TABUNG ANAK

Tuesday, July 16, 2013

AIRIELL SETAHUN DUA BULAN

 ini kisah anak bujang saya..sudah satu tahun dua bulan...tp tgk gaya mcm dh bsr..rupanya baru stahun jagung...cepat betul anak ni membesar..dr ngs ek ekk ekk je..skg nanges dh berlagu2..balada ada, irama mesia ada, pop rock ada...hiphop pun ada..gaya kepala nak lentuk ke lantai..tantrum...ggrrrrrr

 dah pandai makan sendiri....bg la gelas ngn bekas makanan die...pandai la dia hayati dengan cara dia sendiri..mang nasi ke lantai, ke dinding..yg plg bes ke lubang idung..adoi la anak...

 QARI JUNIOR! insyallah..
kot2 leh jd imam muda pelapis masa akan datang...
sejuk perut mak tengok nak oit!

 dr kecik sampai dh besar gedemboi ni...mang suka sgt dgn pool...
airiell dan pool sukar dipisahkan..
kalo dh letak dia dlm pool..jgn la gedik nak angkat dia nek darat..
mau melalak 3 jam....
nasib bek suka pool..berbaloi mumy beli neck float yg mahal kemain..org len bli murah je...

dah pandai wat cobaan cobaan cobaan nak buka safety gate..
tp xpndai mn lg la..sbb dia xtaw kna tekan button tu pastu tolak ke atas baru safety gate bukak
ni dok paksa tolak gitu jek..sampai taun dpn xbuka pagaq tu airiell oit!..hahahah

PERCAKAPAN:
airiell skg dh pandai ckp 2 3 patah perkataan yg jelas lg nyata la...

nak nak
amau amau (xmau)
bye bye (sambil tgn lambai2)
awahhhhh ( allah..ikut azan)
mamamamak (mak..agaknya)
abang (ajuk mumy pgl dady)


PERBUATAN:
bila jumpa sikat : ambil seikat buat2 sisirkan rambut...(airiell tahu sikat untuk kepala dan rambut)
cawan atau gelas : ambil je terus ke mulut (airiell tahu cawan @ gelas untuk mnim air)
makanan yang diberi : terus masuk mulut kunyah
pintu : suka main tutup2
almari : pandai tolak, tutup dan paling bes tarik baju jatuh ramai2..gggrrrrr
pen, crayon @ pensil : bila jmpa pen terus pegang dan buat gaya menulis

semua perbuatan positif dr airiell semuanya kami tak ajar. tp dia belajar dr hasil pemerhatian dia sndiri..dia tgk apa mumy dady wat..die akan tiru.


DIRI:
skg dah pandai merajuk...hari pertama puasa..nk bbuka dia merajuk..sbbnya ktrg laki bini sibuk xlayan die..die ngs2..smpai xnk kitorang angkat dia langsung..die lembikkan diri..sambil muka sembam kt toto...melalak!

tak suka org rampas atau ambil barang dr dia

kalo dia ckp nak yg tu, yang tu..jgn pepandai rs die baby kita tukar bg bnda len..dia taw...melalak!

ni melalak sebab nk kua dari kete...mumy pun xtaw apa yg airiell bekenan sgt dgn ktm bangi ni..sampai j sokmo ngs nk dok lua..kalo dok lua diam la...gggrrr

okhe..ni gambar mumy yg hover.......gigi airiell dh 7 batang skg..gigi geraham pun dh kua...

terakhir...momtot comey airiell!!!
airiell baru berCD!
bes jugak rupanya pakai cd ni..rs jimat tak terhingga..
patut depa yg len duka pakai cd..
siyes xd la abis tenaga mumy sejak airiell pakai cd..
xd lecehnya jugak..
ala..ms nk mndi amek ms 5 minit utk buang poopoo airiell.
dh setel kita mndi la..pastu dh bsihakan td tu..jemur kt lua bg kring..jgn rendam..naty kuman merebak...bila CD tkumpul dh smpai ms kita nk  basuh..msk je mesin..letak skit j sabuh..bg la mesin bsilat dgn CD..kita xyah watpe smpai mesin setel..kita angkat pastu sidai..

nyesal xpakai cd awal2..siap wat ayat gini kt dady airiell..sejak ketaksuban berCD..

" abang, naty adik airiell nak bli cd byk2 lahhhhh"

motip?motip verangan nak bg airiell adik..huahuahua...

cd baru berjinak2..ada 6 j pun..ckpla pakai ms mlm2 kt umah...wat pmulaan...kita rotate2 j dulu..nk beli byk2" bangkrap" jugak!

p/s: jgn rasa CD ni susahkan pengasuh..TIDAK! sikit pun tidak..ckp kt pengasuh lepas buka ltk je dlm wet bag atau plastik..naty nk blk kita amek la bw blk skali..sm je dgn pampers..beza pampers pengasuh buka buang dlm tong sampah. CD pengasuh buka letak dlm plastik..pengasuh xyah bsh mahupun tgk poopoo tuh...lpas buka soh je die gulung2 ltk dlm plastik..pastu xyah pndg2...xyah basuh, xyah cuci...sm je kan mcm bg pampers kt pengasuh...


6 comments:

  1. Kt umh ok kot..klu kt umh pengasuh leceh kot ek sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. xleceh pun..sm jek..soh j pengasuh mskkan dlm plastik cd yg kotor...kalo pampers buang ting sampah kan..sm je la..jgn lak soh pengasuh basuhkan...mang xpatut..huhu

      Delete
  2. Besyarrr dh anak teruna.hehe.princess ntah bila nk pakai cd.ada lah beli 3 haritu.

    ReplyDelete
  3. Pejam pejam celik dah besar dah anak kan.. :) Arissa xpernah ber CD lagi. Huuuu.

    ReplyDelete
  4. haihla rdunya nak jmp menantu..
    besan jom buka posa sm2..

    ReplyDelete
  5. wah dah bercd...mak akak tak mo cd la..huhuh lagi pun mama fayel pemalas hehehe...basuh pun dia tak nak...hehe

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers