TABUNG ANAK

Thursday, June 6, 2013

HUSNA : BAYI BERAK BERDARAH

ni husna..anak bff anis si hanan...husna ni anak angkat anis..
sayang kat husna, mcm sayang kt airiell...
husna baby yg aktif..badan tembun gakla..berat kt punkoq..bontot dia debob abis..berat 9kg..umur baru 7 bulan.


masa kat umah pengasuh husna poopoo..pengasuh tukar pampers husna.tiba-tiba husna tetiba ngs2 non stop ari isnin ritu..smpai pengasuh xleh nk handle..pengasuh dtg hantar kt hanan.dekat pejabat hanan.
hanan ckp husna ngs non stop...pastu ptg skit husna muntah.hanan risau bw g kinik kt puchong..doc kt kinik tu ckp prt husna xsedap kot..so doc bg ubat tahan muntah.hanan bg husna mkn ubat tahan muntah..tp smpai kul 10mlm gitu husna muntah non stop..mnum susu, muntah, minum susu, muntah. doc kt kinik ckp tgu 24j kalo muntah baru bw g spital. tp hanan tgk husna dh lembik.sampai muntah ijaw kan..so hanan bw gak g kecemasan putrajaya.sampai sana drg tgk husna nk lemau abis.trus bw msk wad kecemasan.hana ckp masa tu dia dh mcm drama dh.nurse bw anak dia msk bilik rawatan.doc suma kalot2.

dlm kul 12 camtu husna drg masukkan air, cek darah bagai.doc ckp darah husna normal.air kncing pun normal.husna xdemam.dia sihat je masa tuh.doc plik kenapa husna muntah non stop sbb suma normal.doc suspek husna jatuh.hanan n pengasuh ckp husna xjatuh.
husna kena tahan wad.dh dua ari dok wad.husna muntah lg.tp nmpk mcm mkn elok.husna dh kurang muntah dr 1st day ritu.ms doc dtg cek, doc ckp husna bakal cirit..sbb die dgr perut husna mcm ada bunyi...tp husna xcirit pun.berak pun x.hanan ckp husna dh ok kot.dia punx nmpak laloq mcm 1st kna warded tuh.pastu smalam kul 10 hanan col ngs2 ckp husna berak bdarah.ingt ada darah ckit skali ngn najis ke..tup2 hanan anta mms pampers husna penuh darah.mcm darah period.100% darah xd najis.

hanan ckp dia tgh main2 ngn husna.tetiba dia bau mcm husna berak.dia pun cek.nmpk gelak2 j la kan dlm pampers.dia nk tukar la pampers husna.masa buka pampers tkejut dia darah penuh 1 pampers.lepastu husna terus pucat.agaknya byk darah yg keluar.

darah pada pampers husna...
doc n nurse klam kabut smalam.drg trus wat ultra sound.doc ckp usus husna yg spatutnya panjang tetiba mengecut jd pendek.usu husna tetiba jd pendek.husna kna transfer HKL utk jmpa doc pakar kt sana.kemungkinan husna kna opret.smalam husna dh di arah puasa. cikanis sdh sbb masa col hanan, dgr suara husna merengek nak nenen.husna lapar.tp dia kena puasa.ya allah..sebak bila dgr suara husna merengek kelaparan.bertabahlah duhai sahabat. allah sedang menduga kita.ingat sabar dan redha dengan apa yg allah aturkan.mungkin ada hikmah yg kita tak tahu. 

to hanan : yunk, aku tahu ko tak kuat.aku kenal kau bukan smalam.bukan arini.aku kenal kau dh bertahun2.aku tahu takut dan berani kau mcmmn.aku tahu ko xkuat mana.dan aku tahu ko nk menangis, nk meraung kan?menangis la kwn, meraung la kwn. kalo itu leh wat ko lega.tp jgn sesekali persoalkan kps ALLAH kenapa kau, kenapa husna?ingtlah allah tahu apa yg dia rancangkan untuk hambanya. terima qada' dan qadar nya..anak u, anak i jugak.kita sama2 berdoa dan iktiar ye yunk!
aku tahu ko ada tebiu N27 arini.xpelah.mungkin xde rezeki kau.utamakan husna dulu.keje boleh cari.anak xd ganti!

 to husna: syg mumy....mumy tahu husna kuat.husna kena kuat demi ummi, abie, mumy, dady, airiell n suma family husna.husna kena lawan penyakit ni taw. husna jgn takut..semua org ada dgn husna..ALLAH dan doktor pun ada untuk husna.doktor akan cuba bantu pulihkan husna. mumy sentiasa doakan kesihatan husna.moga husna cepat sembuh.moga pembedahan husna berjalan dengan lancar.

to achid : ko lg kena kuat.sbb ko tiang pd hanan berpaut. jaga hanan n husna leklok.jgn tingalkan hanan sorg2.dia xkuat.dia perlukan ko utk jaga husna sama2 kt spital.sory sbb aku kena keje.naty aku g lawat korg.japgi aidil g kt ko.berdoalah byk2 utk husna.mtk allah permudahkan segalanya.



~BERAT MATA MEMANDANG, BERAT LAGI BAHU YANG MEMIKUL~

19 comments:

  1. Semoga Husna cepat sembuh ye.. Husna kuat.. tengok benda yang sampai berdarah2 ni.. lemah lutut ni ha.. huhu..


    Ni yang buat tambah risau ni.. sebab anak kita sembelit, walaupun berak hari-hari.. risau ada masalah usus je jugak.. tapi bila cek, sebab kurang minum air masak je.. tapi tula kita taktahu kan.. mak2 memang suka paranoid.. huhu..

    ReplyDelete
  2. oh, penah jumpe husna nie kat besday fayel ea?
    ya allah, semoga husna kembali sihat seperti biase....amin

    ReplyDelete
  3. Ya Allah.sedih nya.moga semuanya berjalan lancar.AMin.rara xleh lah kalo pasal baby2,sedih gila rasa.

    ReplyDelete
  4. betul..berat mata kita semua yang membaca.berat lagi bahu parents Husna yang memikul...semoga Husna dilindungi Allah SWT...semoga Husna tak kena sakit yang merbahayakan dia....lindungilah anak kecil ini Ya AllahuRabbi~Amin.cepat2 sembuh Husna.

    ReplyDelete
  5. kesiannya husna...semoga cepat baik yeh sayang....

    ReplyDelete
  6. Semoga cpt sembuh yer husna... Aunty sempat jumpa dia ari tu :)

    ReplyDelete
  7. nangis :'(
    husna cepat2 baik tau.. sayang husna. buat umie husna, hanan, tabahkan hati kuatkan semangat. insyaallah Allah akan sentiasa melindungi hanan..

    ReplyDelete
  8. semoga baby Husna cepat sembuh yer....amin

    ReplyDelete
  9. menitik air mata baca entry ni :(

    semoga husna cepat sembuh..Amin.

    ReplyDelete
  10. menangis ble bce entry nie.. cian sgt kat husna..
    semoge cpt sembuh ye sayang.. awk kne kuat!! aunty doakan awk cepat2 sembuh.. amin..

    ReplyDelete
  11. Allah sedihnyaaaa...sembuhkan lah husna ya Allah..
    teringat jumpa hanan masa kat besday party airiell ritu..baik orangnyaa..husna pun comel sangat..debab..

    ReplyDelete
  12. siannya husna..doc tau x husna sakit ape?
    smoga cpt sembuh syg

    ReplyDelete
  13. teringat kat husna bambam sebijik mcm abg airiel dia...huwaa napa baca entry ni menangis....sedih sangat..sekejap je nak jadi sebab...nanti anis update yer..kirim salam hanan ..suruh dia be strong key

    ReplyDelete
  14. Anis sedeh baca pasal husna nie..

    sebab br jumpa 2minggu lepas ms dekat besday airell pastu dia kan dtg ms besday yaya..mama zura salu ckp psl husna nie semangat..comei sangat~
    harap hanan kuat untuk hadapi sume nie..sampaikan salam pada hanan yer lau anis jumpa dia

    ReplyDelete
  15. sedeynya....husna kuat yerk sayang...moga pembedahan berjalan lancar..semoga mak dan ayah husna juga kuat macam husna.amin

    ReplyDelete
  16. Ya Allah....umi Qi doakan untuk baby husna....sedih baca entry mama airiell...ya Allahhh

    ReplyDelete
  17. ya allah.... semoga husna sembuh.

    ReplyDelete
  18. babe apa jadi kat husna skrg? my baby pun semlm ada darah kat popo dia risau pulak ni

    ReplyDelete
  19. ASSALAMUALAIKUM..
    SAYA tumpang iklan yer admin..
    Saya menjual susu formula dengan harga murah berbanding pasaran kita di Malaysia..
    ENFALAC A+ step 1 > RM 180/1800g
    ENFALAC A+ step 2 > RM 165/1800g
    ENFAGROW A+ step 3 > RM 145/2400g
    *produk di import dari Thailand. Namun telah disahkan kandungan sama dengan Malaysia. Pembungkusan sahaja yang berbeza dan ianya HALAL.
    -website JAKIM-
    Produk susu kebanyakkannya adalah produk import maka dengan itu tidak dibenarkan menggunakan logo halal Malaysia, pengedar diarahkan menggunakan logo halal badan islam di negara asal produk dan tidak boleh menggunakan logo halal Malaysia. Di Thailand, Malaysia telah melantik sebuah badan Islam iaitu The Central Islamic Committe of Thailand sebagai wakil JAKIM melakukan pengesahan halal bagi produk di Thailand yang ingin dieksport ke Malaysia. Produk yang telah mendapat pengesahan halal dari badan islam ini dikehendaki menggunakan logo halal dari badan islam yang telah memberi pengesahan halal. Produk import tidak boleh menggunakan logo halal Malaysia kerana JAKIM tidak membuat pemeriksaan halal di luar negara.
    DIJAMIN MURAH DARI PASARAN!!
    POSTAGE BERGANTUNG PADA BERAT SUSU.
    COD >AREA CHERAS,KAJANG,PUTRAJAYA,SEPANG,NILAI
    KALAU BERMINAT DAN NAK JIMAT
    SMS/WHATSAP 0173202420

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers