TABUNG ANAK

Friday, July 25, 2014

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 2014

selamat hari raya korang!
lagi bapa hari je nak raya kan..
cepat gila masa berlalu..
alhamdulillah sampai ke hari ni makyong puasa penuh

eh, cikanis nk mtk maaf kosong, kosong, kosong eh..
mana tau sepanjang dok syok sendirik taip kt blog ni..ada yg terasa hati dengan entry2 sebelum ni..

korang raya mana?
cikanis raya penang.. wee~~

#inikalilahrayapenang

Thursday, July 24, 2014

23 JULAI 2014 : 3 TAHUN SUDAH !!!!


kad DIY sendiri..tak main la beli-beli..hehehe

alhamdulillah..3 tahun sudah..
macam2 kami lalui dalam tempoh 3 tahun
macam2 yang mengajar kami lebih menghargai dan menghormati!
lebih menyayangi dan mengasihi!

alhamdulillah 23july2011-23july2014 doakan hingga ke jannah juga!

hadiah???

takde seprise pun!
sebab sebelum anni cikanis sendiri dah beli hadiah pastu claim....hahahahaha

akhirnya dpt dwi funtion beg ni..ku suka..

walaupun rupa tak berapa lawa
tapi funtion dia memukau jiwa raga makyong rempit nih

sng nak pakai masa rempit2 pi keja
kalo guna handbag besa kena ltk kt tgh..moto laki i takdak raga..moto mudamudi...
bukan rxz..tp fz..hehehe

sejak perut dah besaq..mang tak selesa dan sakit perut kalo ltk henbag kt tgh2..
so sekarang sgt2 perlukan bagpack!
pastu nak gak bergaya2 pi keja..takkan nk pakai beg sekolah
so cari handbag 2 funtion ceni..
yang lawa2 semuanya mahai2
ni tak mahai mana..
mampu poket..
beli lak masa warehouse sale metrojaya kt picc
kompom 70% less.. :)






tq abg...suka sgt!!!!

adiah untuk laki?
cikanis bg 3 lai tsirt buat pakai raya..hehehehe
pastu glove motor jek..

tahun ni masing2 hadiah simple2
celeb pun biasa2 je..
sebab nak raya lagi, nak saving untuk adik baby lagi..
ala kadar je..
asalkan kami gembira di hari bahagia
ecehhhhh..hahaha



23july jugak besday asben...
malamtu celeb kt umah ja..takpi mana2 pun
kek pun takdak..yang ada?



aiskrim ja sebagai peganti kek..hehehe
lgpun asben tak suka kek..beli pun dia xmkn..
aiskrim mmg pebret dia..

26 tahun sudah..
selamat menyambut hari tua sedunia abg 


 dengan BF kecik+comey

 semalam berbuka dekat kedai apa paradise ntah kt teras jernang bangi..
cikanis teringin nak makan charkoteow..
google ada review kata kt situ sedap..
lgpun mmg dkt dgn rumah

sedap sgt..airiell pun suka..byk kali tambah dkt pingan dia..

oder nasi grg kg jugak..sedap..
airiell lps mkn koteow, mkn nasi lak
betul2 berselera airiell semalam
tak rugi bawak mkn lua..hehehehe

ni charkoteow dia
amek yg special
rm6 sahaja
udang n koteow banyak gila..puas hati..sedappppppppp
teringat lagi..rasa mcm nak pi mkn lagi arini..kehkehkeh

last pic kami!!!!
doakan kebahgiaan kami hingga syurga jannah ye..

abg, terima kasih untuk segalanya
ayg syg abg, airiell dan adik baby
dah banyak benda kita tempuh untuk 3 tahun ni..
dan jauh lagi perjalanan kita
yang pasti takkan terlepas dari onak duri, ujian dan dugaan
moga kita sama2 beringat..sama2 sabar, sama2 berusaha demi keluarga kita

love forever :)



Resepi Biskut Mini Pretzel Mudah & Rangup

biskut ni kira biskut raya moden la..
dolu-dolu mana ada..
sekarang je macam jenis biskut raya gojes2..hehehe

sekarang nak buat kuih raya smeua senang


mini pretzel ni kat kedai2 jual barang kuih/kek banyak..
kalo bangi nama kedai yummie
murah je..1 pek rm13 gitu..ada banyak..berbaloi dari beli yang dh siap..dpt sikit je..
tak yah bakar2 dah..mmg siap sedia untuk dimakan!


jenis stick pun ada..harga sama..


ni coklat beryls jenis coin
cikanis suka coklat ni..sbb senang gila nak cairkan..takpayah nak patah-patahkan bagai...
harga RM14 gitu..
amek yg milk compound..yg dark milk..pahit nati..

lepastu cairkan pakai alat ni pulak!!!superb..sng gila kerja skg..
byk alat membantu mempercepatkan proses kerja..kehkehkeh
dulu ms tlg kawan buat candy buffet, cikanis guna bnda alah ni lah untuk cairkan coklat..
kejap je dah cair..
tak payah nak dable bowl bagai..
leceh!



colour rice nak cantikkan biskut raya cepat dan pantas kita!

cara buat?folow je pic-pic mcm kat bawah ni..
ikut kretiviti korang lah nak letak coklat cena, hiasan cena..
kita yang buat dia..
apadehallllll











mana pretzel cikanis?

hahahahahaha..aku nati wat malam raya..
alah biskut raya semudah ABC..
pagi raya pun leh wat..kehkehkeh

selamat memPRETZEL ye kwn2..




notakukukaki : sumber gambar suma hasil sedekah en.google!



Tuesday, July 22, 2014

TEMA HARI RAYA AIDILFITRI 2014

BAJU RAYA


tadddaaaa....

ni ha tema boria raya tahun 2014!hehehehe

beli sikit-sikit lama-lama jadi bukit..
bila semua dah lengkap, baru kumpul setiap set..rupanya dkt 6set oit!

macam biasalah...cikanis mang suka satu family pakai sama kaler..wajib sama!hehehe

pusing 10 mall pun xdehal untuk cari kaler baju sama..

syukur semua dah lengkap..baju cikanis dengan airiell kebanyakkannya sebelum posa dah lengkap..

baju daddy airiell je baru abis beli ahad lepas..susah beno nak cari baju dia..

sampai daddy airiell kata, mummy ni cari tema kaler pelik2..takdak org juai -____-

bukanlah..byk ja org juai sebelum ni kaler2 gitu..

biasalah..time kita nak lah, time tuh lahhhh takdak! choiii


bajet raya?400 je semua ni.. 6 set kaler untuk 3 anak beranak!
org lain 400 baju dia selai je kan..

-takpelah, ukur baju di badan sendirik-
ikut kemampuan masing-masing

ada yg murah dan sedang2 mahal..mahal pun xmahai mana..rm59.90 je..baju daddy airiell..sbb dh mls nk cr tempat lain dah..makyong sakit pgang dah..maka hangut la selai yg mahai..

yang murah???rm5 pun ado..yg mn?sapa pndai tekalah..rm5..tp kain elok sgt2..cikanis jenis tak kisah harga..asalkan kain elok, lembut, tak panas, tak kejunggg ku hangkut!

bersyukurlah daripada tak dak kan?

kaler lain, pakai yg set taun lepas buat rotate2..merah, royal blue, coklat......


LANGSIR + CADAR RAYA


sejak jadi mak-mak ni..tetiap tahun raya WAJIB tukar langsir raya dan beli cadar raya!

ni kali ke-2 beli langsir..yg taun2 lepas mak bagi..kehkehkeh

cadar lak mang taun lepas tak beli..tapi taun ni beli..

sebab nak bg seragam cadar mummy dengan airiell
jumpa lak cadar sama corak dengan bilik tengah..

suka sangat..maka hangkut masuk bakul..
murah2 je semua ni...RM100 semua! langsir 4 keping, cadar 2 set..
org lain set cadar je 200++ kan..kehkehkeh
tp watpe nak pandang org lain..pandang dompet sendirik!

cukuplah benda murah pun..dah ni je kemampuan daku...
beli hasil duit menega.culik sikit wet nega buat persiapan raya..hehehe

dan rezeki lagi..sejak masuk group GEH kt fb..byk kali cuba nasib try tnya brg2 yg org xnk nk nk letgo..
aritu cuba nasib tnya sesapa nak letgo bekas kuih balang plastik..
sekali ada akak anne ni nak letgo..brand tupperware lak oit!sapa tak nak..

pi cod umah dia..masyallah set elok lg..dlm plastik dalam kotak lg..macam baru..
bersyukur sgt2..cikanis sendiri tak mampu beli..rezeki ada org nak bg free.. :)

cikanis google harga dekat rm170 gak utk 6 balang..pehhhh

terima kasih banyak-banyak kak anne.. :)

balang kaca diharamkan dah raya tahun ni..sejak airiell dah pecahkan taun lepas!



tak sabaq nak raya!tak sabar nak telan melantak, kedarah ketupat jagung!!!!!pebret oittt...

taun ni korang raya mana?cikanis raya penang!!!!

wee~~~


Thursday, July 17, 2014

Hadiah anniversary in advance drp si suami

kt putrajaya ni ada jualan gudang metrojaya dekat PICC

beriya pi sana ngn kwn2 opis

jalan punya jalan sekali jumpa beg idaman

style dia la idaman bukan rupa paras

memandangkan pi kerja naik moto dengan lak perut dah memboyot nih
sangat tak sesuai letak henbag dekat tgh2..
kena lak handbag sekarang jenis keras.. :(
tersepit adik baby..
sakit perut mummy..

dan dah lama teringin backpack handbag
yg boleh buat backpak dan boleh galas tepi mcm hangbag
2 funtion lah kekdahnya
tak kan nak beli beg sekolah lak bawak pi opis!
sangat lahhhhhh erm..bior la bergaya sikit pi kerja kan..

cari punya cari ada jumpa kawan juai on9..murah gak
tapi rasa mcm tak puas hati kalo beli handbag kalo tak raba-raba tak ramas-ramas!hahaha

jalan-jalan sale metrojaya terpandang beg idaman yang dicari
spuloh kali tawaf area beg tuh
pastu nak beli mcm nan hadooo je aku ni
tapi nak!!hahahaha

teringat yg anni kami tak lama je lagi
pastu laju2 mesej si suami
dengan malas nk search contact
terus taip laju2 no laki dekat mesej
hati munga2 tunggu laki reply!
sekaliiiiiiiiiiii
tgk blk mesej baru pasan daku slh no!!!
malu hoi..nak baca mesej apa cikanis taip??
ngehhhhh
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-


laju-laju cikanis mesej lagi sekali..
kang pasal mesej salah ni
berperang lak pemilik no tu dgn bini dia ka..
mampoih aku..huhuhu
-_____-


akhirnya dpt gak beli handbag tu sebagai 
Hadiah Anniversary in Advance drpd si Suami

tq abg


ingatkan harini dah leh pakai

tapi tak diluluskan

cikdil kata handbag dia pegang dulu
 tunggu anni baru leh pakai

dah pulokkkkkk

-_____-

xleh nk cewi beg baru!
kehkehkeh

apa-apa pun terimas kasih banyak2 abang :)

model tu bukan aku!itu kwn aku..kehkehkeh

ni ha..leh galas belakang
leh galas tepi
happy!!! weee~~~


Monday, July 14, 2014

TIPS PUASA UNTUK IBU MENGANDUNG


mengandung anak kedua
kali pertama mengandung di bulan ramadhan yang mulia
sebelum puasa risau jugak takut tak mampu puasa
sbbnya kalo bulan tak puasa pagi2 perut dh krok krok krok!
tengah hari apatah lagi..lagu cindai dondang sayang semua keluar
risau bukan kepalang..wahhh..risua takut tak mampu puasa penuh..

TAPI

ALHAMDULILLAH

dr ramadhan 1-15 (semalam) cikanis puasa penuh tak tingal2 lagi..
insyallah harini jugak!

masih kuat..takde lapar2..koi 12 tu biasalah perut nyanyi-nyanyi sikit
pastu dh habis nyanyi ok la sampai petang
cuma dah petang agak lemau je lah sikit

tipnya??

tipsnya..untuk cikanis

sahur WAJIB!
makan makanan berat dan padat.. cikanis makan nasik siap bertambah..mcm berbuka..berbuka tak bertambah sebab kenyang air..hehehe
minum air masak banyak2 masa sahur
minum susu segelas..tapi cikanis minum susu kotak dutch lady yg saiz kecik tu..penuh stok dlm peti ais
berdoa dkt  ALLAH moga kita dapat bertahan dan dapat puasa full..
niat dalam hati yang kita mak yong ni mampu
(tp kalo mmg xlrt, xmmpu bukalah...tu kes lain lak..kesian baby)

tu je lah kot tips puasa dr cikanis..hehehe

nah jamu mata menu semalam..kehkehkeh
ikan goreng tepung
sayur campur
dan masak lemak telur versi minang (cikdil suka masak lemak pekat2 ceni)

nak ke resepi masak lemak telur minang versi mudah ni?
nanti2 eh!



notakukukaki: tak sabar hoi nak makan ketupat jagung!








Wednesday, July 9, 2014

RESEPI ROTI JALA MUDAH

ni semua dek kerana virus masuk group resepi ringkas dalam fb tuh!
kalo tak selaman ni tak pernah hoi nak buat2 kuih muih bagai nih

cokodok je la rajin wat tetiap hari cuti..kehkehkeh

dalam group resepi ringkas ramai beno akak2 dok suma up pic masakan drg dengan resepi paling ringkas!
mudah cepat dan tepat!hehehe

pic lak suma comey2..terliur dah makyong ni tgk!

nasib lah ahli2 dalam group tu semua tak kedek ilmu..walaupun dalam tu mmg ada yg bisnes kuih muih..depa kongsi resepi dengan ikhlas..tp resepi mcm mcm kek suma tuh xpernah try lg..rs mcm takdak bakat ja nak buat kek..huhu


meh tgk cikanis masuk dapur...



patutnya pakai acuan yg ada muncung 3..tapi sebab dah mengigil nak buat..celah mana nk cari acuan tuh kat kedai runcit depan umah..ni ja da..blasah ja la labu..hasil u-tube ada tgk budak tuh buat guna botol air mineral ja..daia tebuk buat satu lubang...

bekas ni RM1.10 ja..hehehe

masa dkt kedai airiell pegang bekas ni dah tak nak lepas...

sampai ke rumah dia tak nak bg cikanis.. T___T

acaner mak nak buat kuih ni nak oit!

mtk dgn penuh kasih syg pun dia xnk bg..

mak lak dah mengigil nak ngetes buat roti jala nih..akhirnya...tingggggg!

nampak acuan eskem daiso..okla..try guna benda nih...


acuan eskem daiso pun jadi!!!leh wat roti jala kah? (abaikan belnder yg tepung ada sipi2 tuh!huhu

ni hasil guna acuan eskem daiso...agagagagaga

masa buat ni airiell tgk..pastu dia mtk cikanis isi air dlm bekas merah tuh..
cikanis pun isi lah..nak bg dia diam..
laju2 airiell pi ruang tamu..
mak dia yg saited roti jala dah terabai anak sekejap..asalkan ko diam nak tgh bahagia lah tuh..

sekali bila skodeng!dia dok menjala atas sofa  T___T



airiell menjala air paip atas sofa..sepanjang2 sofa dia tabur air..huwaaaaaa

tada!!!! ni hasil buat roti jala pakai acuan eskem daiso..roti jala lopong-lopong 5 bijik ja buat dulu..
makan dengan sambal bilis mak i ols buat uuuuu...mabeles!

rupanya bosan bin cemuih buat kuih ni
kena lak time posa
makyong pening hoi berdiri lama-lama2
mcm oksigen tak sampai ke otak!
lepas berbuka nati sambung balik!



ni lepas berbuka..sambung balik misi
kalini pakai acuan..kehkehkeh
airiell dok sebuk main slide

ko tgk amacam?ok?hahahaha.
masih jauh pangang dari api..tgk contoh kemain cunnnn...hehehehe
sendiri bikin mcm2 bentuk jala dapat..


boleh jugak buat pusing2 ceni!

nak resepi???

ni resepi dari akak dlm group RR tuh..lawa kan roti jala dia..kaler maler lagik!





RESEPI ROTI JALA MUDAH
versi cikanis lak

hidangan untuk 1-2 orang

1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu minyak masak
sedikit garam
pewarna

cara:

blender ja semua bahan2 tu dalam blender jenama apa pun tak kesah
menjala lah atas kuali non stick/periuk ajaib
terbalikkan depan belakang
dah siap gulung comey2 molek2...


***semalam adunan ni dapat dalam 15 gulung roti jala..ok la untuk 2 org nak makan..

SELAMAT MENCUBA!

notakukukaki : buat roti jala pakai acuan botol sos ni memang superb senang!!!



Tuesday, July 8, 2014

ERGO CARRIER MURAH

                                                 ERGO CARRIER MURAH (not original)

RM96 SAHAJA (tak termasuk pos)

PRE ORDER 8-11 JULAI 2014

ORDER BESERTA DENGAN BAYARAN

BARANG AKAN DIPOS PADA 14-17 JULAI 2014

**not for fussy buyer! tq

BERMINAT BOLEH LIKE PAGE KAMI 

ATAU 

WHATSAPP/WECHAT 

013-2370658 (ANIS)

***design yang ada seperti di bawah sahaja :)















Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers