblh bdn lg kt lantai....trus cikanis klam kabut amek ipad nk snap pic..siap ckp "ok, ok airiell...angkat pala..mumy nk amek pic pestyme airiell mniarap nih....kembang idung kaw pestyme mniarap....gudjob bebeh! mnitik gak air mata cikanis bila pestyme tgk airiell mniarap...syg airiell....nah amek ketapi sbagai adiah...hehe.. :))



Wednesday, September 19, 2012

LUAHAN HATI :(

"ya allah...tenangkanlah hatiku...berikan kekuatan utk aku hadapi segala dugaan yg kau berikan ya allah.."

org xpenah paham dan xkan paham apa yg aku lalui sebelum ni...susah untuk aku ceritakan dekat semua org mslh yg aku hadapi...ntah org akan paham, ntah org xkan paham.. :( dulu aku xbsedia nk kongsi semua..tp aku tgk, makin rnck drg kata2, aku cuba trgkan segala dgn harapan drg paham...

aku kawen masa asben aku masih lg belajar...lepas 2 3 bulan kawen, asben aku praktikal..aku lak tgh nandung tyme tuh. wpun aku masa kawen asben aku masih student..die xpnh abaikan rumah tgga..dia ketua kluarga yg bertanggungjawap...tiap2 bulan ttp bg aku wet nafkah..aku xkisah wpun nilainya sdikit..yg pntg dia dh jlnkan tggungjawap dia..dia byrkan umah sewa, bli brg dapur, bil2 sgala lah....

bila dh stat pektikal..asben aku keja partyme lak kt piza..bygkan pektikal kul 9 - 6 ptg..runer nek moto laju2 nk msk keje partyme lak 7-12..keje nonstop..sabtu ahad pun keje...nsb bek ada baby (airiell) sntiasa teman aku dlm prt...bila asben blk..dia dh pnt.lth sgt2..kdg tgk muka dia tido nmpk sgt die ltih ya amat..menitik2 air mata aku tgk muka die ms tido...die wat sgala untuk "kami"...

aku ingt lg...raya tahun lepas, kwn2 opis lama aku suma wat open house..drg ajak..aku mmg nk pegi..nak join skali..sapa xsonok kan dpt join ramai2 ngn kwn2 g jln2 raya kan...tp tyme tu kwangan aku ngn asben mmg padat...kami mmg bajet btul2..bajet mmg ngam2...yela..asben aku tyme tu tgh final exam..mmg xkeje..die sara aku guna wet simpanan die..die mang dh wat simpnan utk tgg family spnjg die study...tp kami hanya gunakan wet utk yg pntg n keperluan sj...bila kwn2 ajak g open house..aku mang nk g..tp aku tawu asben aku xd sgt bajet luar..so aku ckp asben aku tgh final exam...die nk study...esok ada paper...aku taw, kalo aku ajak die mang akan bw aku..tp aku sbgai isteri xnk bebankan die...lg2 die mmg tgh final exam..xnk naty sbb kwngan tganggu lak fokus die utk exam...aku simpan sorg2..pendam sorg2...xd gak aku cerita dkt kwn2 aku mslh aku...bia aku sorg j lalui...

aku taw...suma org kt opis perli2 aku..sbb aku bajet duit...apa yg aku buat ikut bajet..skit pun xley lari...mmg susah kalo bajet dh lari...kalo aku ada mslh wet, ada ke yg nk tolong?kwn ketawa mmg ramai, kwn mnagis xd...bajet aku ngn asben mmg ngam2..kalo bajet aku lari, mcmmn die nk tlg?sbb die pun ngam2...so kami disiplin struggle gila utk awal 5 bulan pkahwinan kami...kwn2  pgl la aku anis bajet ke hape...korg boleh kata, cerita mcm2..sbb korg xlalui mcmmn aku lalui...asben slalu ckp kt aku..sbr kejap je ayg..tggu abg dh keje..naty ayg nak apa, suma abg bg..ikut kmmpuan abg...aku kuat..aku sabar..aku thn tlinga org kata mcm2..yg aku dgr..yg aku xdgr aku xtaw...

masa kwn aku bsalin...suma nk g tgk...tp xckp kete...drg soh bw kete aku...tp tyme tu aku xd wet myk dh..kalo aku grk kete aku g spital..aku dh xd myk nk blk umah..sumpah..bajet aku mmg ngam2..kalo lari ckit abis la aku..benda bajet2 ni hanya aku ngn asben j paham..org len xkan paham..kalo aku crita smpai mati pun ssh org nk pham...org nk ngata j sng...xkan aku nk gtaw aku xd wet..aku pun xnk susahkan org...xkan aku nk soh org tumpang isi myk kete aku..xkan aku nk mtk byrn org tumpang kete aku kan..so aku diam je...aku xtaw nk ckp ape..aku serba slh..aku taw kwn2 aku mrhkan aku...tp aku nk wat cena...aku sesak tyme tu..korg xtaw...aku mmg xbsedia nk cite suma..

aku sdr, kwn2 aku mcm pulau aku..mybe sbb aku xd wet..xpe..aku tgh susah..aku ada kt bwh tyme tu...somi2 drg suma keje..laki aku j pektikel n partyme...tp aku tanamkan dlm ati..bila laki aku dh keje..die akan jd auditor berjaya..aku mmg nk tgk die jd auditor...kalo boleh aku nk tgk dia buka firm!!!

aku mkn megi taw tyme lunch..xpun aku bw bkl...kwn sblah blk aku ada gak ckp jgn mkn megi slalu..cian baby...aku ckp aku suka...aku xley mkn nasi..tp mmg aku xley mkn nasi awl2 nandung..aku muntah2 j mkn nasi...pdhl aku nk jimat..sbb ada bnda aku nk bli kat baby aku...xkan aku nk ckp kt suma org, aku nk kna wat announce  gtaw aku xd wet, aku bajet sbb kami wet pdt2, kami tgh sesak...aku xd crita kt spa2 even kwn bek aku..yg aku xd wet nk epy2..aku tkt naty org kata laki aku xbguna lak..laki aku xbg wet ke hape..laki aku keje, bg wet,.cuma pndapatan kami sgt2 sendat tyme tuh....tu yg aku susah nk pahamkan org....aku biarkan j drg paham n wat pnilaian sndiri..yg baik mereka pikirkan alhamdulillah..yg buruk pun aku alhamdulillah kan je...ALLAH ada...allah tawu apa yg die dh rancangkan untuk aku..aku redha...lgpun aku yg wat kputusan kawen sblum laki aku abis study..sbb kami nak tarikh nikah yg bmkna untuk kami tu.. :)

aku penah col mak..tnya kalo xblk raya aji boley x..aku xgtaw pun aku xd wet...aku xnk mak aku susah ati ke ape..tiba2 mak aku tanya aku, aku ada wet nk mkn x?aku diam je..aku ckp ade..ada beras n mknn kt umah...tp bila dh sorg mak tnya cmtu...aku sorg anak mesti sebak kan..mak aku pun sebak gak..aku taw, die dpt rs aku tgh susah..mak aku ngs tyme tu....mak ckp xpe..mak xmrh kalo xblk...mak cuma pesan "kalo xdak wet, jgn gadoh laki bini..kalo mampu mkn telur sbijik j..share laki bini mkn smabil gelak2...lwn la cubit telur grg sorg ckit...." aku pgg kata2 tu sampai skg...aku mmg dh bsedia idup sama2 susah, sama2 sng..aku nak jdkan pkahwinan aku mcm pkahwinan mak abah aku...tup2 ptg tu abah msj gtaw abah boh wet ckit kt aku..aku ngs..aku xmtk pun wet..aku xnk susahkan sapa..biaq kami laki bini j susah..aidil taw..die tnya aku..aku gtaw mak ke kami tgh susah..aku xgtaw..cuma mak yg rs n tawu sndiri..lps pd tu..kalo aku ssh ke..aku xgtaw mak abah..sbb aku xnk susahkan mak abah lg..aidil pun xbg gtaw, sbb die xnk famlily aku tgk die xbtggjwp ke hape..lgpun aku kena jg maruah suami aku...

org slalu tanya..xpenat ke dok umah tingkat 4..xd lif lak tu..tu dh soklan wajib dh bg aku...tmabah2 aku nandung lak tyme tu..prt aku bsr gila..meh aku bg jwpn utk soklan korg..sebenarnya aku penat..penat sgt2...nk usung perut lagik...tp kwgn xmenizinkan aku sewa umah mahai2.spa xnk dok umah bwh,,umah teres...aku pun nak..tp dh ini j kami laki bini mampu..aku gagahkan diri...nek pelan2..kalo nandung, nek pelan2 tangga tuh..jgn nk berlari lak nak nek tgga..mang bahaya kan..alah..kalo dok umah teres pun, tyme nandung, nak jatuh, jatuh jugak... kata2 mak lagi " xpa aih dok umah tingkat 4..mak tgk umah tu pun slesa ja..mak ngn abah dulu dok sewa bilik ja..tupun dnding plewood...jntik pun jatuh..sewa sbulan 30 ja..ada kak baru mak abah brani sewa yg 50..tgk skg..mak bsyukur abah dpt bli umah mcm ni"...bia kita susah2 dulu, sng2 kmudian... :) mak la sumber kkuatan aku..kata2 mak sntiasa bg smangat kt aku.. :))

alhamdulillah....laki aku dh keje bila lahirnya airiell..lahir j airiell..laki aku dh sbulan keje full tyme..sambung trus dkt tmpt die pektikal...aku ingt lg, tyme aku peod lps kawen, aku sedey..laki aku pujuk..dia kata mybe ada hikmah aku peod..sbb kalo aku xpeod..anak lhr die xkj lg..naty sian anak..susah...xdpt nk blikan mcm2 kt die... aku senyum :) btl kata2 die...bln dpn tu aku nandung...aku bsalin lps sbulan die keje...

tp skg laki aku dh tukar tmpt keje..dpt twrn n gaji lg alhamdulillah...skg laki aku akauntan...apa aku nak o tingin die cuba bg...aku kagum ngn laki aku..xpa..aku xkesah..biaq hilang kwn, jgn hilang suami.hehe...kwn yg phm j sntiasa ada...kwn aku hanan, aku pun xpnh cite mslh kwgn aku kt die..tp die paham..ada j ngn aku susah o sng...


bila aku susah, org hina2....tapi bila aku cuba gembira dgn kesenangan yg allah dh berikan..org dengki plak...

susah kita nak puaskan hati semua pihak..aku mtk maaf...





AIRIELL PLAY CORNER!!!

jengjengjeng...ni la airiell play corner yg bsrnya hanya sekangkang kera je....umah kami bukan semi-d..apatah lg banglo kan...hehehe..cuma apartment a.k.a flat j kt bukit mahkota.....umah xbsr..so ruang xbyk la kan...umah ada 3 blk..1 wat blk kami laki bini, 1 wat blk ttamu skali blk baju, lg 1 blk wat stor...konon2 cuti 3 hari ritu nk kemas la blk...rs cam nk buka ktl blk tetamu tu simpan..konon2 lg nk wat blk mainan airiell..tp dipikirin balik..airiell kicik lg..msh perlukan perhatian lbh...nk plak die baru j nk blajar mniarap kan..kang mniarap..muka sembah bumi lama2 len plak critanya kan...so cikanis decide wat masa skg wat j airiell corner dpn ruang dpn...sambil tgk tv sambil tgk anak skali...sambil masak, sambil jengah anak skali...dapur dkt blakang tu je...leh jling2 tgk airiell sambil msk spageti..wahhh..kemain ko spageti...koewteow grg je..uhh..lapa la plak..ckp psl mknn..ok bblaik crita asal....

blk tetamu dok mcm tu jgk..kami wat simpan brg2 airiell n baju2....lgpun umah kicik..kang family dr penang dtg xd tmpt nk tido lak...dh ni j ruang yg ada..xkn la cikanis nk meroyan sorg2 nak gak bilik mainan utk airiell kan..lgpun skg msh xperlu lg kot rsnya..tp tggu la airiell dh bsr ckit..brg menan dh byk...dgn keta la..moto la...kemah la....akan ku buka simpan gak katil blk tetamu dan akan ku penuhi gak dgn bnda2 ABC warna-warni tu dlm blk tetamu..dan bila nk ubah dgn rasminya nnty blk tetamu jd BILIK PERMAINAN....insyallah...tggu j naty...


PLAYROOM xd lagik..so yg ada cuma PLAY CORNER!!!

lena airiell tido kt play corner die...
Mumy gabung2 bg jd nama airiell..huruf U xd..ganti C wat terbalik..konon2 U la..huhu..
MUHD AIRIELL

NUFAEL



 SHINBEY hadiah convo dady bg kt mumy!!! skg shinbey jd mak gat kt play corner airiell...




 mini library...cuma ada 3 buah buku je...buku ABC & 123... yg bsr tu soft book dady suka sbb ada bunyi2 plastik...airiell pgg pun xlulus lg..apatah lg nk baca..haha

 pandangan atas..wahhh..sekangkang kera je..haha..kicik j weh..tp puas ati..sbb msh ada ruang utk airiell..haha




 NAK BELI INI!!!!
airiell corner yg skangkang kera pun mumy die msh ada ati nk bli plampung keta ni...suka sgt..kiut kan???tu yg kata..blk tetamu tu naty2 akan tukar jd blk permainan airiell gak...lgpun plampung ni xkan bli lg skg..airiell bkn pndai men lg..apatah lg nk lompat2 bila ltk bola kicik2 tu..tgk dkt BLOG INI anak die men dlm tu comey sgt..lama gak cr bnda tu...rupanya dkt manjaku bangi j...tunggu airiell dh pndai duduk, bdiri n bjalan kot rsnya baru mumy beli ye syg....xjauh pun..manjaku bangi j...naty kita p bli na bila airiell dh opndai men dlm tu... :)) 
alasan j tuh..pdhl mumy baru nk kumpul dana..dahla walker impian pun dah ratusan...adoi...ati suka punya psl..xpa..mumy sgup... :))



Tuesday, September 18, 2012

WISHLIST : WALKER !


DADDYYYYYYY!!!! airiell nak walker nih..plizzzz... T_T 

walker bes..leh pusing 360 degrees reversible cushion .. :)

gaya cam tgh karoke kan?lalalala..ada 1 pic smpai mleleh2 air liur..sory tuan kedai..hehe..dh lama mumy airiell ni brangan nk bli walker colourfull cengini kt airiell..dr xkawen lg...dok bekenan sorg2...mang taget nk bli walker colourfull ni kt anak aku naty..3 taun blalu..dh kuaq pun seketoi...airiell debab mumy nih...insyallah..mumy dady cuba tunaikan hasrat di hati..cewahhh....skg xbli lg..baru bw airiell p manjaku..p TEST DRIVE!  umo baru 3 bulan lagik..tyme testdrive la..tapi arini airiell dh 4 bulan..yeyyy!!!xbleh ddk lg..lmbut lg..tu sj cubatrytest je ltk..sat j ltk tuh...tp nmpk saited beriya c airiell..ingt mumy dady nk bli dh kot...si dady plg saited nk blikan...ksudahan xbli..TAPI AKAN BELI...bila dh smpai masa airiell boleh ddk dlm walker..manjaku akan diterjah!

cikanis : abg, naty nk blikan airiell walker...tp ada kt tenet ni kata walker xbgs utk bby....walker ni bahaya utk baby...antara sbb baby leh jth...tp bg ayg, ok j..yg pntg kita tgk la anak kita..jgn bia die men sorg2 dlm walker dhla...kalo bia anak men sorg2, apa2 bnda pun bahaya utk baby...
cikdil : ha..bila nak beli?
cikanis : naty la...bg tulang airiell kuat dulu, pingang die kuat dulu n kt forum tu kata bg baby leh ddk sndiri..
cikdil : kan airiell dh leh ddk..so kita leh la bli?
cikanis : ??? ble lak airiell leh ddk abg?
cikdil : yg abg pgg bg airiell duduk tuh..kan die dh leh ddk masa abg pgg..
cikanis : hahaha..tu abg yg pgg bg die ddk...ni baby yg akan ddk sndiri..die sndiri yg akan bgn ddk...
cikdil : OOOOOOOOOOOOOO

ni la si daddy saited nk bli anak die walker... :p

sumber pic : mybbstore.com  :))


WISHLIST YG DAH TERCAPAI!
 Tikar evamatic ngn soft book.....

 rocker fisher price

breastpump autumnz yg best!

dr 9 wishlist...4 je baru tcapai.... alhamdulillah :))


Friday, September 14, 2012

JUMAAT BEST!!!


Hye!!!! Saya airiell...sekarang ni saya suka gelak2 n senyum2..sampai sepet mata sy senyum2...saya jugak skg ni suka bgn kul 3 4 pagi..pastu borak sorg2..mumy n dady tido jek...xlyn saya pun...pdn muka saya..sapa soh sy bgn awal n xnk tido blk..tp saya anak yg baik..saya xnangis pun..sy maen2 ngn bantal peluk sy..saya borak2 ngn koko je..bila sy dh penat..sy nangis..baru mumy bgn nyusukan saya.... :))
bla nak subuh baru saya tido balik....

saya sayang mumy n dady saya!!!

notakukukaki : entry xd kenan mengena ngn tajuk..haha...ekceli pic ni amek pg td..pg td kan pg jumaat..harinikan hari jumaat..mumy saya ckp jumaat best, sbb mumy suka pic saya senyum harini...mumy ckp sy comey sgt2... ngeeehhh.. ;))

Wednesday, September 12, 2012

MIMPI SOLIDFOOD

mumy airiell ni ari2 bc blog pasal solidfood..kumpul ilmu untuk airiell 6 bulan naty....sonok tgk mumy2 yg len bekerja yer..tp still boleh bg anak mkn hsl tgn ibu!sangat kagum..mengharapkan cikanis gak mampu wat airiell mkn mknn dr hasil tgn cikanis..cikanis mumy airiell..so airelll kne mkn dr hsl air tgn mumy die..wpun mumy die bkerja..skrg zaman dh moden..dunia dh maju..mcm2 cr ada untuk mmudahkan mumy2 bekerja..BUKAN CERELAC ye..insyallah..

TAPI...
cara  A : avent food processor ada, nak murah ckit little bean pun ada... 

cara B : priuk plengat cap boya ada, slow cooker ada, blender cap pensonic pun ada..kalo dompet tebal leh la bli yg avent tu kan untuk mmudahkan keje...tp kalo xtebal guna periuk plengat ngn blender cap pensonic pun xpa aih..asalkan leh jadi puree gak..hehe...kan?cikanis tgh pk2 lg nk guna A ke B..maybe B kot..haha...bukan kedekut atau berkira untuk anak..tp cuba berikan yang terbaik untuk airiell mengikut kemampuan kami somi isteri... :)

ok berbalik pd crita asal..punya shari suntuk asyik baca psl solid food..konon dok kumpul ilmu la kan nk bg anak mkn...sampai terbawak2 ke dalam mimpi lah kan..aish...siap mimpi potong betik, ubi..timun?haha..timun pun aku hentam nk wat puree kat airell..sekbek mimpi je..huhu......saited mumy airiell ni nak msk bg airiell mkn..sampai termimpi2 la ko!bgn pg..trus cikanis bercerita kt airiell...pg ni airiell bgn awal lak...cikanis gtaw la..bc dialog anta mumy ngn anak die nih..

MUMY : airiell..smalam kan mumy mimpi mumy nak wat puree kt airiell..saited mumy nk msk untuk airiell...
AIRIELL : gelak..ketawa...gelak mengekek...
MUMY : naty airiell 6 bulan mumy msk ek puree kt airiell...
AIRIELL : sambung gelak balik..die gelak sbb mumy ni saited nk wat puree kt die ke?or die gelak sebab muka mumy klakar bru bgn tido?rambut ala2 hafiz af?hehe..xaih..rambut mumy airiell lurus jek..pakai jari pown boleh!hehe...


apa la mumy saya ni..tgk la mykids saya..saya baru 3 bulan lebey la mumy..saya cuma mahukan susu mumy jer skg!!!!sedap... :))

avent food processor..KEHENDAK or KEPERLUAN???pk2 ek cikanis..byk masa lg nk pk... :)) kalo nak beli pun, kami akan tong2 wet laki bini...rs mhl sgt..cian lak kt cikdil...kalo boleh, suma ibu bapa nak bg yg terbaik untuk anak kan...tapi biasa2 aja xsemestinya xterbaik....yg penting ukur baju dibadan sendiri!!!!

Tuesday, September 11, 2012

5S - tandas opis!

Aritu gigih kan nak cari bnda alah kt bawah ni..sebabnya nk wat 5S tndas opis dik non oit....org ltk tanglung ni wat deco2 umah, bilik, deco masa nk tawen..ha ..hambek kau...aku wat deco tandas a.k.a jamban! atau nama saitipiknya bilik termenung! ada yg gitaw kt fahlean ada..thanx kpd yg komen gitaw..i leb u! tp ms dh singkat..dh xsmpat nk g sana..dgn cery bery xsihat lg..so nilai j peginya...sekbek ada kwn gtaw dkt nilai ada...nilai sekentut j dr umah cikanis..5 minit sampai..jalan kaki 30minit!hehe..tp cikanis p nek keta..so 5 minit dh sampai...pusing2 cari akhirnya jmpa la kdai yg murah...byk kdai yg jual bnda ni kt nilai..tp mahai beno..ada kaler yg nak tu xd...byk kedai juai, tp xbyk stok!huhu....




nila hasilnya pas jmpa lantern o tanglung santek nih...TAPI! menyesal sudah....tyme kt kedai dh pk2, nk ijaw merah ke ijaw putih..so amek ijaw putih..bila psg, mcm tgelam lak putih tuh...halamak..homaigod!hmm..dh psg, gantung atas sampai pening juling bijik mata...lantak lah..dok j lah atas tu tgangtung dgn bahagianya..mls dh nk amek p tukaq kaler....konsep tandas?cikanis namakan konsep tandas dlm taman!hehe....sbbtu wat tema ijaw putih.....nak gak tempek pink2 skit..kalo suma ijaw, otak xbekembang masa nak temenung naty!hehe...lepas dh beli blah kt kedai rm2, klang, IKEA n nilai..ni la hasilnya...ha, bunga  3 kuntum yg xtaw apa nama dia tuh cikanis beli kt penang..hamek kau..nak wat 5S tandas sampai ke penang cikanis beli..claim minyak skali boley bos?hehe......beli2 brg2 ni boleh claim!yes..merasa gakla beli bunga IKEA yg mahai tu ltk kt cermin..nampak x yg 3 pasu tuh...bunga tuh mcm pokok lalang jer...kalo nak beli ltk kt umah sndiri mang TAK! yer..mahai sgt..xberbaloi..tp disebabkan boleh claim ia sgt berbaloi..hahaha!gelak syaiton!!!dalam bakul yg ada lilin warna warni tu cikanis letak pad n pantyliner..so sapa2 emergency case boleh amek ye..letak singit kt c2!hehe....free j..mehla amek...sekian 5s tandas..kalo ada pnambahan deco naty cikanis letak lg kt cini...opis korg cena?dah wat 5s?


Monday, September 10, 2012

STROLLER TOYS

nama benda alah ni mcm kt bwh..cikanis nk cr bnda ni..nk ltk kt carseat o stroller airiell..cr2 gali2...kt gogle, fb...suma dh abis...dkt OBW pun xde restok lg bnda ni...jiwa memberontak nk beli bnda ni kt airiell..sapa2 taw ada nmpk kt mn2 jual gtaw ek..bg link trus pun bagus...

The Coloria Animal Auto Play Bar

Thursday, September 6, 2012

BIBIR AIRIELL LUKA JATUH MASA MANDI KAT UMAH PENGASUH!


kejadian ni smalam..tiba2 pngasuh airiell akak "mak" col aku die mitak maaf...gtaw airiell jatuh masa die mandikan...airiell tlpas dr tgn die..lincin ngn sabun katanya..gpun smalam pestyme die guna besen mandi yg besar ckit..slalunya die guna yg kecik..tp dh die tgk airiell dh cam bsr ckit..so die nk tukar la besen mndi yg besar ckit untuk keselesaan die n airiell gak..yela..kalo bekas kecik kan, airiell tekepit2, sendat dlm tuh...

lepas j "mak" airiell col, cikanis trus blk bangi g tgk kdaan airiell..sedih, sayu, hancur hati..ble tgk bibir airiell luka, bengkak n ada drh..ya allh...die terlalu kecik nak tanggung rasa bibir pecah camtu...kita yg bsr pun, bibir luka ckit pun trasa pedih y amat..apatah lg airiell yg masih bayi...airiell xnk mnum susu...cikanis taw airiell lapa sgt2..tp pedih nak isap susu..cikanis amek airiell n bawa g opis..sng nk susukan aifriell..kalo DF niple kita kan lembut..xd sakitkan bibir airiell sgt...kalo mnum susu ngn botol msti sakit..sbb puting kan keras....

"mak" airiell nmpk serba slh..die mtk maaf...cikanis xmrh die..cuma rsaukan airiell j...tyme cikanis kt opis berkali2 die msj tnya kdaan airiell cena..die risau...nampak die xsengaja di situ..cikanis mang nmpk "mak" sygkan airiell...nyamuk gigit seketul kt blakang airiell pun die gitaw cikanis....tyme nak blk dr amek airiell, cikanis kata "k.ham xyah risau la ek..benda nak jadi..." kalo anis mndikan airiell, kalo nak jd, kompom jadi gak kan..suma ni dugaan untuk airiell nak mmbesar, dan dugaan untuk mumy airiell jugak...kalo mumy tatang airiell cena pun..kalo bnda nak jadi, msti jadi jugak...

TAPI!!!! cikanis salahkan diri sndiri..kalo cikanis boleh jaga airiell 100% msti cikanis xrasa ralat n sedih smpai skg....tugas mnjaga airiell untuk siang hari TERPAKSA cikanis serahkan pada "mak" airiell..cikanis kena redha apa yg terjadi spnjg dibawah jagaan pengasuh...slagi yg terjadi tu boleh di tolak ansur,cikanis ok lg...tp kalo ssuatu terjadi yg kita dapat nilai KELALAIAN n KEMALASAN pengasuh itu mang xd maaf bagimu..hehe...

cikanis xslhkan "mak" airiell..cikanis taw bnda nak jadi.. cikanis pun penah nk terlepas airiell masa mndi..punca sama..sbb lincin dgn sabun...terus cuak..terus g bli anti slip kt manjaku...1 ksilapan cikanis, cikanis xblikan skali untuk "mak" airiell..cuma cikanis harapkam "mak" akan lebih berhati2 la bila nak mandikan airiell naty...

lepas kjadian smalam..kami anak branak trus g farmasi bli ubat sapu n trus g manjaku g bli anti slip untuk kgunaan "mak" airiell...

blk, cikanis mintak maaf ngn airiell..sambil ngs teresak2 pgg tgn airiell..nak tawu apa respon airiell?

DIE KETAWA MENGEKEK-NGEKEK!!! aquuu..aquuuu....senyum pnjng lebar!!!

airiell masih xpaham situasi sedih dengan org acah2 ke ataupun airiell klakar tgk muka mumy die ngs muka mnyebek!!haha...

-ini kjadian pertama spnjg airiell dok ngn mak...so jgn kata cikanis xsyg anak sbb xslhkan  n xmrh pngasuh..sapa x syg anak..cuma kita ada sbb n alasan sndiri yg org susah nk faham.. -


Monday, September 3, 2012

PAPER LANTERN


pic : en.google!

okeh...entry ni mcm org nak deko2 nak tawen plak kan...cikanis nak cari bnda lah ni..gogle2 tawu dkt patling street j murah n byk pilihan..mslhnya dh xsempat nk p keyel nk p bli bnda alah ni...ada sapa2 taw x tanglung.. cikdil pgl tanglung...huhu..berbalik pada persoalan asal..SIAPAKAH YANG TAHU DIMANAKAH TANGLUNG INI DIJUAL,DI AREA BANGI ATAU KAJANG...waaahhhh, ayat kemain skema...kalo ada sapa2 taw, tlg gtaw ek..nk cpt setelkan projek yg dh lama ttguh ni...bulan 9, eh bulan ni la, audit nk dtg cek 5S..aiyak..last minit punya kilija wooo!!!



Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers