TABUNG ANAK

Thursday, January 29, 2015

ARASH NUWAIR : MENIARAP

alhamdulillah..arash dah meniarap masa awal 3bulan ritu...

cepat!ye cepat dan juara dr abg dia..

abg dia 6bulan baru meniarap, 11bulan baru merangkak..

arash pun tak debommm sangat mcm airiell..

berat ritu 3bulan 4.9kg jek..brt 4 bulan xtau lg..tak pi klinik lg..


itulah..perkembangan setiap anak berbeza..jgn nk kondem anak org kalo anak dia lmbt progresnya..

ni anak 1 mak, 1 pak pun tak sama..

apatah lg anak2 yang lain acuannya.. :)


arash mmg suka tido meniarap..

tangan tersepit sebelah pun relaxxx ja dia tidoq...

tu abg dia..tidoq penuh iman..

 1 BULAN


2 BULAN
3 BULAN

 4 BULAN





anak-anak

bulan ni..genaplah 4 bulan berstatus mak beranak DUA!
anak HERO pulak..

dia punya lasak..

masyallah..

tp bukanlah hyper..cuma beza la dr anak gegel yang aku tgk kemana2 ikut je bontot maknye..anak girl ni lbh pd takut2..anak boy ni..xtakut org..kalo gi umah org lg suka nk berlari2..seriau aku kang jatuh pecah pasu rumah org...

kami berempat.. :)

mummy 1, daddy 1
adil dan saksama... :)





alhamdulillah..
cikanis tak perlu risaukan airiell yg jeles dgn adik ke hape..
sbb dia sikit tak jeles @ buat adik dia..
sayang benoooooooo adik dia..
tp syg tu jenis kasaq..cium kalo adik tak ngs tak sah..


time ni dia dok pujuk adik dia..
siap bunyi "shhhh..shhhh..shhh"





adik mengalah dgn abg!


alhamdulillah
seronok tgk harga dunia akhirat kami

moga nanti dah besar, airiell pandai jg adik2 dia..


Monday, January 12, 2015

WISHLIST UNTUK RUMAH COMEY KAMI

jom pasang angan-angan
berangan tak kena bayar..
apa da hal..hehe



kabinet tv skg dah rosak skit..airiell la asyik bg air tumpah atas tuh..dah naik ketul2..serbuk kayu kot kabinet tv..kena air abis bengkak2..berketul2 bertompok dah..
kali ni nak cari kaler putih..

-cavenzi-



sofa lama kami masih elok..cuma macam tunggu masa nak patah ja..
ku tunggu dia patah dulu lah..baru nak beli sofa baru..
tapi mata ni dari dulu bekenan sgt dgn sofa bed nih..
pic bawah tu dr akak dlm group deko2..
cantik kan?

-lazada-




nak pasang tile..
nak upah indon dkt rumah je tlg buatkan
tapi kami pasang dekat ruang tamu je kot..dapur dah ada..bilik2 pulak cikanis malas dah nk angkut-angkut almari katil meja bagai..xpelah..xyah la pasang..
lgpun ruang yg ada, tutup pakai tikar pun dah ok..

lepas siap tile nati, nak pasang wallpaper..mulanya nak cat je dinding..tp lepas tgk wallpaper yatie..ku terus jatuh chentaaaa...kukenan gila dgn wallpaper mcm yatie ni..

td tgk sorg lg akak tu upload pic kt group deko.wallpaper samam mcm yatie..terus save picture..
wat ilham..hehehe

-kaison-



almari kasut merangkap nak buat console table
-kedai perabut-


cermin putih gini..nak letak dkt almari kasut
-kaison-


sejak diya aka pinky momma up entry psl dia beli kipas lampu murah..ku dah admire 1 lampu ni..kak diya kata rm99 jek!
nak pi cr lampu ni..nak angkut 2 bijik!

~DONE ~


kipas siling..kipas kt rumah ok lg..tiptop..tp kipas kdk biasa warna putih tuh...
tapi kalo dah psg lmpu juntai2..mcm xngam pulak dgn kipas putih tuh..nak beli kipas ceni pulak..
hrga cr yg mampu beli dhla..

-kedai lampu-

~DONE ~

ekon sebijik..
nak boh dalam bilik utama

~DONE ~


kitchen kabinet..
insyallah..dpt bonus, dpt brim, boleh la wat tambah2 kot..
mulanya plan xnk buat konon nak save bajet..nk beli je almari dapur yg siap kt kedai perabut tuh..tp dkt 2k jgk kalo nk beli skali set singki bagai..fikir2 baik buat bulit kitchen kabinet je..
 bajet kami 2500-3000 je

tanya2 harga hrga mcmtu untuk melamin shj..
oklah..cikanis tak kesah tuh..asalkan ada kitchen kabinet.

ni pic dr tukang dlm fb..hrga dia bg memang murah dr tempat lain yg cikanis tanya..suami kak eja razak ni.sapa nak wat kitchen kabinet leh pm page kt bawah.


sekarang tgh blur nk antara kaler merah hitam, atau hijau putih??
mn satu ok?


 insyallah..setakat ini, ni lah perancangan kami untuk rumah comey kami.
takdaklah nak deco kawkaw sgt..
cuma nak bg sedikit nafas baru dan suasana baru sahaja..yang peting semua dalam bajet yang dah diperuntukkan.

kalau tak cukup, demi merealisasikan impian cikanis, nati ku tambah la sikit2..sikittt je..hehehe







Friday, January 9, 2015

RUMAH COMEY KAMI

tajuk nak comey ja..

pada org lain maybe tak comey..pada cikanis, nilah syurga cinta comey pada cikanis..ececeh..hehe
rumah hanya 650 s.ft
sekangkang kera je..jalan spoloh tapak sampai dapur..jalan 3 tapak sampai bilik..

TAPIIIIIII

jalan bertapak2 baru sampai ke rumah kami..Bahahahahahaha

rumah mcm dah dok gitau..banglo pat tingkat,..
sampai rumah ngam2 nafas paling hujung je tinggal..
jantung lak dupdapdupdap laju-laju gerak..

kaki?kadang2 gigil la sikit kalo bawak benda berat..kalo bawak bdn sendiri laju je ku daki..kihkihkih

ruang tamu kami..ruang keluarga kami.

beso ni je ruang rumah..byk beno tikar..takpelah..sabar sikittt je lagi..sabo sikit ye..nati suma tiko cikanis simpan..takda dah byk2 kaler gitu..

ruang makan pebret!
meja makan mang ku suka kosong gitu..melainkan time mkn..
kalo time biasa2..tak suka lah tgk ada cawan, ada tin biskut, ada kopok, ada kotak, tabung..blablabla..

semak otak rasa..

ni bilik utama cikanis..sejak airiell pun dah beso..dia dh tido katil sendiri.
nak pisah bilik mummy dia tak sanggup lagi..
buat permulaan pisah katil dulu..


ni bilik arash & airiell...
baju, semua barang diorang semua dalam bilik nih..

ni playroom airiell & arash..
deko terbaru tak amek pulak pic...
nati2 cikanis update balik..
ni pic lama..
abaikan abang tak sado perut muncit tuh..


ni dapur yang TAK SEMENGGAH
tak apa..sabo sikitttt ja lagi..sikit ja lagi.
insyallah..doakan..
akan ada perubahan..jengjengjeng..



sebenarnya motip share psl rumah buat kali kedua kot..

ingat lagi entri INI: REZEKI

ni sambungan dari entry bulan mei 2014

ALHAMDULILLAH

rumah comey yang kami sewa jun 2011
sekarang dah jadi bukan rumah sewa
TAPI



~RUMAH KAMI, SYURGA KAMI~

setahun lebih juga proses pembelian..
bemula Nov 2013
loan lulus Mei 2014
selesai semuanya Jan 2015

lama..tapi berkat kesabaran, berkat tolak ansur, berkat tolong menolong..akhirnya..semuanya selesai dengan jayanya.

rumah apartmen kos rendah je.tapi hati punya gembira mcm dapat rumah semi-d..(insyallah itu suatu hari nanti)

semuanya bermula dari owner nak naikkan sewa rumah.kami pun mula merisik owner..tnya dia xnk jual ke.dia tanya kami nak beli ke? kami tnya lagi berapa nk jual..owner nak jual RM40k..tgk hgra mcm mampu beli..dr terus menyewa, baik kami beli.sbb nk beli rumah bawah mmg tak mampu lg..

langkah pertama kami pun cuba msk bank2 untuk cuba nasib untuk loan.

byk jugak bank reject..psl drg taknak amek rumah bwh 100k ke bawah.. 
ciss diorang layan rumah orang kaya2 jek! T___T

bank islam reject
maybank reject
bank rakyat reject psl suami takdak history ccris(suami xpernah buat loan.bank nak tgk rekod payment)
bank muamalat (ni pilihan terakhir dan masa ni kami suami isteri dah hampir putus asa)



finally bank muamalat lah yang meluluskan loan perumahan kami :)

rezeki jugak namanya rumah ni..loan lulus lg 2hari s&p nak exp.

dugaan tiba2 datang, owner pulak dah ada buyer yg tawar hrga 20K lebih tinggi dr hrga dia jual pd kami.dan buyer tu nak bayar cash...

dekat sini kami mcm berdiri satu kaki diatas titi yang tunggu masa nak jatuh ja..

hari yg sama cikanis happy loan lulus, hari yg sama jugak owner wasap psl ada buyer lain..

nangis..sedih..rs hancur semua impian dan angan2.

panjang jela kami suami isteri mesej dan wasap owner..MERAYU..mintak dia bg kami peluang..sbb loan dh lulus.cuma s&p je nk exp. lawyer pun xleh watpa..semua keputusan ditangan owner.dan alhamdulillah.owner seorang yang sangat baik hati dan mudah bertolak ansur.dia buka peluang lg sekali kepada kami. dahla kami beli rumah ni hanya bermodalkan RM500 sebagai deposit. org lain beli rumah kena standby 10% cash. kami cuma bermodalkan RM500.lain2 bayaran semuanya tunggu lepas setel pembelian, lepas bank bg duit.

7 Januari 2015
pej lawyer call gitau bank dah buat payment
owner pun dah ambil duit dia..
tingal la baki sikit kat kami lepas tolak semua duit lawyer..

insyallah adalah sedikit perancangan untuk rumah comey kami tuh.. :)

nak bagi nafas baru sikit...bila dah rumah sendiri lagi seronok nak deko2..

insyallah..

thank you allah

atas rezeki kali ini

 anak pembawa rezeki

lahir airiell suami dpt kerja 
lahir arash kami sekeluarga dapat rumah
lahir baby A kami dpt.........bahahahahaha..kemain ko nak baby A!kahkahkah..tunggu 7 tahun lagik..




Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers