TABUNG ANAK

Tuesday, April 2, 2013

BUKAN PENGORBANAN SEORANG IBU KALAU BERSALIN CZER?

org xd otak je akan ckp camtu..seyes!!!sakit ati baca...rabak ati bila pk byk2 kali..ada jugak org yg mentaliti mcm kete lembu di zaman i-pong 5 nih???aduhai...budak2 zaman skg pun dah men game kt ipad..xde dah men game kt game boy! baby2 baya airiell dah terer men slide2 dh skg..tp masih ada lg manusia otak zaman saga merah...skg keta saga pun berubah rupa..berubah kaler...keta saga pun dah maju kedepan..haiya!!!MRH BETUL AKU..


to minah jambu [sila pi opret otak!!!]
to aku yg terasa [saya suka komen anda]


kalo la aku taw sapa minah jambu malaun ni..nak je gi hiris2 prt die..nak tnnya sakit ke x...huhu

hehe..mesti plik mn cikanis dpt komen ni..ai bukan beautifulnara..nengok anak irma yg kiut miut tuh...siyes kuit gila anak irma..siap ada vdeo..hebat org zaman skg..lahir2 dh ada video...kemajuan dunia yg xsempat nk kejar...mcm2 org lani..
irma bersalin czer...anak die bsr...xkesah la bsalin czer, ke bsalin normal ke..tetap bersalin jugak..tetap ibu yg melahirkan jugak!tetap rs sakit jugak!sakit mmg xsama...mang org kata eleh, czer..sdr2 anak dh ada dpn mata..."eleh" dgn nada jelik!eleh dgn nada pelekah...bengong!ko mak2 yg bsalin czer tu xhebat la..ko bangga bsalin normal?ekceli czer ke normal ke...dua2 kita perlu bangga..sebab tu pengorbanan seorang wanita nak lahirkan zuriat suaminya..nak lahirnya anak darah dagingnya...kalo normal bgadai nyawa, ko ingt czer x bergadai nyawa ke?sebelum czer kitorang ni kena sign borang dulu taw...risiko nak hadapi bahaya tu tinggi..sah2 perkara wajib perut kena belah..kena siat2..risiko pendarahan sgt tinggi!!!tyme tu kena redha je apa nak jd..berserah pd allah...

allah xkata bersalin normal je mati syahid..allah kata mati bersalin itu mati syahid..xkira la czer atau normal..jd jgn pelekehkan ibu2 yg czer. 
spatutnya kena lbh salute apa ibu2 czer..sbbnya kitorang tangung kesan2 czer sampai la 2-3 tahun bsalin dan juga sampai akhir hayat kami! kami xboleh angkat berat2, kami perlu jarakkan kehamilan..makan kena jg..rs nyilu diperut akan sentiasa rs..xmcm normal..lps 2-3 mgu, luka bek..setel..dh xsakit..dh xde pape..dh xyah pk tkt luka terbuka, dh xyah pk kalo luka terbuka kena buka balik jahitan diperut.kena jahit blk..pnh gogle psl jahitan czer terbuka..seyes..ngeri tgk!tp xnk ltk..seram...
kalo mak kita normal, kita bsalin czer, makna kita xrs seksa ms mak kita beranak?PUIHHH!!!
czer o normal dua sakit..
bezanya sakit yg dirasa sebelum n selepas je
normal mak2 akan rs sakit sebelum baby kua..bila baby dh kua..fuhhh lega...ye dak??
czer, mang sdr anak dpn mata je..xpyh nk teran2 sampai itam muka...
tapi..selepas bersalin, slepas ubat bius abis..azabnya allah je tahu..masyallah..sakitnya..ms tu nak angkat bdn sndiri pun xmmpu...1st nak bgn dr katil, mengigil kaki dan perut mnahan skit..ms bjalan ke tandas rs prt mcm disiat2 di letak serbuk cili..camtu la sakitnya..mnitik2 air mata thn  sakit..sumpah..xtipu..tyme tu ada terniat di ati...sbb terlalu skt..rs mcm dh xnk bsalin..

tapi skg..alhamdulillah..prt dh makin baik..tp bila dukung anak lama sgt..nak plak cikanis ari2 angkat airiell tingkat 4 nek turun tangga..mlm2 ada gak rs nyilu..rs skit..slalu bdoa pd allah moga2 dlm prt tu xde pape...


ingat yer..tlg jgn perlekehkan mn2 ibu yg bersalin..xkira czer o normal..
mereka juga adalah ibu
ibu yang melahirkan anak!

sayangi dan hargailah ibu anda
sayangi dan hargailah isteri anda
pengorbanan mereka terlalu besar
bergadai nyawa tanpa minta balasan
hanya untuk melahirkan zuriat
ikhlas niat suci seorang ibu
maka sebab itulah allah katakan syurga di bawah tapak kaki ibu.....


17 comments:

  1. Haishhhhh garang yee ros...sebetulnya sebelum komen part sensitif cm nih lah kena pk berjuta kali...beribu kali sbb ia melibatkan byk pihak dan sensitiviti masyarakat lain...ermmm minah jambu nih nak kena brain wash gan umi Qaiser ye tazkirah kot....meh nk piat tinga meh

    ReplyDelete
  2. kita blogwalking tetiba jumpa blog awak :)

    btw, memang betol czer sgt2 sakit
    saya sendiri bersalin czer
    abes je bius, tiap saat akan menangis kalau rasa ngilu & pedih tempat luka :(

    normal ke czer, tetap akan rasa sakit
    bezanya sebelum & selepas aje
    sebab tu syurga di bawah tapak kaki ibu
    begitu besar pengorbanan seorang ibu melahirkan anak! :)

    ReplyDelete
  3. ye sy sokong!! org tu x rasa, dia boleh la tulis gitu.. org yg kena belah perut ni, sampai anak dh dkt setahun pun still x baik betul lg luka dlm tu.grrrrrrr!!! kalo jumpa minah tu, nak join jugk cikanis gi hiris2 perut dia! huh

    ReplyDelete
  4. aaa..kita pun bersalin czer..terasa jugak ni..haha..bukan suka2 je nk czer..kalau boleh sume nk normal..Allah yg tentukan normal ke czer..

    ReplyDelete
  5. tak kesah lah operate ke czer ke...semua kan pengorbanan seorang ibu..kan kan

    ReplyDelete
  6. ishk, apelah org tue
    sesuke die je nak ckp cm2
    yg bwk perut 10 bulan tue bukan pengorbanan jugak ke?
    ishk2

    ReplyDelete
  7. Czer ke normal ke dua-dua sakit. Dua-dua ada pro and cons. Normal sakit time bersalin, czer sakit lepas bersalin.


    Tapi minah jambu ni memang suka komen cengitu pun kat beautipulnara tu.. semua benda tak kena kat mata dia, attention seekers/keyboard warior.. kalau real life taktahu la camne pulak perangainya.. huhu..

    ReplyDelete
  8. salam, saya pun bersalin c-section..macam miza cakaplah bukan kita suka-suka nak operate, dah cuba tapi takde rezeki..Allah dah tentukan yang kita akan melahirkan anak secara operation, siapalah manusia2 yang nak menidakkan kuasa Allah?

    ReplyDelete
  9. klu dh nama beranak, ikut mana pun sakit..same je

    ReplyDelete
  10. akak czer..ikut tingkap...lepas bersalin nak jaga susah weh...jangan main sedap cakap yer..7 lapisan kena potong tau...naik baik amik masa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju ngan anis.su pun czer.sampai sekarang sakit lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

      rasa nak tampar je muka org tu

      Delete
  11. Cer soh die hiris kulit die sakit ker idak...habes tu..dah tak boleh kuar kotbawah tu...celah mane lg nak bawak bb tu kuar kan..tak kan nk soh sedut kuar ikut mulut pulak kaaannnn...... ker die rela soh bb tu dok dlm perut jer....

    ReplyDelete
  12. Sumpah, sakit nye bersalin czer.... sy contraction lebih sehari, sakit sama dgn yg normal, cume last2 kena czer sbb jalan tak bukak....berpantang lagi sakit kalau nak duduk bangun tu....

    ReplyDelete
  13. As salam..ye betul tu..
    as silent reader sy pon nak komen..
    saya juga czer..6 jam telentang x dpt buat apa2 coz effect epidural..tp sy gagahkan diri berjalan sbb nak tgk bby admit ICU..FETAL DISTRESS..sy berdiri 2 jam tgk bby dlm wad tu..sampai tak sedar darah meleleh2 kat lantai..
    Anak tak pnjg umur..berpantang tanpa baby..hanya tuhan yg tau perasaan..hari2 tgk parut kt perut rasa x percaya ada insan kecil pernah keluar melalui parut tu..

    ReplyDelete
  14. Sy rs sakit normal dan czer serentak..12 jam dlm labor room,dipaksa bersalin..sakit contraction sbb ubt hormon tu,xyh ckp la..seminit rs cm sejam..bygkn 12 jam menahan skit tp baby x gak bole kuar coz jln buka 7 cm j..last2,doc suh operate..rs cm nk lari hospital j mse tu.igtkn da abes da seksa,tp abes j kesan bius,nk bgun katil pon susah..

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers