TABUNG ANAK

Wednesday, July 9, 2014

RESEPI ROTI JALA MUDAH

ni semua dek kerana virus masuk group resepi ringkas dalam fb tuh!
kalo tak selaman ni tak pernah hoi nak buat2 kuih muih bagai nih

cokodok je la rajin wat tetiap hari cuti..kehkehkeh

dalam group resepi ringkas ramai beno akak2 dok suma up pic masakan drg dengan resepi paling ringkas!
mudah cepat dan tepat!hehehe

pic lak suma comey2..terliur dah makyong ni tgk!

nasib lah ahli2 dalam group tu semua tak kedek ilmu..walaupun dalam tu mmg ada yg bisnes kuih muih..depa kongsi resepi dengan ikhlas..tp resepi mcm mcm kek suma tuh xpernah try lg..rs mcm takdak bakat ja nak buat kek..huhu


meh tgk cikanis masuk dapur...



patutnya pakai acuan yg ada muncung 3..tapi sebab dah mengigil nak buat..celah mana nk cari acuan tuh kat kedai runcit depan umah..ni ja da..blasah ja la labu..hasil u-tube ada tgk budak tuh buat guna botol air mineral ja..daia tebuk buat satu lubang...

bekas ni RM1.10 ja..hehehe

masa dkt kedai airiell pegang bekas ni dah tak nak lepas...

sampai ke rumah dia tak nak bg cikanis.. T___T

acaner mak nak buat kuih ni nak oit!

mtk dgn penuh kasih syg pun dia xnk bg..

mak lak dah mengigil nak ngetes buat roti jala nih..akhirnya...tingggggg!

nampak acuan eskem daiso..okla..try guna benda nih...


acuan eskem daiso pun jadi!!!leh wat roti jala kah? (abaikan belnder yg tepung ada sipi2 tuh!huhu

ni hasil guna acuan eskem daiso...agagagagaga

masa buat ni airiell tgk..pastu dia mtk cikanis isi air dlm bekas merah tuh..
cikanis pun isi lah..nak bg dia diam..
laju2 airiell pi ruang tamu..
mak dia yg saited roti jala dah terabai anak sekejap..asalkan ko diam nak tgh bahagia lah tuh..

sekali bila skodeng!dia dok menjala atas sofa  T___T



airiell menjala air paip atas sofa..sepanjang2 sofa dia tabur air..huwaaaaaa

tada!!!! ni hasil buat roti jala pakai acuan eskem daiso..roti jala lopong-lopong 5 bijik ja buat dulu..
makan dengan sambal bilis mak i ols buat uuuuu...mabeles!

rupanya bosan bin cemuih buat kuih ni
kena lak time posa
makyong pening hoi berdiri lama-lama2
mcm oksigen tak sampai ke otak!
lepas berbuka nati sambung balik!



ni lepas berbuka..sambung balik misi
kalini pakai acuan..kehkehkeh
airiell dok sebuk main slide

ko tgk amacam?ok?hahahaha.
masih jauh pangang dari api..tgk contoh kemain cunnnn...hehehehe
sendiri bikin mcm2 bentuk jala dapat..


boleh jugak buat pusing2 ceni!

nak resepi???

ni resepi dari akak dlm group RR tuh..lawa kan roti jala dia..kaler maler lagik!





RESEPI ROTI JALA MUDAH
versi cikanis lak

hidangan untuk 1-2 orang

1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu minyak masak
sedikit garam
pewarna

cara:

blender ja semua bahan2 tu dalam blender jenama apa pun tak kesah
menjala lah atas kuali non stick/periuk ajaib
terbalikkan depan belakang
dah siap gulung comey2 molek2...


***semalam adunan ni dapat dalam 15 gulung roti jala..ok la untuk 2 org nak makan..

SELAMAT MENCUBA!

notakukukaki : buat roti jala pakai acuan botol sos ni memang superb senang!!!



8 comments:

  1. Memang penat wei buat roti jala ni. Dulu time ngandungkn saif penah buat, kes ngidam gak la ni. Punyelah mengah last2 standby kerusi sebelah dapur. Lepas menjala je, dok jap, pastu bangun nk gulung plak pastu menjala lagi, dok lagi. Aduhh..terus serik nk buat lagi tp cam rasa nak makan roti jala gak ni. Hiii..

    ReplyDelete
  2. Petang ni ingat nak menjala gak.. Nak pkai botol sos arr pulak sbb sblm ni guna acuan tu x menjadi.. Huhu

    ReplyDelete
  3. good idea... asyik tangguh buat roti jala sebb tak ada acuan. now dah senang la... tqtq..

    ReplyDelete
  4. ok la kan lepas tekak mengidam dari beli kat bazar non hado rase dia :D

    ReplyDelete
  5. wah..senang je resepi roti jala rupanya..nak try jugak la.makan ngan kari bestnya..=)

    ReplyDelete
  6. kire jadi la tu anis...heheh..roti jala makan dgn kari..perghh..superbb...:)

    ReplyDelete
  7. Asalkan bleh mkn anis.. Hehehhe... Ros kekadang terdesak guna botol mineral jer.. Kikiki :)

    ReplyDelete
  8. dasyat betul.. sampai buat..haha.. good job! uhu

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers