TABUNG ANAK

Wednesday, November 28, 2012

HONEYMOON MOOD

ohoiiiiiiiiiiii.....mood honeymoon mai la weh...tetiba rindu masa2 gi honeymoon dolu2... kihkihkih..mood gedik *_* ....apakes, padahal baru blk cherating, tp update psl honeymoon yg dolu2 pi melaka, johor n PD.....kehkehkeh....
kami laki bini pi honeymoon 3 tempat...3 negeri....dah kawen staun lebih dah, dh kuaq setekoi dah si airiell tu, baru cikanis gedik hapdet kan...hrp2 ada org sudi baca lagi la kisah penantin baru dolu2 yg skg dh basi..huhu


MELAKA

ni dlm keta..semangat dek non oit..raya ke 4 ke 5 ntah kami bertolak gi honeymoon...
tempat pertama kami pi melaka...

kunci dah dapat..






 duduk otel bajet2 je...rm100 smalam...jdla..mang nk dok sat ja sbb esok tu nak pi johor...

 sebelum balik sempat lg p jln2

sempat jugak berhindustan kt melaka...dah halal weh...kiss pun dpt pahala..tp tyme tu xd orang pun .
.pg lg..so leh la lomantik2 ckit pose..huhu :P


JOHOR

tujuan utama nak pi sini sebenarnya..melaka tu cuma psingahan je...

nak g pulai desaru resort ni kna lalu jambatan ni..cantik..ingat penang je ada jambatan nak ke seberang..rupanya johor pun ada....ni kad transit tol pulai..cantek kan...



dah cek in...jom!

hotel ni mmg terbaik..servis tiptop..tempat lak cun abis! pegi mang rs xmo blk...




swimming pool die bsr sgt..puas berenang dgn bjalan dlm pool..xreti berenag la weh...huhu -___-




laut die...air ijaw sgt..ombak tinggi....cikdil xbg g dekat ngn pantai..
die takut tgk ombak bsr..katanya mcm nak tsunami..huhu...

 view dr bilik kami.. :)

 style kan...ni lif hotel...

 lif pun gini cantek...blk n hotel lg cantek la...




 come baby come!!huhu



 nak blk dah..snap pic dpn pintu sbb nak amek no blk..plan nk dtg lgik n kalo leh nak blk ni jgk!

bes sgt2 dkt pulai..so pd b2b yg nak tawen, plan nk honeymoon dlm mesia ni leh p pulai...cikanis ang xd bajet lg nak p luaq pd mesia...yg pulai ni pong abg ipaq sponser.. terbaik!! :)

MOTIF???motifnye cikdil nak amek perkataan channa benni tu..xtaw tu nama keta o nama owner keta..gpun keta ni xpnh tgk kt mesia...kalo ada pun jrg2 la kot..tp kami laki bini mang jakun..
xpnh jmpa..huhu

kat sini ramai pengunjung dr singapore...kt parking keta penuh keta singapore je..keta org mesia xbyk sgt...



PORT DICKSON

 ececeh..penantin baru tyme ni...
skg..dah penantin lama dah weh.....time ni baru j sampai dr pulai ke port dickson...

kat sini la kami cek in...
hotel die ok la..tp ni utk org2 yg nak men golf sebenranya..tp dah disebabkan dpt voucer dr abg ipaq..cikanis pi la..benda free jgn ditolak...





 ala2 cite hindustan dok nyanyi lagu kuch kuch hota hai lagi....huhu :)
-
-
-
-
-
-
-
-
-

dah p honeymoon mesti la nak hasil kan...ni la hasilnya..alhamdulillah..!!!
meh qenyeh sambil gosok gusi..huhu


Tuesday, November 20, 2012

CARA BUAT PUREE

petang2 baru sempat hapdet...alhamdulillah..airiell dah dah 6 bulan..dah stat mkn ahad ritu..tejuja sgt bila sampai masa yg sesuai untuk anak mkn..teruja sgt mumy airiell ni nak buat puree untuk airiell, teruja sgt nak rasmikan suma gajet2 yg dibeli khas hanya untuk buat makanan airiell..tp mumy dady leh tumpang sekaki..huhu


ni menu pertama airiell makan! nama die carrots puree wif mummy milk...mabeles! haha
nama mcm menu2 kt hotel ja..pdhal lobak merah lenyek ngn susu mak! ngehngehngeh... :)


teruja sgt nak wat puree...skali 2 jnis cikanis wat...beriya kan..pdhl bnda ni thn 2 mggu je...baby lak kena mkn utk 4 day tules! kalo dh exp, alamatnya singki la mkn..nak wat cena, mumy airiell beriya nak wat..a.k.a blajar skali la wat puree.....


MACAMMANA NAK BUAT PUREE?MEH NAK SHARE ILMU DAN PENGALAMAN!

NI ANTARA GAJET2 YANG DIPERLUKAN 
Gajet2 ni pilihan hati cikanis sendiri..xd sapa2 paksa...kpd yg nak bli food processor pun boleh, yg nak guna kekdah traditional pun boleh..asalkan jd puree untuk anak2 anda...
mcm cikanis ckp ritu...rs lg berbaloi beli rice cooker magic ni dgn blender dr beli avent steamer n blender..okey, pendapat masing2 berbeza kan!ini pendapat cikanis jek....
kos die hampir sama dgn blender steam avent tu...tp dua2 ni kena bli masa sale la..kuikuikui....cuma fungsi xsama...yg ni leh msk nasi, bubur, steam, kek, sushi mcm2 lagila...dgn kos sama mcm beli avent steamer n blender tuh..avent steamer n blender tu suma leh blend n steam j...fungsi die terhad!

okeh, jgn mrh ek sapa yg minat ngn avent steamer n blender..ni pendapat cikanis jek.. :)

gajet2 len pisau, pengupas kulit buah, bekas o jaras n apa2 lg yg korg rs sesuai nak guna la....







PUREE CARROTS

buang kulit carrots


potong kicik2...potong haluih2 kalo rjn..haha..xyah naty blend hancoq jugak...

basuh buah n caroots dgn bersih

steamkan benda2 yg kita nak steam untuk buat puree

dah setel steam blend..guna blend yg khas untuk baby ye..jgn guna yg blend cabai..naty pedas lak anak....

blend halus2..lumat2....

macamni la jdnya bila kita blend 

dah setel blend..dah haluih, masukkan dlm ice cube....bekukan..
SIAP!!!!
ni hasil dr 3 bijik carrots...
sapa2 yg nak wat stok lama2 kna la ltk date ye..cikanis xltk sbb cikanis wat utk smggu je....sampai jumaat kompom abis..huhu





PUREE EPAL

buang kulitnya..comey kan...bulat ja epal ni..hehe


 lg senang nak buang biji epal guna bendalah ni...huhu..suka..cantik ja dia potong buah epal ni...pastu kita just potong lg wat dadu..untuk sng nak steam n blend...
benda alah pisau potong epal ni RM2 j..cikanis beli dkt kedai  area bandar sri putra je..rsnya kt kdai2 len pun ada..ritu penah nampak dkt nsk selayang dkt tempat org juai "1 balang 2 lingit, 3 balang 5 lingit...lailailai"

gambar ulang tayang je..huhu...steamkan buah yg kita nak wat puree....
waktu steam ni cikanis set masa 30minit....sbb nak makesure buah2 dan sayur2 btl2 lembut..ke ada ms yg mmg dh ditetapkan sejak azali?sapa yg taw pliz tgalkan komen ye... :)


 dah setel steam blendkan buah epal tu...

dah setel blend..dh make sure puree kita dh halus mulus..mak2 boleh rs..kalo rs mcm ada hampas lg, blend lg...kalo dh blen dak, ada hampas lg, leh tapis..tp cikanis guna avent mini blender ni TERBAIK, puree haluih gila...xyah tapis dah...

 dh setel blend..masukkan dalam ice cube n bekukan....
ni hasil 2 bijik epal..dpt 3 cube jek...1 cube dh cukup utk skali anak mkn....
pastikan ice cube ada pnutup ye supaya kuman2 dan bau2 benda len xmnyerap masuk dlm puree...



PUREE KURMA

 pic ni je yg ada..haha..kekdahnya sama je..ekceli cikanis lupa nak amek pic proses wat puree kurma ni..sbbnya kurma ni bia sejuk dulu, sbb nak buang kulit n bijik..dhtu dh lama sgt...lupa dh psl nk hapdet kt blog..dh setel suma, sh bekukan baru tingat lupa amek pic..huhu..sory je anak2, nanty cikanis wat puree kurma lg, cikanis wat entry khas psl puree kurma ni ye....bajet mcm masterchep la plak dek non oit!huhu

kawan2  mumy yg sudi baca blog mumy, puree ni sedap taw..leh try untuk anak2 unty yer...
buat puree ni semudah ABC jek..mcm wat spageti guna sos prego...haha!!!




 SELAMAT MENCUBA!!!!

notakukukaki : bes rupanya masak dkt anak..sbb teruja nak bg anak mkn hasil air tgn mumy!stiap kali buat keje mmotong, membasuh, mensteam, memblend..cikanis sentiasa baca bismilah dan bdoa untuk airiell....
makanan dr air tgn ibu ni dimasak dr hasil  kasih sayang dan keikhlasan seorang ibu..
moga segala doa mumy dimakbulkan allah...


Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers