TABUNG ANAK

Friday, August 21, 2015

RESEPI CHAR KOEW TEOW MUDAH

kemarin dulu masa balik keja tgh drive tetiba teringat char koew teow sedap kt bangi tuh...dok rasa ada kt tekak dah..sedapnya kalo dpt makan betoi2..nk ajak suami, dia lak ada futsal malam tu..balik lambat..makanya bila dah sampai kawasan rumah terus singah kedai..paking dulu..amek henfon google resepi..tgk bahan2 perlu beli..petis salah satu bahan..dah sedia ada kt rumah beli masa buat laksa ritu...


haritu singah kedai beli bahan2-bahan ;
 koew teow, kuchai, taugeh & udang..kos RM7.50 je.. boleh masak 4 kali char koew teow!!! jimat kan..


ni 1st menerai masak..
agak kering , kuah xdak
rasa tu ada..


ni kali kedua buat!buat untuk en suami..yehaaaaaaaaa menjadikkkk
 en.suami kata rupa 100%..haha
rasa 9/10
1% lg mungkin xdak bau api besooo..hahahaha

habis sepingan, dia mintak 1 pingan lagi..bunga2 hati bini masak!!!!kehkehkeh

masak sendirik togey lebih, udang bersepah!!!!!



BAHAN-BAHAN

A
koew teow
taugeh
kuchai

B
2 sudu - kicap pekat (anis guna sos ABC)
2 sudu  - kicap manis
3 sudu - sos tiram
2 sudu - cili boh
2 sudu - petis
6 ulas - bawang putih (ditumbuk @ blend)
udang 
kerang
gula  (agak-agak)
garam (kalau perlu)
air (agak-agak) - ikut resepi dia kata 250ml.. 
itu je pun bahan-bahan dia

kalau ada mana kurang, korang adjust je sendiri..kita yang buat dia..hehe


CARA-CARA BUAT SOS

masak dulu bahan-bahan B atas dapur.


dah siap masak sos char koew teow tu angkat letak dalam bekas.


CARA-CARA MENGORENG

4 sudu - sos char koew teow
 air - ikut citarasa nak kuah banyak atau sikit
masukkan udang + kerang
masukkan telur 
gaul-gaul sedikit
masukkan koew teow
taugeh + kuchai

** kalau agak kurang rasa, masukkan sos char koew teow lagi
**JANGAN masak lama sgt lepas masukkan koew teow..nati jadi lembik sangat xsedap..

SELAMAT MENCUBA!!!
buat sekali xjadi, buat la lagik sampai jadi..
insyallah...






notakukukaki : entry raya mana????hahahaha






CARI SHAWL MURAH????

follow ig : comeystuff

tudung lawa, murah dan bestttttttttttttttt





5 comments:

  1. nampak sedap oiii..nanti nak cuba lah

    ReplyDelete
  2. Petis rupanya yg buat sedap tu...ok kena cari petis

    ReplyDelete
  3. Wah, char kew teow kegemaran kami sekeluarga. Saya masak main campak2 je. Terima kasih kongsi resepi ni :)

    Anyway, jemput singgah blog saya IbuBijakAnakSihat

    ReplyDelete
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers