TABUNG ANAK

Monday, January 7, 2013

RESEPI TIRAMISU


 wahhh..masuk 2013 tetiba mood rajin ke dapoq plak....nak kata azam 2013 nak jd mastercep tidak jugak...tp skg ni..kalo rs tingin nk mkn, terus gogle tp tgk gak..kalo gogle tu tgk resepi cam kacang goreng je nak wat, terus nak wat la..kalo gogle, tgk resepi kemain byk, cara nk wat pun kemain payah, alamtnya p mkn kedai la jugak! kehkehkeh..dasar xsuka yg leceh2..huhu...

pestyme berbakery kt umah..virus dtg lps tgk fb kwn die upload pic tiramisu..pehhh..tergugar iman den nengoknya...terus gogle..tgk resepi sonang ajo ah...terus gtaw cikdil bini tersayang nak wat tiramisu..die tanya mcm perli pun ada..ayg nak wat kek???hahahahha..beriya ckp ye r..padahai xpenah wat kek seumur idup..jwp cam komfiden wat akan jd tiramisu..silap pas wat namanya TIRATAKJADI..baru membisu kau..hahahha...tapi.hasilnya..ALHAMDULILLAH..nama dlm surat branak kek ni TIRAMISU LA...huhu...

Cikanis wat ngn bff cikanis..hanan...gtaw die nk wat tiramisu ms chat..die kalo shari xchat ngn cikanis xleh idup..rindu katanya..hahaha.. :p.. hye yunk.. ..lps gtaw die nak pinjam mixer nak wat kek, die nk join skaki bperang kt dapoq ngn cikanis...tiba2 ting! dlm otak..nak mitak adiah mixer r anyversary naty..abg, pliz baca betul2 part ini yer.. :p hahaha..lari tajuk..ok berbalik tajuk asal...bagai pujuk dicita, ulam mendatang la kan..ada org nak wat skali..lg sonang koje den ah..kos pun kitorang tong2...malam jumaat cikanis g bli brg2...rupanya brg2 nak wat tiramisu ni nmpk cam senang, tp mahai bebeno hrga brg2 die ek..jakun, pestyme bli brg2 pastry ni..huhu...ingt cream cheese tu dlm 5-6 henget ja..amekau berbelas henget!huhu...ingt mcm hrag butter ja.. :p

sabtu ritu dah slamat kami jayakan MISI TIRAMISU kami...jom tgk!



CARA-CARA NAK WAT :

1. setengah cawan gula castor dan CREAM CHEESE 250g bersamaan 1 bata tu la....

2. satu sudu teh esen vanila

3. WHIPPING CREAME dkt resepi ckp 250ml..tp kami letak 400ml..haha..abiskan 2 kotak kecik..dh alang2 buka lg 1.nk simpan watpe lg..tuang j sampai abis!
PUTARKAN SUMA BAHAN2 SAMPAI SEBATI DENGAN KELAJUAN PALING RENDAH..PASTU SLOW2 TINGKATKAN KELAJUAN...

4. potong kek span giant haha..perlu gitaw kek giant..spatutnya nak sdp perasa coklat o nescafe la..tp xd..so cikanis rembat j la perasa pandan..hohoho..

5.  ltk kan skit air nescafe kt kek tu..tujuan nk bg kek lembab ja..air nescafe bancuh tanpa gula..jgn ltk byk2 kt kek, naty kek lembik..xsdp..naty jd berair..INGAT!

6. sapukan bahan2 yg kita putar td tu...

7. guna penapis untuk kita ayak serbuk coklat..ulangkan langkah yg sama utk layer2 seterusnya!!!

DAH SIAP, MASUKKAN DLM PETI AIS..MAKAN SEJUK2..WALLAH... :)

SELAMAT MENCUBA!!!!




 hasil wat suma ikut bahan2 yg kt atas tu dpt 3 tipuware putih tu...ala, tipuware yg org ltk kuih raya tuh...huhu..







7 comments:

  1. duhhhh...lapar! lapar! teringin nak buat kek...tp pemutar dah rosak..sobsob! pandai sgt g basuh guna air yg letrik tu....kakaka...bila nak guna, dah kene karen...sedih mak!

    ReplyDelete
  2. Wah! Ni dah boleh buat bisnes tiramisu :P kekeke.. nak buat jugak lah..tapi ntah zaman bila la.. muahaha..

    ReplyDelete
  3. Rajinnya anis..nak trylah nanti. senang je rupanya buat benda alah ni,.

    ReplyDelete
  4. zaasss ke otk beli barang! :)

    ReplyDelete
  5. mabeles la..ni yg nk try ni tp nk ke kedai nye tu haa yg den lemah..hihi..tq for sharing recipe.. :D

    ReplyDelete
  6. A diamond could only be scratched by another diamond.
    For those that can't afford diamond and platinum can consider buying cubic zirconia stones crafted in gold. Crystal has a tendency to be heavier because it contains a significant amount of lead that contributes for the weight.

    My web blog :: jewelry

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers