TABUNG ANAK

Wednesday, April 3, 2013

KENAPA MENGANDUNG KALI KEDUA PERLU SEDIH???

mcmmana nak mula ye..xtaw nak mula ayat cena...dengan perasaan yg sedih n geram plus marah..pehhhhhhh..3 4 hari ni asyik entry nk mrh je kan..huhu...

okey..cenila..korg kalo la ngandung anak no. 2 apakah perasaan korg masa tu?

sedih?
tak suka?
benci?
tak bersedia?
sebab czer anak sulung?
anak sulung fully bf?

penyelesaian..

rasa nak gugurkan?
rasa nak g beli nenas berkilo-kilo telan?
rasa nak gi beli coke minum bergelen-gelen?
rasa nak tumbuk perut laju-laju?

wah..cara dan gaya mcm ngandungkan anak tak sah taraf lak...dia anak HALAL..jgn lyn die tak sah taraf

sbbnya td ada terjumpa 1 status di fb..dan juga ditambah2 dgn yg lepas2...sebelum ni pendam n lepas geram kt org je..cita n gtaw apa perasaan cikanis lps bc ayat2 gitu...

pliz2..bukan nak tuju pd sesiapa..tp anis kalo jmpa ayat2 ceni rs geram sgt..sedih taw..np ada ibu2 sgup terdetik perasaan camtu..kenapa xde lansung perasaan teruja mcmmn korg ngandungkan anak sulung korg?

napa?

anak no.2 tu xde hak ke nk dpt keterujaan korg mcm korg sambut anak sulung dulu?ye...cikanis merayu sgt2...sedih...cikanis pun xtaw sbb apa cikanis emo sampai ceni...maybe sbb aku anak no kot..jd rs xadil mak2 sambut kehadiran anak no 2 dgn perasaan penuh ragu2..penuh kesedihan..

sbb anak no. 2 pun tetap anak korg!

hasil dr ko si isteri dan ko si ayah..

kalo bukan dr kebulan korg tu..xdtg dan xkan hadirnya budak tu..xkan wujudnya janin dlm perut tu..xkan lewatnya period si ibu..tolongla..korg kemain kebulan kebintang...ke angkasa lepas..tetiba sampai ms dia wujud..die dh ada dlm rahim ko si ibu..die gembira dapat hadir dalam rahim ibu die..die dh selesa duduk selama 2 3 minggu..senyum mendengar suara ibu, suara ayah..suara abang dan kakaknya sedang bergurau senda...senyum dia, yang dia bakal di lahirkan dalam keluarga penuh kasih syg..dia tersenyum lagi bakal dipeluk di cium si ibu..sygnya die pd si empunya rahim..ibu...

tapi..

selepas si ibu mendapat tahu rupanya rahim sudah berpenghuni..si ibu terdeik di hati 
"ya allah..aku ngandung lg..kesian "AHMAD" kecil lg..dia fully bf lg...
dia xpaham apa itu adik lg...ahmad la segalanya... 

si bayi dlm rahim ibu..terdengar..dapat fikirkah kamu betapa sedihnya janin kamu bila die tahu apa di benak hati mu ibu??? kenapa?janin ni bukan anak kamu ke?die xberhak disayangi ke?die xberhak dilahirkan ke?die xberhak minum susu mu kah ibu?

kalo ko dh taw "AHMAD" kecik lg, nak sgt fully bf ahmad sangat smpai dh terlupa rezeki yg 1 lg allah nk bagi..jgn la asyik sgt kebulan kebintang...kalo betul pun pakai PENGHALANG terhebat di dunia..kalo dh namanya allah kata kun faya kun "Jadilah!" Lalu jadilah ia.".. ko sebagai manusia biasa, ada hak ke nk menghalangnya?nak pertikaikannya...tolonglah redha..dan terima rezeki allah nak bg..baby tu ada hak untuk dilahirkan...dia beribu..dia juga berbapa...wat apa nak serabut pala otak!kalo taw xmmpu jgn dok gatai sangat!!!

jadi...
kalo btl2 rs xbersedia..ingtlah..toksah dok asyik sgt ms kebulan ke bintang tu...ingt2 skit yg "AHMAD" kecik lg...jgn bila dh kebulan bintang planet pluto..
INGAT!!!janin dalam rahim tu xkan wujud kalo korg tak ke bulan kebintang sgt!!!

INGAT!!!janin tu wujud sebab korg dah asyik ke bulan kebintang..jd jangan nak bersedih..jgn nak nyesal..sbb janin tu xslh..yg slh korg..si isteri..si suami!!!

TOLONGLAHHHHH....

janin tu anak korg jugak..
sambutlah kehadiran dia, seperti mn kamu sambut kehadiran kandungan sulung dulu..
sambutlah die dgn perkataan ALHAMDULILLAH..
bukan dengan..YA ALLAH..SEDIHNYA...AHMAD KECIK LG..XCUKUP KASIH SYG NATY..AKU NAK GUGURKAN DIA!!!

xmustahil...ahmad yg di julang2, di sayang2, di tadah2 akan wat xtaw pd kamu di hari tua naty..dan si JANIN yg nak digugur xjatuh2 akan menjaga kamu dihari tua..siyes!benda ni berlaku depan mata..janin yg nak digugurkan dulu lah sekarang yang diharapkan untuk menjaga adik2 di mana ibu dan ayah pergi kerja...dia jugaklah diharapkan membasuh berak adik..mengemas rumah..dan juga rupanya dia lah anak perempuan tungal dlm kuarga itu..kalo ms tu allah tarik die dr rahim ibunya..mmg xde anak perempuan langsung dlm keluarga itu..

JADI..tolongla terima janin kedua dgn gembira..dengan redha..kalaupun rs xmmpu nk bela dia..tolonglah pk blk..mcmmn dia boleh wujud???terimalah dia..lahirkan dia..jglah dia...susukan lah dia..

kalo xnak si adik wujud..PLAN LA BETUL2!!!

KALAUPUN

si sulung fully bf, teruskan lah...kalo kamu ibu xmmpu, hentikanlah..berikan susu fm..xharam pun susu fm..mungkin allah dh tentukan susu ibu untuk si sulung hanya sampai situ sj..allah juga kan yg menetukan rezeki kita..jd sumanya berbalik pd allah..jgn terlalu taksub AKU NAK SUSUKAN ANAK SAMPAI 2 TAHUN..sampai anda terlupa sebuah hati yg bakal dilahirkan..sampai terlupa rezeki yg allah berikan..

pklah balik kalaulah bayi yg nak digugurkan itu anda..tp tidak tergugur..kuat dirahim ibu..dan anda mengetahui niat dan perasaan ibu anda dulu pd anda,,APAKAH PERASAAN ANDA???

Cikanis plan airiell 2 tahun baru die dpt adik..cara apa kami guna..biarkan kami je tahu..tp kalaulah rezeki allah nak bg ditakdirkan airiell bakal dpt adik...cikanis terima dgn hati terbuka..wpun cikanis taw kewangan kami pun xstabil lg..setiap anak dah ditentukan rezekinya...insyallah cikanis akan sambut kehadiran si adik dgn gembira..malah lebih berganda gembira..sbb keluarga bakal bertambah..bertambah lg umat nabi muhammad..

tolongye..kalaupun xleh gak buang perasaan camtu..xyah la nak umum kat public...ckp kt laki dhla..biaq ampa dua laki bini ja taw..xyah dok up status kt fb..lani hebat lg..KEEK PLAK..xyah dok wat video gtaw aku belum sedia..ahmad kecik lg..bangga ka status camtu?dok wat ayat sedih padahal salah sndiri..
janin tu kalo boleh komen dia mesti taip.
"kalo ampa dua xgatai, kalo saya taw mcmni perasaan ibu dan ayah..saya pun xnak wujud..saya pun xnak duduk di rahim yg tuannya sendiri xnak berpenghuni..sy pun xnk ibu yg mcmmni...slhkah saya?..ya allah, ambillah aku balik ke syurgamu"

kalau allah dh tarik balik rezeki yg dia bg nati..xyah dok sedih2 plak...hiphip horey la ye...

kita jd manusia kena bersyukur..

bersyukurlah allah bg merasai nikmat mengandung lg..ada org len kawen 10 tahun pun xmengandung lg..drg sedih sbb xdiberi zuriat lg..yg ko plak sedih sbb allah nak tambahkan zuriat lg..

yg belum bersedia..belum nk ada anak kedua..kalo xsedia..ingt skit dunia masa kebulan ke bintang ye...hewhew...


kepada yg terasa maaflah..cikanis cuba sampaikan apa yg cikansi rs...

nama ahmad bukan nama sebenar!!!hehe

ok..chillllllllllllllllllllllllllllll.... :)

airiell 1st day..
rindu nak ada baby lg.... :)

19 comments:

  1. Aty pon konon2 plan nak tunggu qaleef 2 tahun..tp tetibe biler tngk member seangkatan belumbe2 nk mngandung blk..tetibe rs tak ley tunggu 2 thn..heheh... :-)

    Nk share satu cerite nih...berkaitan ank ke 2 ar..asben aty anak ke 2..beza ngn sulong setahun lebih jer...yg sedih biler mak mertua bg asben aty kat nenek nyer sbb katenyer tak larat nk jg serentak..ms tu yg sulong kecik lg...tp asben selalu ngadu kat aty..-kenape mak die bg die yg masih baby dan bkn abng die..??- sedih kan.....die terase yg die dtg tnpa diundang... sdngkn akhirnye sekrng ni..anak ke 2 yg org selalu pikir -tak diundang tu- lah yg bnyk membntu..yg plng berjaya..yg elok belajar dan kerjanya..jd aty paham ape yg anis maksudkn kat atas tu...dan kite2 sbg mak ni..belajar dr semua tu..mcm anis ckp ar..Allah yg bagi...sape lah kite tuk menolak nyer...:-)

    Eeaahhh..panjang pulak....mcm buat entry kat blog sndri dah ni..ngeeee..:-)

    ReplyDelete
  2. ye..selalu jugak baca status macam tu tapi tak penah la komen. bagi nadt, nadt pun cuba plan sebaiknya. sebab utamanya pun sebab saif kecik lagi.manja yarabbi plak tu. tapi kalau Allah da bagi rezeki tu, terima juga dengan hati terbuka. La ni plak memang tengah lewat period, siap terdetik "pregnant ke?" Pastu da siap plak berangan "Entah-entah gugurl plak..syoknye." Eh terlebih excited plak padahal tak tentu pun lagi.hahaha..overrr..

    ReplyDelete
  3. baru baca cerita aty kat atas tu. eh sama la cerita asben aty ngan nadt. cuma nadt anak ke-3. beza dengan abang no.2 setahun gak la. tapi nadt yg baby ni dihantar nenek jaga kat kampung. padahal nadt ni baby gurl first, atas abag 2 orang. Sudahnya bila da besar ni, 2-2 abang tu hampeh xble pakai. nadt yang kena hantar kampung ni la yang paling berjaya n banyak membantu. eh, ni bukan cerita nak up diri sendiri. just nak share je bila baca citer aty tu. (tetiba rasa sedeyyy plak..sobbss)

    ReplyDelete
  4. bg ciknaa, bagi yg pernah rase mengandung anak ke 2 yg bukan dalam kawalan or diberi rezeki scr tiba2, dia akan rasa perasaan tu. terus terang ciknaa ckp, 1st day dapat tau mengandung, mmg ciknaa pandang afiq, then nangis.bukan sedih sbb mengandung lg,bukan menidakkan itu rezeki Allah, jauh sekali terpikir utk gugurkan, tp mcm BLUR sbb benda tu kite tak jangka. tp percaya la, kejap je rase blur tu.. makin lame,makin excited & tak sabar nk tengok gelagat adik n abg nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ciknaa feeling blur ok lg...ni feeling ngn ayat yg wat rs nk komen n sound je die..siyes..japgi anis print skrin... if die hdr tanpa dijangka n kita just blur kejap its okey..ni siap ada yg plan nk gugur tu...sedih sgt anis rs...

      Delete
  5. erm....
    sedih plak bile bce
    Ya Allah, mintak2 x jd pd diri sendiri nnti
    amin

    ReplyDelete
  6. even sy bersalin czer jgk mcm Anis, dan masih fully BF anak...kalau kate rezeki hasif nak dapat adik mmg tak tolak...umur pun dah 30...tolak rezeki Allah..nanti Allah sempitkan rezeki2 lain pulak..bukan kita tau..tu kuasa Dia..sebelumni memang ade terlintas nak tunggu hasif 3-4thn...biar besar sket...dapat kasihsayang sepenuhnye kononnye la...tapi fikir2..masatu umur dah brape??takkan nak ade 1-2org je anak kan.....

    ReplyDelete
  7. setuju..apa yang datang semua itu rezeki..tak berkemampuan ker..bila anak itu lahir sudah tertulis ada saja rezeki untuk dia.
    memang kita kesian bila anak sulung kecik lagie..tapie bila dah ada janin dalam rahim..sapa kita untuk menidakkan kan.
    pada lin setiap kelahiran dan pengalaman mengandung itu adalah sangat teruja tak kiralah baby no berapa....syg anak amie kat rumah tue ;))

    ReplyDelete
  8. Ya Allah,sedih nya rara baca,knp bongok sgt mak bapak nya.apa lah yg dye pk.ich pelik haku.kalo gatai,jgn beromen.kalo ye pon pakai safety.ada ke ckp cm tu.bengomg! hah emo neh!

    ReplyDelete
  9. Salam, sy myb baru kot kat sini tp sy cuma nak kongsi pendapat jer...
    saya ada 2 org anak, si kakak bila umo 1thn 3 bulan adik dh kuar. mula2 sy happy coz mmg rancang masa kakak umo 6 bulan sy nk ngndong lg. tuhan makbulkan. tp bila lahir jer adik. maka perang perasaan bermula. si kakak slalu buat adik.
    baru sy tahu bukan mudah sbenanrnya beranak rapat ni. terus terang mulut boleh kata mcm2 tapi hakikat kita sbagai ummi yg menanggung mmg berat. Saya nekad xnak ngndong lg coz nk bg perhatian penuh pd 2 orang ank ni saja. terus terang sy masih rasa bersalah sebab seolah rasa sy abaikan si kakak. kadang kala selalu gak tiba-tiba menangis sebab perasaan saya rasa macam x bagi kasih sayang sepenuhnya pada si kakak. tau x, sejak 2 minggu kebelakangan ni saya selalu marah kakak sampai air mata dia kuar. sy mmg sedih dan sayu jer rasa. kalu saya tahu sy xkan ngndongkan adik(kalau piker negative la) tp allah bg rezki tu. dan sy terlalu dan sangat syukur dikurniakan sepasang zuriat yg sihat sempurna. indahnya perasaan saya dapat anak lelaki dan perempuan dalam masa terdekat.
    Yelakan, tu semua pengalaman masing-masing. Kita x leh salahkan si ibu yng mungkin xmo anak kalau terexcident. sebab kesan mental bukan mudah nk hadap. tp cukup mudah bg org lain untuk mempertikai. sama-sama kita kongsi yer.... salam kenal.

    ReplyDelete
  10. setuju!!!! ila pun pernah baca status2 yg cenggitu..sangat xadil untuk baby lam perut tu..mesti dia sedih...dah rezeki Allah nak kasi..org lain ada yg masih menunggu... ila pun skang nie..bila dgr membe2 blog yg dah pregnant lagi or dah dapat baby baru..teringin nak ada baby lagi..hehehe..rindu nak cium bau baby =)

    ReplyDelete
  11. yes agree i rasa sedih kalau ada orang yang tak welcome anak kedua..sebaiknya merancanglah. Like me c-section i taknak amik risiko so memang injection dengan izin suami.But next year kalau boleh nak preggy lagi sebab umur dah 3 series, czer pulak tu :)

    cuma nak kongsi kisah benar my friend ni recently kehilangan anak kedua umur setahun 11 bulan...genetic desease yang takde simptom tiba2 kena, masuk ICU pastu meninggal. One of my friend cerita dia pegi majlis tahlil and dia kata dia rasa terkilan sangat kehilangan anak kedua dia ni...sebab dia rasa guilty..masa first tau mengandung dia tension and tak welcome janin ni pasal anak first kecik lagi and dia tengah ambik master so busy and pressure pastu orang dok cakap eh kesiannya anak ko kecik lagi blablabla...dia selalu cakap "kenapala kau ni ada"...yg sedihnya masa sebulan sebelum anak dia meninggal dia rasa sayang yang teramat sangat sampai dia berdoa hari2 kata janganlah kau ambil anakku ini Ya Allah..then anak dia kena sakit tu.

    i just nak share bukan nak kata sebab dia tak suka mengandung 2nd time lah anak dia meninggal...sebab ni kuasa Allah kan...Dia yang merancang..cuma my friend ni rasa sesal dan terkilan bila anak dia dah takde mengenangkan dulu dia tak welcome anak dia ni

    renung-renungkanlah untuk panduan diri sendiri dan yang lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedihnya...allah bg pinjam kjp utk die belajar menghargai..supaya xulangi ksilapan tu lg..hope komen u ni dpt sdrkn ibu2 yg len...agar xlalukan ksilapan mcm ur fren..wpun eksiden welkem j baby tu..sbb tu anak kita juga..

      Delete
  12. WIndu nk baby gegirl lak....aminnnnnnnnnn :)

    ReplyDelete
  13. anis akak ni..haha..bile nak up entri gathering..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...tgu ek..naty ai up okeh..huhu

      Delete
    2. setuju! tertunggu2 ni mak airell oii..

      Delete
  14. akak suka sgt nak no .2..sebab akak anak no.2..apapun biarlah Allah tentukan ..tak kisah...cuma sejak masa scan tu rasa sakit...owhh baru tau kenapa czer digalakkan jarak...paham paham..tpai kuasa Allah mengatasi segala..berserah

    ReplyDelete
  15. hm... sentiasa teruja walau tak kisah anak ke berapa...

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers