TABUNG ANAK

Wednesday, December 31, 2014

2014 yang penuh suka&duka



pembuka 2014 dengan cerita cikanis peknen..masa ni baru 2-3w..

cuti-cuti bajet..kos percutian RM700++ sahaja..
2hari 1 malam..alhamdulillah..kenangan terindah walaupun cuti dalam malaysia..

mummy, daddy, airiell & arash masa tu dlm perut 2-3w..


birthday party airiell 2 tahun..
sambut simple2 kat gombak..tak jemput sapa2..hanya keluarga belah gombak je..
alhamdulillah seronok dan happy..
buat bbq je pun..
tak besar takpe..yang penting meriah dan gembira.. :)

birthday suami yang ek 26..
kek nanhado sbb cikdel tak suka kek..maka beli eskem letak lilin ja..hehe
jimat duit aku!kehkehkeh


memandangkan masa kami kawen lagi 3 hari nak posa..
taun2 seterusnya anni kami semua jatuh pada bulan ramadhan..
nk celeb best2 pi bercuti pun xbest sbb bulan posa
penat nak jalan..maka sambut makan2 ja masa berbuka..
kami makan cakoteow sedapppp gila kat bangi..


raya aidilfitri 2014..
peknen masa ni..
alhamdulillah puasa cukup taun 2014!wee~~

2014 merasa lagi perut memboyong..

2014 merasa bersalin sekali lagi.
paling superb pada cikanis..
BERJAYA VBAC 


arash hari pertama lihat dunia..
masyallah comel sunguh ciptaan mu ya allah..
anak kedua yang sempurna sifatnya lahir 26 september 2014

pic pertama kami BEREMPAT
1st family portrait..hehehe

dondondon!itu wajib pada aku..hahahaha
kami oren.. :)

hadiah besday+beranak..kehkehkeh
gelang kaki..beli masa YES..dpt la murahhh sikit dr hrga selalu..
tq abang ..ayang sayang abang..hahaha


setahun bersama Bintang Comey.. melangkah setapak lagi dengan comeystuff..kali ni lebih siriyesss lepas dftr dgn ssm..hujung dec2013 buat bisnes sekadar main2..dan tak sangka ianya punca rezeki..walaupun ada parasit pendengki. jatuhkan aku. hye kau!kalo ko baca blog ni lah..aku lambai2 tgn. terima kasih sbb dengki ko tu, pembuka rezeki untuk aku..MOVE ON.. aku ingt ayat tu.dan skg aku MOVE ON.. ko takyah move on sbb ko mmg dah #bajetgoodgood..aku suka # ni sbb asal ayat goodgood ni dr ko jugak. alhamdulillah.. lahanat2 pendengki ni aku kuis je macam habuk..malas nk layan..bukan riak..tp mls fikir benda2 yg buat jadi negatif.. biar je dia terjun dengan dengki2 dia..

2014 masih belum ada keje tetap.masih keje kontrak.
2014 banyak dugaan dan ujian mengajar erti sabar, redha, merendah diri, tabah
2014 menjadikan cikanis mummy kepada 2 hero yang comel
2014 kenal jenis manusia itu suka bermuka2, takpa aku tau byk dia fitnah aku..teruskan..nati kita jumpa kat akhirat je la ye. #takpayahpoyosangatbajetgoodgood
2014 pembuka jalan untuk mencari rezeki membantu suami
2014 menjadikan aku bukan aku yang dulu.

harap 2015 lebih banyak sinar untuk aku dan keluarga aku.

bye 2014 ..hye 2015...







Monday, December 22, 2014

REVIEW : GLOBAL HANDY VACUUM LAZADA


Global Handy Vacuum GSC-4518S Green


sejak beli tab murah2 dari lazada 3-4 bulan yang lepas. cikanis dah terjebak dengan lazada pulak! 
virus penyakit yg ubatnye bila xde duit baru dok diam, tapi hati tak tenang..hahahaha

dunia sekarang dah maju, memudahkan lagi benda yang mudah..

klikklikklik setel!

haishhhhh...kopakkopak!!!

aku memang jakun dengan vacuum!haha

sbb umo dah 26tahun baru dpt mguna vacuum..ini siliyesss

sebab umah mak aku pun takdak vacuum..traditional betul mak!pakai penyapu lidi ja...hahaha

dah lama nak beli..tapi tak terbeli2..baru2 ni ada rezeki lebih..dari asyik pewbis duit beli menan anak, meh beli gadjet mummy depa lak!lazada juai murahhhh woooo...hehehe

HARINI BELI, ESOK DAPAT! ku suka..lompat bintang 100 kali.






hensem sungguh ko vac! hahah..itu nama dia..vac yang macho..




KELEBIHAN

~ ringan
~boleh jadikan panjang,  pasang je besi tuh..takdelah nak sakit pinggang masa vacuum
~boleh jadi hand vacuum
~senang simpang
~kecil
~warna cantik
~murah
~wayer panjang
~sedutan kuat


KEKURANGAN

~bunyi kuat nak mampos!xserupa body haluih cute..bunyi mengaummm..hehe
~ nozzle dia asyik nak terkeluaq masa nk sedut..
~bukan untuk kegunaan lasak..padan la dengan rege..hehe

maaplerrr takdak pic cikanis guna...asal bawak keluaq ja, airiell cakap "mummy syimpan le".."mummy syimpan".."ayen takut".. nama ja anak jantan...bunyi blender dgn vacuum dia cukup takut..hahahahaha!!!!

ok lah airiell mummy simpan..jadi takdelah pic mummy jadi model vaccum tuh!ciss..haha...





notakukukaki : mcmmn nak bg anak tak sebut nama dia xbetul?padahal kami suami isteri panggil nama penuh dia airiell nufael.. dia dok sebut ayen nufael.. taknak dia bawak nama "ayen" sampai bsr.. T___T


Tuesday, December 2, 2014

SSC CUDDLE ME MURAH


LETGO: 

NAK LETGO PANTAS, BOLEH BAYAR SEGERA.


Harga Kasih Sayang..muah muahh..

RM150

cikanis nak letgo SSC CUDDLE ME
baru beli bulan lepas, TAK PERNAH GUNA lagi


REASON :
 suka merah, tp beli hitam atas pilihan dr suami, dah dpt, cuba utk "suka" hitam ni..tp tetap rasa nak merah jugak..hehehe..

masih dalam kotak, tersimpan cantik dalam almari...
dapat sekali drool pad, buku panduan & kotak dia.. (mcm pic dekat bawah)

warna dia cantik, material mmg best..mcm kain khakis tu..


 ni pic instagram cikanis masa baru dapat...


pic detail: ehsan google


BERMINAT?????? : 

pm/whatsapp : 013-2370658 (anis)

Wednesday, November 12, 2014

PENGALAMAN BERSALIN VBAC

assalamualaikum

lama sangat dah tak buka blog sejak bersalin...

alhamdulillah 26.9.2014 dah selamat melahirkan seorang lg baby boy... :)

kali ni wat sinopsis je lah..takde dah kronologi panjang lebarrrr bagai..hehe

26.9.2014

3-4pg : cikanis rasa macam terkencing..gi la toilet cuci2..abis setel masuk bilik sambung tido..

5pg : rasa mcm baby mengeras2..layankan jela baby ngeras..baby ngeras kan normal..bila baby ngeras kan perut cekang akan rs sakit2 skit..so rs tu normal la baby ngeras..

5.30pg : gi cuci jamban..hahaha..dh tak rasa ngatuk maka wat keje yang boleh wat..masak air bagai..

6pg : gi baring blk..baby ngeras cikanis punya thn sakit smpai tendang2 kaki asben..baru terfikir  "eh aku nk beranak dah ka"..baru kejut asben..asben soh gi mandi siap2 nak g hospital.

7pg: dah siap, tgu laki lak apa benda dia cr..keluar masuk bilik..
 isteri :abg cari apa?
suami : abg cari baju melayu
isteri : abg nak watpa?semayang jumaat?
suami : aah..
isteri : (&*&%%$@ hahaha..isteri nak bersalin dia gelabah pi cari baju melayu kenapa pun xfaham..

7.30pg: hantar airiell dekat taska, terus gerak pi hospital..jalan jem..bdn dah mengeliat tahan sakit...risau terberanak dalam kete jek..sempat telan kurma sebijik air zamzam sikit..

8pg : sampai hospital, cek bukaan dah 5cm..masyallah cepatnya bukaan..doc pun sound nape dtg lambat..

10pg : doc n nurse rutin biasa cek bukaan manjang...nak berak doc xbg sbb bukaan dah 7..labour room lak xleh msk lg sbb penuh..

11pg : msk LR.. rasa nak berak lg, nurse xbg pi jamban jugak!dia ckp normal tu rs nk beranak..akhirnya ku TERberak atas katil LR...bkali2 mtk maaf kt nurse..nsb nurse india tu baik..dia cakap xpe2 puan..ok2..ni tanggujawap sy, kerja saya.. :) tq akak nurse..

11.30pg : bukaan 8, nurse kerodok2 lg dia soh thn sbb dia nk bantu bukaan bg cepat..
cikanis tak thn sakit contraction..ada doc dtg offer epidural..cikanis nak amek epidural..dah sign kot!TAPI...

XSEMPAT

12tgh hari: doc ckp xsempat dah amek epidural, kalau amek pun tak sempat berjalan epidural tuh puan akan bersalin.. memang pun! dengan kejap push betul, kejap push salah..baby mcm susah nk kua lagi, nurse letak besi kt katil, fuhh lega angkat kaki letak kt besi tu..mudah skit nk push, asben tolak kepala.. selepas 20juta kali try push..tipu je..beberapa kali try push yg kejap slh kejap betul tu..doc siap gunting..tp xrasa pape dah ms tuh! last doc suruh push sekuat hati,.. cikanis push + jerit..

12.30tgh hari : tiba2 je doc letak seketul baby comey atas perut..mcm xpercaya..bila ko kua anak?terus nangis tgk baby n asben.. :) ya allah aku bersalin NORMAL..berjaya VBAC..alhamdulillah..anak kita banggg..
"nak gelang kaki emas 1" haha baby kua itu yg aku ckp kt laki aku..dengan kaki masih kdudukan sama doc tgh menjahit..leh wat permintaan gitu! :P annoying doktor tuh.. hahaha


baby lewat 2 hari dari due..

alhamdulillah yang penting baby sihat :)

alhamdulillah juga semuanya nurse dan doktor perempuan

terima kasih staff hospital serdang yang bertugas masa tu :)

dua2 pengalaman bersalin cikanis dah rasa..tp kali ni ada 1 cerita ngeri sikit..natilah cikanis cerita kalo nak cerita..nak cerita skg malu lagi nak up pic tuh..ahli gojes je tau..tp alhamdulillah semua dh ok walaupun rupa ada "cemey" sikit..nangis semua bucu katil..hahahaha



baru 2jam lihat dunia

abg ipar wasap, mak dah siap2 wat tempat tidur cikanis ngn baby :)
makla org paling saited!!!

baru 4jam lihat dunia


 saja amek wat kenangan..hahaha


 kami : 1st family portrait :)
alhamdulillah
 mcm biasa, abg memang hover selamanya




 ambil sunat ha ke-7.. menamakan, mecukur rambut dan tahnik.. akikah je belum berkemampuan..insyallah tahun depan...

hidup MU..baju abg ni!

sebulan sudahhhh


hari MERDEKA : hari ke 45!!!!muka ada senyumm

alhamdulillah..
ni lah nama zuriat kedua kami

arash : singahsana/istana
nuwair : cahaya

MUHAMMAD ARASH NUWAIR BIN MUHAMMAD AIDIL
3.17KG
26 SEPTEMBER 2014
JUMAAT : 12.30 TENGAH HARI
HOSPITAL SERDANG



notakukukaki : hahahaha..kata nk sinopsis KONON!!!ni dah mcm esei... ampunnnn :)

Wednesday, September 24, 2014

DUE DATE : 24 SEPTEMBER 2014

patutnya...
harinilah due nya..

padahal masa scan doc ckp adik baby akan kua 13-14hb gitu..

mummy lak target adik baby akan kua 38w sama mcm abg airiell..

sekali semuanya salah!!hahaha

sampai ke harini, duenya..adik baby masih aktif tendang2 dalam perut mummy lg..kehkehkeh

org kata anak pompuan kua lambat, anak laki kua cepat..semua takleh pakai..hahaha

dulu peknen anak laki gak, kua cepat je dia..ni anak laki gak..lambat beno lak nak kua..

rambut pacak tak siap lagi ke dik???

ke takut kua nati abg buli?kehkehkeh

takpelah dik, belum sampai masa yg dijanjikan lg ye..ok..
duduk lah baik2 dlm prut mummy ye..

tp silalh tahu, mak ko ni dah tak sabaqqqq sgt dah nk tgk muka putera kedua ni..


sod ba roooooooooooooo


asyik tatap muka scan 4d ni je lah...
cepatla nak tgk real pulak!



setakat ni, berat 57kg shj...
badan tak naik sgt, tp perut ja melampau-lampau

masa peknen airiell 38w brt dah 61kg..
peknen adik baby 40w brt baru 57kg..

ok good senang nak turunkan berat nati..

apa-apapun doakan moga cikanis selamat melahirkan adik baby yer..



Monday, September 8, 2014

TANDA-TANDA BERSALIN

alahai..nebesnya nak bersalin ni..harini dah 37w7d...dupdapdupdap...takut mak ai..ini seriyes!!!!

perasaan mcm nk bersalin sulung..sebab takde pengalaman bersalin normal kan..kali ni kena try normal..maka setiap hari dlm otak tak lari dr perasaan dan pemikiran "TAKUT"... 

setiap kali baby mengeras kerap..setiap kali tula rasa nak luruh jantung..nak beranak dah ka aku???hahaha...punya takut tuh..kehkehkeh

moga-moga semuanya dipermudahkan lah.. bila fikir proses kelahiran normal terbayang mcm2..koyakla, gunting la..sakitla..nk push la..erkkkk.... nyilu rasa!!!!

korang doakan ye moga proses kelahiran adik baby dipermudahkan..

nati pas beranak cikanis pantang umah mak, kt penang..adoi tu 1 hal lagi..mengenang airiell "bff" sgt dgn dady dia..mcmmn la dia nk dok jauh dengan dady dia..yg akan jumpa sabtu ahad ja..dapat kah mummy dia ni thn ayaq mata bila anak tanya "mummy, ane daddy?" atau  " airiell nak daddy mummy"..airiell dah pndai merayu sekarang..ya allah..moga semuanya dipermudahkanlah...

dikesempatan ni jugak cikanis nak mintak maaf kalau ada yg terasa hati, terguris hati dengan cikanis..

ok...sapa yg tengah menunggu hari mehla kita sama-sama tambah ilmu dan info pasal tanda-tanda kelahiran...

"perut membesar bagaikan juara"
37w7d

-
-
-
-
-
-


Bagaimana saya tahu saya sudah hendak bersalin?
Simpton mahu bersalin adalah berbeza untuk setiap wanita dan menentukan titik mulanya adalah mustahil. Ia merupakan satu proses iaitu apabila beberapa perubahan dalam badan anda bekerjasama untuk membantu kelahiran bayi. 

Dalam peringkat awal kelahiran, yang juga dipanggil fasa terpendam, anda mungkin rasa perkara-perkara berikut:
  • Sakit yang teruk pada bahagian bawah belakang atau pada bahagian abdomen, selalunya disertai oleh rasa kejang seolah-olah senggugut.
  • Anda boleh lihat sedikit darah (lelehan mukus berwarna kecoklatan atau bercampur dengan darah). Jika ia melepasi penyekat mukus yang menyekat serviks, anda berada di ambang pelahiran atau mungkin dalam masa beberapa hari lagi. Ia adalah tanda yang proses kelahiran sedang berlaku.
  • Kontraksi berlaku pada jarak waktu yang lebih pendek dan kerap, dan menjadi lebih lama dan lebih sakit.
  • Air ketuban anda pecah tetapi proses kelahiran hanya berlaku jika disertai dengan kontraksi yang membuka serviks anda.

Bagaimana anda rasa dalam peringkat awal kelahiran bergantung kepada:
  • samada anda pernah bersalin sebelum ini;
  • bagaimana anda melihat dan bertindak balas terhadap kesakitan;
  • bagaimana persediaan anda untuk menghadapi kelahiran.


Bilakah saya perlu menghubungi doktor saya?

Anda dan doktor anda mungkin telah berbincang mengenai apa yang perlu dilakukan apabila anda dalam pelahiran. Tetapi jika anda tidak pasti samada masanya sudah tiba ataupun belum, jangan malu untuk menghubungi doktor anda. 

Doktor sudah biasa mendapat panggilan daripada wanita yang kurang pasti samada mereka sedang berada dalam proses kelahiran ataupun tidak dan mereka yang memerlukan panduan. Ia adalah sebahagian daripada tugas mereka. 

Doktor anda perlu tahu jarak masa kontraksi anda, sama ada anda boleh bercakap semasa kontraksi dan sebarang simptom yang ada. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi wad bersalin dan bercakap dengan jururawat atau bidan yang boleh memberi nasihat kepada anda.

Anda perlu menghubungi doktor sekiranya:

Semaklah senarai simptom kehamilan yang tidak boleh anda abaikan sekiranya terdapat perkara lain yang merisaukan anda. 


Apa yang perlu saya lakukan pada awal kelahiran?

Ini bergantung kepada waktu ia berlaku, apa yang anda suka lakukan dan bagaimanakah perasaan anda. Sentiasa tenang dan relaks boleh membantu proses kelahiran berjalan dan membantu anda menangani kontraksi. Buatlah apa sahaja yang dapat membantu anda kekal tenang.

Anda boleh menonton filem kegemaran anda, berehat atau meminta rakan atau ahli keluarga untuk menemani anda. Anda boleh berjalan dan berehat secara berganti-ganti, atau anda boleh mandi air suam untuk melegakan lenguh-lenguh dan kesakitan. Jika boleh, cuba berehat sebagai persediaan untuk anda bekerja keras nanti.

Dalam fasa awal kelahiran, anda mungkin rasa lapar, oleh itu makan dan minumlah jika anda berselera. Ini dapat menenangkan hati dan membantu anda berehat.

Peringkat awal kelahiran juga adalah masa yang sesuai untuk mencuba posisi yang berlainan dan teknik-teknik pernafasan untuk melihat samada ia boleh membantu anda menangani kontraksi, memandangkan kini anda sedang melaluinya! Jika anda mempunyai mesin TENS, inilah masanya untuk menggunakan mesin ini.


Bolehkan saya mengalami kontraksi tetapi bukan dalam pelahiran?

Ya. Semasa sakit bersalin, serviks anda beransur-ansur menjadi nipis (effacement) dan membuka (dilation). Penipisan dan pengembangan serviks berlaku serentak pada wanita yang pernah melahirkan sebelum ini. Sesetengah wanita sensitif terhadap kesakitan kontraksi sebelum serviks mula membuka. Jururawat atau bidan dapat mengesahkan samada perubahan serviks telah bermula atau sebaliknya melalui pemeriksaan.

Sekiranya bayi anda dalam posisi posterior (kepala di bawah tetapi membelakangi anda), masa akan diambil lebih lama untuk kepala bayi terletak kejap dalam serviks (engaged) dan untuk proses kelahiran bermula dengan sempurna. Kontraksi anda mungkin tidak sekata dan tidak begitu kuat, dan anda mungkin rasa sakit belakang.

Doktor anda mungkin akan memberi nasihat tentang kaedah menangani peringkat awal di rumah sebelum sakit bersalin menjadi lebih kuat. Anda boleh cuba mandian hangat atau urutan untuk melegakan kesakitan.


Bolehkan saya tahu jika pelahiran akan berlaku dalam masa terdekat?

Mungkin. Tanda-tanda pelahiran termasuk:
  • Ringan (apabila kepala bayi mula turun ke bawah dan tetap pada posisinya dalam pelvis anda). Anda akan dapati ketika ini lebih mudah bernafas dan makan. Tetapi anda juga lebih kerap membuang air kecil.
  • Pertambahan rembesan faraj dan lebih berlendir.
  • Kontraksi Braxton Hicks yang lebih kerap dan lebih kuat.
  • Pembuangan najis lebih mudah.


SUMBER : BABY CENTER









Tuesday, August 26, 2014

SET SARUNG TILAM ADIK BABY


ni namanya abg airiell yg hoverrrr
suma brg2 adik dialah perasmi 
ni siap pgl mummy.."mummy peace, peace!!!"
-suruh amek gambaq dia lahhh-

mummy baru nk snap pic kain sarung tilam adik baby
tuptup dia mai duduk laju-laju
sabo ye dik...
abg airiell memang gitu!

kain beli kt nilai 3 jek!
mulanya dulu nk beli on9..belerina sgt!dah scan bebird yg kt dlm..maka belerina terkubur ..hahahaha
kalo dh bebird mls lah nk beli on9..sbb kt kedai2 biasa pun byk corak comey2..
maka mummy blk keje laju-laju pi nilai 3
umah kami dengan nilai 3 sekentut ja..
3-4minit sampai..sempadan ja! soping barang dapoq pun kt nilai aje..lg dekat pekan nilai dr pekan bangi..

kain cotton ni semeter RM15
bidang 90
beli 3 meter
ok ngam!



alhamdulillah...
hasil kerja tangan tok umi...
maka dah terhasil sarung tilam yang kiut lagi miut ini
renda ijau tu mama mira yg belikan..
sebab mummy beli kain corak je semata..xbeli dh kain untuk gedot-gedot tuh!

kaler sambut adik ni lebih ke biru + hijau

masa airiell merah + putih

comey!!!suka sgt..kaler dia sgt meriah kan?

eh tq jugak pd etty tlg belikan tilam ni.. murah je etty blikan dkt melaka..rm30-40 ntah..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

baru perasan adik baby takde bantal karipap
bantal abg airiell tak tau lah ada bg ke tak kt mak ritu
maka cikanis oder bantal karipap dkt kwn blog aka kak kabu
fb page : Kekabu Online Dot Com <--- klik="" link="" ni="" p="" ye="">

murah weh bantal karipap isi kabu RM13! 
kalo tgk kan manjaku isi fibre pun rm15-20..gila bapak mahai kan..
sbbtu tak beli kat manjaku..sebab tak berbaloi

meh kita beli bantal dan tilam kabu dgn kak kabu ni!

pastu beli pulak bantal petak 2 bijik..2 bijik RM15 kot..adoi lupa pulak..
sawan gak aku bila tgk bantal kabu murah2 ni..padahal bantal petak dah ada tu 2 bijik!

dan paling best, ada pulak kain corak dan kaler yang sama mcm kain adik baby..
lagilah laju-laju ku order!


ni contoh bantal karipap keluaran kak kabu

ni la set tilamm kabu dr kekabu dot com yg sama sebijik sejibon kainnye nye dgn adik baby kan!

ok i is xsabar nk tggu bantal adik baby sampai!


KANDUNGAN

ALHAMDULILLAH..
cikanis dah 36w harini
semalam jumpa pakar untuk cek scar czer 
pakar cakap semua ok!
adik baby pun dah turun..
tgu masa ja sekarang...
sampai masa adik baby pun keluar..
kalo ikut abg airiell 38w selamatlah beranak
adik baby ni xtau la brp w dia nak keluar
doakan urusan melahirkan adik baby dipermudahkan
doakan juga cikanis dpt vbac kali ni!
amin!!!!

Final Countdown

laguku untukmu

There was an error in this gadget

~ALL ABOUT LOVE~

Daisypath Anniversary tickers

**kami~DAH~tawen**

Daisypath Anniversary tickers

MY BABY

Lilypie First Birthday tickers