TABUNG ANAK

Monday, January 7, 2013

AMANAH ANAK!

anak itu amanah ALLAH..tu suma kompom taw kan...pastinya kita perlu jg amanah allah ni sebaik yg mungkin!!!insyallah...arini nak bercakap pasal amanah anak plak kat kita....kita sebagai ibu dan bapa..mumy n dady, abi n ummi, mama n papa..dan apa lah panggilan anak kepada anda..yg penting kita kena jg amanah anak ni sebaik mungkin...org slalu ckp anak itu pembawa rezeki kan...allah juga dah janjikan rezeki setiap anak yang lahir di muka bumi ini..insyaallah pasti ada rezeki anak..jgn risau lepas kawen tkt nak ada anak cepat2..tkt tak boleh sara anak..tkt xleh bg mkn kt anak! jgn takut..anak itu rezeki! percayalah...cikanis dulu pun pas kawen konon nk plan jugak..

tp bila dh kawen sbulan brumah tgga, rs nak anak tu membuak2..kami dh bncg laki bini..btl ka mampu nak ada anak..tp cikdil komfiden ckp insyallah mampu die sara keluarga dia..cikanis yakin kata2 cikdil sebagai ketua keluarga...alhamdulillah..kami disahkan bakal jadi mumy dady selepas beberapa bulan berkahwin...tyme tu mang kewangan mang xmengizinkan...cikdil praktikal+keje partyme je..tp kami xrunsing pk spl psiapan anak..mcm magic pun ada..sbb suma dipermudahkan oleh allah..ada je rezeki dtg...itulah nmnya rezeki anak..tiba2 pm umum BR1M..kami amek jugak..ada kwn yg ckp mcm juah jgk xnk amek BR1M..trasa gak tyme tu..xplah dlm ati ckp ko mampu..bg j kt aku yg ms tu xmmpu..huhu..wet tu wat backup utk bsalin nnti..ckpla rm500..lgpun plan nk bsalin kt spital gomen ja..huhu...last2 bsalin skupang pun xbayaq sbb pakai GL..dlm pntg org dtg mlawat..slalunya org dtg tgk baby akan hulur adiah atau wet kan..seikhlas hati mereka bg..tp rezeki anak slalunyanya murah..byk jugak airiell dpt..hamper ngn adiah pun byk gila...berpuluh2..kalah adiah kawen mumy dady die...tup2 opis cikdil bg 500 n adiah utk airiell..pdhl cikdil baru keje 2 mgu kot ms tuh...sblum ni praktikal la..abis praktikal bos offer keje kt c2..alhamdulillah..murah betul rezeki airiell...

KISAH 1
pegi mekdi..ms drive thru..ada p.cik juai kopok..kami buka tingkap..tp xbeli..cuma ckp, xpe p.cik..kt umah dh ada..slalu kdaan ceni cikanis xleh nk pndg muka org nega cmtu..kesian rs..tp nk beli sumpah kt umah dh ada..tiba2 p.cik tu nmpk airiell kt pangkuan cikanis, die ckp ngn cikdil, ada anak kecik ye..nah, sambil die hulur RM1 kt airiell..kami ckp, eh xpe p.cik...p.cik tu soh amek jugak..die kata tu rezeki airiell...lps tu kami doa bg p.cik tu murah rezeki..baik sguh p.cik tu.. :)


KISAH 2
pegi spital kola pilah tgk hanan bff cikanis bsalin..adik cikanis ikut..so cikanis mang lengang kangkung r kalo ada adik polow..die 24jam r jg airiell..so die lepak j kt surau spital ngn airiell...jg airiell kt surau, mumy airiell g tgk baby newborn! pastu waktu zohor..cikanis g la kt surau...ms tu airiell baru bgn tido..ada nenek ni baru pas solat...die dh nk kua dr surau...tiba2 die hulur rm1 kt airiell...situasi sama jugak..cikanis ckp eh, xpe m.cik...nenek tu ckp, xpe, ni rezeki anak ni..ambik lah..cikanis senyum, pastu amek terus masukkan dlm poket suar airiell.. :)


WALAUPUN YANG DIHULUR HANYA RM1..TAPI NILAI KEIKHLASAN DR MEREKA SANGAT BESAR!!!!
walaupun singit, tu tetap rezeki untuk airiell...alhamdulillah....sebenarnya banyak lagi kisah bab org hulur wet kt anak ni...kita g tgk baby, tup2 tok baby tu bg wet kt anak kita...seyes! setiap anak dah dijanjikan rezeki mereka... :)  

yang nak diceritakan kat sini, apa yang kita patut wat dgn wet2 yang org hulur kt anak?amek wet tu gi makan mekdi kah?amek wet tu gi soping warehouse sale kah?amek wet tu g sogo sale kah?jcard sale kah????g makan satey kajang kah?g makan bege bakar kah???????

ANAK KECIK DIA TAK TAU NILAI DAN TAK TAW APAKAH ITU DUIT!!!

jadi kita sebagai ibu bapa perlu jg amanah anak..amek duit tu....simpan dlm tabung...simpan leklok..sampai masa sesuai pi masuk bank..kalo sesak, terpaksa pinjam wet anak, mak sure bayaq balik..kita kena jujur..sebab anak percaya 100% kt kita...mcm cikanis sebelum ni, masuk asb cikdil ja...tp bkn msk asb cikdil itu wet cikdil!!jgn verangan..itu wet anak... :) alhamdulillah..kami cuma uruskan amanah airiell sebaik mungkin...kami dah buka buku akaun untuk airiell...untuk masa depan dia...lg 1 kami nak ajar dia mnabung dr kecik... :) suma wet airiell dlm asb cikdil dh dikeluarkan dan dimasukkan dlm akaun airiell..
akaun TING cikdil pgl..kehkehkeh...




budak yang tak mengerti apa itu wet..apa itu buku akaun..yang taw, nak masuk mulut nak bg lunyai..haishhhh

 usaha nak telan wet syiling kt buku akaun..hahaha

 finally..mumy dady dah wat buku tabung masa depan untuk sayerrrr!!!!

 mumy kalo nak pinjam gitaw ek..tapi kena byr balik tripelllll..huahuahua.. :p

 sedapnya...nomnomnom!

 berapakah?rahsia..hehehe... :)

 ni pic instagram..mumy airiell mang wat apa skg ni manjang nak instagram..meh polow mumy airiell [nieysz]..wow! bajet retis tu soh polow2..kehkehkeh.. :)


info : bayi umo 6 bulan dah leh wat yer!
dkt buku akaun ada nama waris/penjaga skali..mcm buku airiell, nm cikdil..so naty bila nk kuakan o masukkan wet cikdil je boleh..cikanis xleh...sbb drg akan amek cop jari..nama cikdil pun ada kt buku tuh...
lg 1, sapa nak wat beter pi wat sebelum 31.1.2013..sbb baru sah tempoh matang setahun untuk kiraan dividen naty..iaitu 12 bulan..so sapa p wat 1.2.2013..jd 11 bulan ja..akaun xmatang... :)

9 comments:

  1. nak buat buku akaun naila, tak terbuat2...haih!mama daddy naila busy memanjang...hihi...

    ReplyDelete
  2. Sangat setuju.. Kita ni ibubapa.. Amanah tu bukan takat jg ank2 ja... Duit diorg pun amanah gak.. Kita ajar diorg menabung dari skrg,bila dah besar,diorg plak yg akan teruskan..

    ReplyDelete
  3. Ckp pasal rezki tu..mmng betu..!! Aty pon same..sejak qaleef ade..aty dpt rasekan rezki kami lbh melimpah ruah...dan rezki qaleef jugak..sampai skrg qaleef memanjang dpt hadiah atau duit biler gi mane2..alhamdulillah..iyeerr..kene jg kan amanah tu..tak ley suker2 nk guner...:-)

    ReplyDelete
  4. hihihi..sama..arini baru nak gi buka akaun kat asb untuk hannani..baru tahu kalau wat pas 1.2.2013 nanti akaun x matang..hihih

    ReplyDelete
  5. mmy aisy guna duit aisy untuk beli insuran boleh..? hihi.
    slu igt nk open acc, tpi bila beli insuran takaful tu kn skali ngn saving, so tak yah buka acc lain lagi la..

    ReplyDelete
  6. jumpa kita kat instagram nantie ;)
    saya punya rosislinda
    aperpon airiell comel sgt ;)

    ReplyDelete
  7. setuju anis...kita sedekah atas nama Anak Insha ALlah rezeki berlipat kali ganda..

    Ting ni buku ASB ke?? nak buat gak la..so far baru ada tabung haji je...

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers