TABUNG ANAK

Friday, January 9, 2015

RUMAH COMEY KAMI

tajuk nak comey ja..

pada org lain maybe tak comey..pada cikanis, nilah syurga cinta comey pada cikanis..ececeh..hehe
rumah hanya 650 s.ft
sekangkang kera je..jalan spoloh tapak sampai dapur..jalan 3 tapak sampai bilik..

TAPIIIIIII

jalan bertapak2 baru sampai ke rumah kami..Bahahahahahaha

rumah mcm dah dok gitau..banglo pat tingkat,..
sampai rumah ngam2 nafas paling hujung je tinggal..
jantung lak dupdapdupdap laju-laju gerak..

kaki?kadang2 gigil la sikit kalo bawak benda berat..kalo bawak bdn sendiri laju je ku daki..kihkihkih

ruang tamu kami..ruang keluarga kami.

beso ni je ruang rumah..byk beno tikar..takpelah..sabar sikittt je lagi..sabo sikit ye..nati suma tiko cikanis simpan..takda dah byk2 kaler gitu..

ruang makan pebret!
meja makan mang ku suka kosong gitu..melainkan time mkn..
kalo time biasa2..tak suka lah tgk ada cawan, ada tin biskut, ada kopok, ada kotak, tabung..blablabla..

semak otak rasa..

ni bilik utama cikanis..sejak airiell pun dah beso..dia dh tido katil sendiri.
nak pisah bilik mummy dia tak sanggup lagi..
buat permulaan pisah katil dulu..


ni bilik arash & airiell...
baju, semua barang diorang semua dalam bilik nih..

ni playroom airiell & arash..
deko terbaru tak amek pulak pic...
nati2 cikanis update balik..
ni pic lama..
abaikan abang tak sado perut muncit tuh..


ni dapur yang TAK SEMENGGAH
tak apa..sabo sikitttt ja lagi..sikit ja lagi.
insyallah..doakan..
akan ada perubahan..jengjengjeng..



sebenarnya motip share psl rumah buat kali kedua kot..

ingat lagi entri INI: REZEKI

ni sambungan dari entry bulan mei 2014

ALHAMDULILLAH

rumah comey yang kami sewa jun 2011
sekarang dah jadi bukan rumah sewa
TAPI



~RUMAH KAMI, SYURGA KAMI~

setahun lebih juga proses pembelian..
bemula Nov 2013
loan lulus Mei 2014
selesai semuanya Jan 2015

lama..tapi berkat kesabaran, berkat tolak ansur, berkat tolong menolong..akhirnya..semuanya selesai dengan jayanya.

rumah apartmen kos rendah je.tapi hati punya gembira mcm dapat rumah semi-d..(insyallah itu suatu hari nanti)

semuanya bermula dari owner nak naikkan sewa rumah.kami pun mula merisik owner..tnya dia xnk jual ke.dia tanya kami nak beli ke? kami tnya lagi berapa nk jual..owner nak jual RM40k..tgk hgra mcm mampu beli..dr terus menyewa, baik kami beli.sbb nk beli rumah bawah mmg tak mampu lg..

langkah pertama kami pun cuba msk bank2 untuk cuba nasib untuk loan.

byk jugak bank reject..psl drg taknak amek rumah bwh 100k ke bawah.. 
ciss diorang layan rumah orang kaya2 jek! T___T

bank islam reject
maybank reject
bank rakyat reject psl suami takdak history ccris(suami xpernah buat loan.bank nak tgk rekod payment)
bank muamalat (ni pilihan terakhir dan masa ni kami suami isteri dah hampir putus asa)



finally bank muamalat lah yang meluluskan loan perumahan kami :)

rezeki jugak namanya rumah ni..loan lulus lg 2hari s&p nak exp.

dugaan tiba2 datang, owner pulak dah ada buyer yg tawar hrga 20K lebih tinggi dr hrga dia jual pd kami.dan buyer tu nak bayar cash...

dekat sini kami mcm berdiri satu kaki diatas titi yang tunggu masa nak jatuh ja..

hari yg sama cikanis happy loan lulus, hari yg sama jugak owner wasap psl ada buyer lain..

nangis..sedih..rs hancur semua impian dan angan2.

panjang jela kami suami isteri mesej dan wasap owner..MERAYU..mintak dia bg kami peluang..sbb loan dh lulus.cuma s&p je nk exp. lawyer pun xleh watpa..semua keputusan ditangan owner.dan alhamdulillah.owner seorang yang sangat baik hati dan mudah bertolak ansur.dia buka peluang lg sekali kepada kami. dahla kami beli rumah ni hanya bermodalkan RM500 sebagai deposit. org lain beli rumah kena standby 10% cash. kami cuma bermodalkan RM500.lain2 bayaran semuanya tunggu lepas setel pembelian, lepas bank bg duit.

7 Januari 2015
pej lawyer call gitau bank dah buat payment
owner pun dah ambil duit dia..
tingal la baki sikit kat kami lepas tolak semua duit lawyer..

insyallah adalah sedikit perancangan untuk rumah comey kami tuh.. :)

nak bagi nafas baru sikit...bila dah rumah sendiri lagi seronok nak deko2..

insyallah..

thank you allah

atas rezeki kali ini

 anak pembawa rezeki

lahir airiell suami dpt kerja 
lahir arash kami sekeluarga dapat rumah
lahir baby A kami dpt.........bahahahahaha..kemain ko nak baby A!kahkahkah..tunggu 7 tahun lagik..




17 comments:

  1. tahniahhh aniss~ rara bangga sgt baca entry anis ni! dh ada rumah sendiri.biar lah 3 tapak dr dapur pun dh sampai bilik.tp rumah kita.jatuh bangkit dgn suami.seronoknyaaa~

    ReplyDelete
  2. tahniah nis... umah kami gak tak settle lg. doakan ye...

    ReplyDelete
  3. wahh..congrats anis..akhirnya..dapat jugak beli rumah sendiri kan...walaupun proses nak beli ambil masa yang lama...syukur Alhamdulillah..semuanya dah selesai kan...lepas ni boleh berdeko-deko...haish..ain pulak yang xsabar nak duduk rumah sendiri ni....

    ReplyDelete
  4. tahniah anis.tak sabar nak tgok perubahan rumah anis...yeayyyyyy

    ReplyDelete
  5. Tahniah sis...dramatik sungguh kisah nak beli rumah ni yer...alhamdulillah akhirnya dah settle...semoga sis sekeluarga sentiasa bahagia di rumah

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillahhhhhh.... Rm 40k tu sangat murah anis. Rezeki :)
    moga kekal bahagia didalam rumah yang dipanggil syurga, moga anis dan family akan terus bahagia hingga syurga yang sebenar-benarnya. in shaa allah.. amin.

    tumpang gembira :)

    ReplyDelete
  7. Glad.syukur alhamdulillah.rezeki anis..

    ReplyDelete
  8. Tahniah anis n suami...rezki anak2 kn...

    ReplyDelete
  9. wahhh... meriah la pasni nk deco2... berkat kesabaran n berkat rezeki anak kan nis...
    aku ni asben aku kata mmg dh ptt beli umah tuk aset...lgpun dh masuk umo 30an laki aku tu.. tp tgh cri2 lg tempat... lgpun kitorg duk cni.. hrge umah kt sni pun dh naik... ritu kami g tgk kat taman baru... kelip2 mata jgk nengok rege die...hohoho... insyaallah.. ade rezeki tuk kami jgk.. nk ade umah sendiri... doakan kami jugakssss

    ReplyDelete
  10. congrats fren....
    aku pulak terharu secara tiba2.... seronok dengar kawan-kawan happy....

    ReplyDelete
  11. erna baru baca entry ni. dapat rasa sangat perasaan happy anis tu mcm mana. kami pun..awal tahun ni, bermula januari ni tuan rumah naikkan harga rumah. tahniah anis. rezeki anis dan suami. tahnia...tumpang happy dan sebak pun ada. sebak sebab dpt rasa perasaan tu mcm mn. semoga terus dimurahkan rezeki ye anis :)

    ReplyDelete
  12. bestnya anis..xpe..biar kecil tapi nanti lawa kalah banglo..gituu..7 tahun lg lambat sgt tu anis..:P

    ReplyDelete
  13. Happy ending...tahniah...dapat miliki rumah sendiri.....sedih dan terharu baca kisah ni....selamat mendeko2....

    ReplyDelete
  14. Happy ending...tahniah...dapat miliki rumah sendiri.....sedih dan terharu baca kisah ni....selamat mendeko2....

    ReplyDelete
  15. best la..ayu ada 2 puteri ...puteri yang sangat aktif "mengemas" rumah,,..tahniah sebab dah dapat rmh baru...tahniah yer

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers