TABUNG ANAK

Wednesday, November 12, 2014

PENGALAMAN BERSALIN VBAC

assalamualaikum

lama sangat dah tak buka blog sejak bersalin...

alhamdulillah 26.9.2014 dah selamat melahirkan seorang lg baby boy... :)

kali ni wat sinopsis je lah..takde dah kronologi panjang lebarrrr bagai..hehe

26.9.2014

3-4pg : cikanis rasa macam terkencing..gi la toilet cuci2..abis setel masuk bilik sambung tido..

5pg : rasa mcm baby mengeras2..layankan jela baby ngeras..baby ngeras kan normal..bila baby ngeras kan perut cekang akan rs sakit2 skit..so rs tu normal la baby ngeras..

5.30pg : gi cuci jamban..hahaha..dh tak rasa ngatuk maka wat keje yang boleh wat..masak air bagai..

6pg : gi baring blk..baby ngeras cikanis punya thn sakit smpai tendang2 kaki asben..baru terfikir  "eh aku nk beranak dah ka"..baru kejut asben..asben soh gi mandi siap2 nak g hospital.

7pg: dah siap, tgu laki lak apa benda dia cr..keluar masuk bilik..
 isteri :abg cari apa?
suami : abg cari baju melayu
isteri : abg nak watpa?semayang jumaat?
suami : aah..
isteri : (&*&%%$@ hahaha..isteri nak bersalin dia gelabah pi cari baju melayu kenapa pun xfaham..

7.30pg: hantar airiell dekat taska, terus gerak pi hospital..jalan jem..bdn dah mengeliat tahan sakit...risau terberanak dalam kete jek..sempat telan kurma sebijik air zamzam sikit..

8pg : sampai hospital, cek bukaan dah 5cm..masyallah cepatnya bukaan..doc pun sound nape dtg lambat..

10pg : doc n nurse rutin biasa cek bukaan manjang...nak berak doc xbg sbb bukaan dah 7..labour room lak xleh msk lg sbb penuh..

11pg : msk LR.. rasa nak berak lg, nurse xbg pi jamban jugak!dia ckp normal tu rs nk beranak..akhirnya ku TERberak atas katil LR...bkali2 mtk maaf kt nurse..nsb nurse india tu baik..dia cakap xpe2 puan..ok2..ni tanggujawap sy, kerja saya.. :) tq akak nurse..

11.30pg : bukaan 8, nurse kerodok2 lg dia soh thn sbb dia nk bantu bukaan bg cepat..
cikanis tak thn sakit contraction..ada doc dtg offer epidural..cikanis nak amek epidural..dah sign kot!TAPI...

XSEMPAT

12tgh hari: doc ckp xsempat dah amek epidural, kalau amek pun tak sempat berjalan epidural tuh puan akan bersalin.. memang pun! dengan kejap push betul, kejap push salah..baby mcm susah nk kua lagi, nurse letak besi kt katil, fuhh lega angkat kaki letak kt besi tu..mudah skit nk push, asben tolak kepala.. selepas 20juta kali try push..tipu je..beberapa kali try push yg kejap slh kejap betul tu..doc siap gunting..tp xrasa pape dah ms tuh! last doc suruh push sekuat hati,.. cikanis push + jerit..

12.30tgh hari : tiba2 je doc letak seketul baby comey atas perut..mcm xpercaya..bila ko kua anak?terus nangis tgk baby n asben.. :) ya allah aku bersalin NORMAL..berjaya VBAC..alhamdulillah..anak kita banggg..
"nak gelang kaki emas 1" haha baby kua itu yg aku ckp kt laki aku..dengan kaki masih kdudukan sama doc tgh menjahit..leh wat permintaan gitu! :P annoying doktor tuh.. hahaha


baby lewat 2 hari dari due..

alhamdulillah yang penting baby sihat :)

alhamdulillah juga semuanya nurse dan doktor perempuan

terima kasih staff hospital serdang yang bertugas masa tu :)

dua2 pengalaman bersalin cikanis dah rasa..tp kali ni ada 1 cerita ngeri sikit..natilah cikanis cerita kalo nak cerita..nak cerita skg malu lagi nak up pic tuh..ahli gojes je tau..tp alhamdulillah semua dh ok walaupun rupa ada "cemey" sikit..nangis semua bucu katil..hahahaha



baru 2jam lihat dunia

abg ipar wasap, mak dah siap2 wat tempat tidur cikanis ngn baby :)
makla org paling saited!!!

baru 4jam lihat dunia


 saja amek wat kenangan..hahaha


 kami : 1st family portrait :)
alhamdulillah
 mcm biasa, abg memang hover selamanya




 ambil sunat ha ke-7.. menamakan, mecukur rambut dan tahnik.. akikah je belum berkemampuan..insyallah tahun depan...

hidup MU..baju abg ni!

sebulan sudahhhh


hari MERDEKA : hari ke 45!!!!muka ada senyumm

alhamdulillah..
ni lah nama zuriat kedua kami

arash : singahsana/istana
nuwair : cahaya

MUHAMMAD ARASH NUWAIR BIN MUHAMMAD AIDIL
3.17KG
26 SEPTEMBER 2014
JUMAAT : 12.30 TENGAH HARI
HOSPITAL SERDANG



notakukukaki : hahahaha..kata nk sinopsis KONON!!!ni dah mcm esei... ampunnnn :)

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers